Αρχική Οικονομία Κατάρτιση με επίδομα 400 ευρώ για 150.000 εργαζόμενους

Κατάρτιση με επίδομα 400 ευρώ για 150.000 εργαζόμενους

Αμοιβή 400 ευρώ θα λάβουν έως 150.000 εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατάρτισης που προωθούν το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ).

To πρόγραμμα, που φέρει την κωδική ονομασία «Πάω Μπροστά», απευθύνεται σε εργαζόμενους από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η διαδικασία απαιτεί 80 ώρες κατάρτισης, που οδηγούν σε πιστοποίηση και εν συνεχεία στην καταβολή του ανωτέρω επιδόματος. Ήδη από χθες οι ενδιαφερόμενοι, που εργάζονται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση, μέσω της ιστοσελίδας voucher.gov.gr, πατώντας στον σύνδεσμο «Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων Εργαζομένων για κατάρτιση».

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων που θα εμφανίζεται στην προαναφερόμενη ιστοσελίδα. Η επιλογή των ωφελούμενων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 154,5 εκατ. ευρώ. Η υλοποίησή του αναλαμβάνεται από τη ΔΥΠΑ, σε συνεργασία με τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔιΒιΜ) των Πανεπιστημίων, διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας και αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ).

Το αντικείμενο κατάρτισης θα περιλαμβάνει από ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, βασικά ψηφιακά εργαλεία γραφείου, προγράμματα για social media marketing και διαχείριση e-shop, μέχρι αντικείμενα πιο υψηλής εξειδίκευσης, όπως data analytics, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, logistics και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.

Επίδομα και πιστοποίηση

Η θεωρητική κατάρτιση 80 ωρών θα μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε διά ζώσης είτε εξ αποστάσεως. Το εκπαιδευτικό επίδομα των 400 ευρώ που θα προκύψει υπολογίζεται σε 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης. Θα προηγηθούν εξετάσεις των καταρτιζόμενων και η χορήγηση πιστοποιητικού «γνώσεων και δεξιοτήτων» στους επιτυχόντες.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων Εργαζομένων για κατάρτιση μέσω των ΚΕΔιΒιΜ των ΑΕΙ και των αδειοδοτημένων ΚΔΒΜ έχουν εργαζόμενοι οι οποίοι πληρούν τουλάχιστον τις εξής προϋποθέσεις:
– Είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.
– Έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
– Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει μία αίτηση συμμετοχής και να παρακολουθήσει ένα μόνο πρόγραμμα κατάρτισης.

Στην ηλεκτρονική αίτηση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επισυνάψει τα εξής δικαιολογητικά:
– Αντίγραφο δελτίου ταυτότητας/διαβατηρίου σε ισχύ.
– Αντίγραφο απολυτηρίου, τουλάχιστον, υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή ανώτερου τίτλου σπουδών.
– Υπεύθυνη δήλωση μέσω gov.gr, στην οποία θα δηλώνει ο ενδιαφερόμενος ότι δεν έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης με το ίδιο αντικείμενο τα δύο τελευταία έτη.

Αφού υποβληθούν οι αιτήσεις, συγκροτείται από τη ΔΥΠΑ το Μητρώο Ωφελούμενων. Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι επιλέγουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης που έχουν αξιολογηθεί και εμφανίζονται στο voucher.gov.gr. Τα προγράμματα κατάρτισης εμφανίζονται στον ωφελούμενο σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας), καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα, τα οποία ο ίδιος έχει δηλώσει στην αίτησή του.

Οι πάροχοι κατάρτισης επαληθεύουν τα δικαιολογητικά των ωφελούμενων και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας προχωρούν στην ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης (training voucher), μέσω της σύναψης της διμερούς σύμβασης.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί με 12 ώρες διά ζώσης εκπαίδευση και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 48 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η ημερήσια διάρκεια της διά ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας έως 80 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα δύο μηνών.

Ειδικότερα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους γίνεται ως εξής: Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος), ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών. Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφού αφαιρεθούν οι απουσίες.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ρώμη: Aκτιβιστές έριξαν μαύρο υγρό στο ιστορικό σιντριβάνι της Πιάτσα ντι Σπάνια

Ακτιβιστές έριξαν σήμερα το πρωί μαύρη μπογιά στο ιστορικό σιντριβάνι της πλατείας Πιάτσα ντι Σπάνια της Ρώμης. Πρόκειται, ως γνωστόν, για...

Κρήτη – Οικογενειακή φίλη λυράρη: Ανθρωπόμορφο τέρας – Δεν πιστεύω ότι δεν είδαν κάτι οι συγγενείς

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε λυράρης στην Κρήτη που κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε ανήλικο.Ένα 24ωρο μετά την προφυλάκισή του...

Έρχονται υποχρεωτικά POS σε ταξί, περίπτερα – Πώς θα γίνει η διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές

Στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού και ευρύτερου εκσυγχρονισμού της Φορολογικής Διοίκησης, το οικονομικό επιτελείο περνάει πλέον και στην υλοποίηση της διασύνδεσης των Φορολογικών Ηλεκτρονικών...

Άγιος Ευστράτιος: Αυτή είναι η πρώτη ανεμογεννήτρια που τοποθετείται στο νησί

Ξεκίνησε η διαδικασία θεμελίωσης της πρώτης ανεμογεννήτριας στον Άγιο Ευστράτιο, που αποτελεί βασικό μέρος του έργου της μετατροπής του σε πρώτο...

Ιταλία: Απαγορεύτηκε το Chat GPT της τεχνητής νοημοσύνης

Η Ιταλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία μετά και τις Ρωσία, Ιράν, Κίνα και Βόρεια Κορέα απαγορεύει την εφαρμογή...