Αρχική Οικονομία Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις -Τι αλλάζει

Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις -Τι αλλάζει

Προς κατάργηση εντός των προσεχών μηνών οδεύουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων καθώς επίσης και το όριο των προσφορών έως 50%.

Την κατάργηση του θεσμού, την οποία επιζητά και αναμένει εδώ και χρόνια ο εμπορικός κόσμος προανήγγειλε για ακόμα μια φορά ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση ευρωπαικών οδηγιών για την προστασία των καταναλωτών.

Να σημειωθεί ότι ο εμπορικός κλάδος ανέμενε τη σχετική τροπολογία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και με απογοήτευση εντόπισε ότι αυτή δεν είχε κατατεθεί.

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις προσθέτοντας ότι ο λόγος, για τον οποίο η ρύθμιση δεν ενσωματώθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο ήταν το γεγονός ότι την περίοδο της κατάθεσής του, είχε ξεκινήσει ήδη η περίοδος αυτών των εκπτώσεων και το υπουργείο δεν ήθελε να δημιουργήσει στην αγορά παρεξηγήσεις και ανωμαλίες.

Δεσμεύτηκε, πάντως, ότι θα φέρει το ζήτημα στη Βουλή άμεσα με τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο, ενώ προσέθεσε ότι με την ίδια ρύθμιση θα αρθεί και των όριο του 50% στις προσφορές ώστε οι έμποροι «να μπορούν να κάνουν όσες προσφορές θέλουν για όσα προιόντα θέλουν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς».

Υπενθυμίζεται ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει στο παρελθόν χαρακτηρίσει το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων ως παρωχημένο θεσμό που όχι μόνο δε βοηθά τη λειτουργία της αγοράς, αλλά δημιουργεί στρεβλώσεις που δεν επιτρέπουν τη διαμόρφωση χαμηλότερων αρχικών τιμών σε όλα τα είδη από την αρχή της σεζόν.

Σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο και οι φετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις του Μαίου ήταν μία απογοήτευση για τα ταμεία των καταστημάτων δεδομένης και της συνολικής οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων με την ακρίβεια σε ενέργεια αλλά και σε βασικά αγαθά.

Σημειώνουν μάλιστα ότι ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων ουσιαστικά ενισχύει μόνο μεγάλες αλυσίδες αφήνοντας εκτός κάδρου το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλωστε και μελέτη του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά για το θέμα μετά την ολοκλήρωση των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων του 2021, ποσοστό 82,14% ρων ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πωλήσεις τους κινήθηκαν πτωτικά, το 14,29% απάντησε θετικά και ένα ποσοστό της τάξης του 3,57% απάντησε δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Γυναικοκτονία στον Πειραιά: Σκότωσε τη σύζυγό του και παραδόθηκε

Μια ακόμα γυναικοκτονία σημειώθηκε, το πρωί του Σαββάτου (03/12), αυτή τη φορά την περιοχή του Πειραιά.Ένας 24χρονος άνδρας αλβανικής καταγωγής τηλεφώνησε...

Γερμανία: Απείλησαν ζευγάρι που άναψε 60.000 χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Ένα ζευγάρι στο Ντέλμενχορστ της Γερμανίας έλαβε απειλητική επιστολή όταν φωταγώγησε την κατοικία του, το «Σπίτι των Χριστουγέννων» όπως το ονομάζουν,...

Δημόσιο: Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη πριν τα 62 έτη – Παραδείγματα

Μόνον όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν συμπληρωμένη συντάξιμη υπηρεσία 25 χρόνια, έχουν δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης σε ηλικία μικρότερη των...

Τατούλης για Νίκα: «Τάζει λαγούς με πετραχήλια» και «πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

Η απόλυτη ανικανότητα και αδιαφορία του κ.Νίκα στη διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων σε ό,τι αφορά τα ενταγμένα έργα από την προηγουμένη...

Πάνω από 4.500 «κλικ» καθημερινά τον Νοέμβριο στο mitos.gov.gr

Πάνω από 4.500 πολίτες επισκέπτονταν καθημερινά το mitos.gov.gr τον Νοέμβριο, για να ενημερωθούν για τη διαδικασία που τους ενδιαφέρει.Ειδικότερα, στην πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί πιλοτικά,...