Αρχική Κόσμος Καταπέλτης ο βρετανικός τύπος για το δυστύχημα στα Τέμπη

Καταπέλτης ο βρετανικός τύπος για το δυστύχημα στα Τέμπη

«Μυριάδες ερωτήματα αλλά ακόμα όχι αποδείξεις για τη σύγκρουση των τραίνων στην Ελλάδα». «Ξέσπασμα οργισμένων διαδηλώσεων μετά τη καταστροφή»

«Μυριάδες ερωτήματα αλλά ακόμα όχι αποδείξεις για τη σύγκρουση των τραίνων στην Ελλάδα». «Ξέσπασμα οργισμένων διαδηλώσεων μετά τη καταστροφή». «Η Ελλάδα είχε προειδοποιηθεί για την κατάσταση των σιδηροδρόμων της τουλάχιστον 15 ημέρες πριν τη θανάσιμη σύγκρουση».

Αυτοί είναι κάποιοι από τους τίτλους κορυφαίων βρετανικών μέσων ενημέρωσης όπως ο Guardian, το BBC, οι Financial Times. Στα εκτενή άρθρα αυτών και πολλών ακόμα μέσων γίνεται μια προσπάθεια αναζήτησης των αιτιών για το πιο θανάσιμο σιδηροδρομικό δυστύχημα της τελευταίας 10ετίας στην Ευρώπη, με μέχρι στιγμής 43 νεκρούς σύμφωνα με τη Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο και τη DW.com.

Χαρακτηριστικό για τη βαρύτητα της είδησης, το γεγονός ότι η εφημερίδα Guardian έχει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της εικόνες από το δυστύχημα και συγκεκριμένα ένα κατεστραμμένο βαγόνι με διασώστες που προσπαθούν να βρουν επιζώντες. Μάλιστα και το τηλεοπτικό δίκτυο του BBC σήμερα το πρωί είχε ως πρώτο θέμα του το τραγικό συμβάν αλλά και τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα.

tempi-1

Αναζήτηση ευθυνών από τους Βρετανούς δημοσιογράφους

Κοινό χαρακτηριστικό όλων ότι πλέον φεύγουν από την περιγραφή των εικόνων και προσπαθούν να ξετυλίξουν το «κουβάρι» των ευθυνών. Σε αυτή τη προσπάθεια γίνονται καταπέλτης προς τις ελληνικές υπηρεσίες, καθώς αναδεικνύουν ότι το κράτος είχε συστηματικά ενημερωθεί για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους από τους συνδικαλιστές των υπηρεσιών και όχι μόνο.

Ο Guardian για παράδειγμα, στο άρθρο ανάλυσης που έχει δημοσιεύσει, παρουσιάζει τα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (EU Agency for Railways), ο οποίος κατατάσσει την Ελλάδα στη χειρότερη θέση θεμάτων ασφαλείας την τελευταία δεκαετία.

Παράλληλα, και οι Financial Times αναδεικνύουν το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, 15 ημέρες πριν το δυστύχημα. Όπως αναφέρει, πρόκειται για «ανήκουστη προφητεία» καθώς η χώρα δεν έχει ακόμα υιοθετήσει τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια και τις υποδομές των σιδηροδρόμων από το 2015.

Μάλιστα μεταφέρουν ότι οι οργισμένες διαδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα γίνονται κυρίως επειδή ο κόσμος δεν έχει πειστεί ότι η ευθύνη μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε «τραγικό ανθρώπινο λάθος» του σταθμάρχη, όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό κυρίως υποστηρίζεται λόγω των παραπάνω, δηλαδή ότι το κράτος γνώριζε για την κατάσταση.

Τα εκτενή άρθρα όλων συνοδεύονται από φωτογραφίες και βίντεο, ενώ σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι οι Βρετανοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το μερίδιο ευθύνης της Trenitalia, που πρόσφατα απέκτησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πλέον Hellenic Trains. Ο λόγος είναι ότι η ιταλική σιδηροδρομική εταιρεία έχει συμφέροντα στη Βρετανία και συγκεκριμένα το 30% της εταιρείας Avanti.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2023

Στις ΗΠΑ, οι απώλειες ζωών ως αποτέλεσμα διαφόρων επιθέσεων με χρήση πυροβόλων όπλων ξεπέρασαν τις 10 χιλιάδες πριν ολοκληρωθεί το πρώτο...

Eurostat: Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα στη μείωση καταθέσεων σε επίπεδο ευρωζώνης

Οι Έλληνες είναι οι πιο ανήσυχοι σε επίπεδο ευρωζώνης, σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στην αγορά«Πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Έλληνες (σε επίπεδο ευρωζώνης) στην…απόσυρση των...

Το τρικ που σκέφτηκαν οι κάτοικοι της πιο σκοτεινής πόλης στον κόσμο για να βλέπουν λίγο ήλιο

Η τεχνική που επινόησαν ονομάζεται SoslpeilΑνάμεσα στα βουνά της νότιας Νορβηγίας, περίπου 170 χιλιόμετρα μακριά από το Όσλο, βρίσκεται η μικρή πόλη Rjukan....

Βρετανία: Η κρίση του κόστους ζωής ωθεί κόσμο στα τυχερά παιχνίδια

Ορισμένοι Βρετανοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα τυχερά παιχνίδια χρησιμοποιούν τα πρακτορεία στοιχηματισμού για να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής.Ορισμένοι Βρετανοί που...

Στρατιωτικές δαπάνες: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις υπερδυνάμεις

Κάθε Έλληνας πλήρωσε το 2022 713 δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες την ίδια στιγμή που ένας Γερμανός πληρώνει 642 δολάρια Τι...