Αρχική Κόσμος Καθολική Εκκλησία: Τουλάχιστον 4.815 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά στην Πορτογαλία -Ιερείς το 77%...

Καθολική Εκκλησία: Τουλάχιστον 4.815 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά στην Πορτογαλία -Ιερείς το 77% των δραστών

Μια ανεξάρτητη επιτροπή που εξετάζει τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στην Καθολική Εκκλησία δήλωσε ότι έχει καταγράψει περιπτώσεις που παραπέμπουν σε τουλάχιστον 4.815 θύματα.

Η επιτροπή που συστάθηκε από την Πορτογαλική Επισκοπική Διάσκεψη (Portuguese Episcopal Conference) για να εξετάσει την κακοποίηση κατά τις τελευταίες δεκαετίες, πρόσθεσε ότι πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο πρόεδρος της επιτροπής, παιδοψυχίατρος Pedro Strecht, περιέγραψε τον στόχο της «να δώσει φωνή στη σιωπή» των θυμάτων.

«Τα θύματα έχουν φωνή, έχουν όνομα»

Ο ίδιος απέτισε φόρο τιμής στους εκατοντάδες που επικοινώνησαν με το προσωπικό της για να δώσουν μαρτυρία. «Έχουν φωνή, έχουν όνομα», είπε.

Συνολικά, η επιτροπή κατέγραψε 564 εμπειρίες ανθρώπων που δήλωσαν ότι υπήρξαν θύματα κακοποίησης από ιερείς ή από άλλους αξιωματούχους της Εκκλησίας, ενώ εξέτασε υποθέσεις που χρονολογούνται από το 1950.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι μαρτυρίες έδειχναν ότι και άλλοι ανήλικοι είχαν κακοποιηθεί, εξ ου και η εκτίμηση για χιλιάδες επιπλέον θύματα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασής του ο Strecht ανέφερε τις μαρτυρίες των θυμάτων, τονίζοντας τον αντίκτυπο που είχε στους ίδιους η κακοποίηση. Αναφέρθηκε στη «μαύρη τρύπα» στην οποία ένα θύμα είπε ότι ζούσε.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλικής Επισκοπικής Διάσκεψης, José Ornelas, επίσκοπος της Leiria-Fátima, δήλωσε πως έλαβε την έκθεση «με ευγνωμοσύνη» και ότι μια έκτακτη σύνοδος που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Μαρτίου θα εξετάσει τον καλύτερο τρόπο για να προσφερθεί «δικαιοσύνη» στα θύματα.

Σύμφωνα με την επιτροπή, συνολικά 25 υποθέσεις έχουν διαβιβαστεί στους εισαγγελείς, ενώ πολλές άλλες έχουν παραγραφεί.

«Το 77% των δραστών των κακοποιήσεων ήταν ιερείς»

Μεταξύ των συστάσεων που διατυπώνονται στην έκθεση είναι ότι, σε περιπτώσεις φερόμενης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, η υφιστάμενη διάταξη που προβλέπει ότι τα θύματα μπορούν να υποβάλουν ποινική καταγγελία μέχρι την ηλικία των 25 ετών, ακόμη και αν ισχύει η παραγραφή, θα πρέπει να αυξηθεί στα 30 έτη.

Το 77% των δραστών των κακοποιήσεων ήταν ιερείς και τα περισσότερα θύματα αγόρια, σημείωσε ο Στρεχτ, ενώ πρόσθεσε ότι κακοποιήθηκαν σε καθολικά σχολεία, σε σπίτια ιερέων και σε εξομολογητήρια, μεταξύ άλλων.

Οι καταγγελίες για τις κακοποιήσεις προήλθαν από ανθρώπους διαφορετικού κοινωνικού υπόβαθρου, που κατάγονται από κάθε επαρχία της Πορτογαλίας, αλλά και από Πορτογάλους πολίτες άλλων χωρών της Ευρώπης, της Αφρικής και της αμερικανικής ηπείρου.

Η ανεξάρτητη επιτροπή ξεκίνησε την έρευνά της τον Ιανουάριο του 2022, αφού έκθεση που δημοσιεύθηκε στη Γαλλία αποκάλυψε ότι περίπου 3.000 ιερείς και άλλοι θρησκευτικοί αξιωματούχοι κακοποίησαν σεξουαλικά περισσότερα από 200.000 παιδιά.

Η πορτογαλική Καθολική Εκκλησία ζήτησε από τον Στρεχτ να συστήσει επιτροπή για να εξετάσει το φαινόμενο των σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών στους κόλπους της.

Αντιμέτωπος με χιλιάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς που αποκαλύφθηκαν σε όλο τον κόσμο και τις καταγγελίες περί απόκρυψης των περιστατικών από μέλη της Εκκλησίας, ο Πάπας Φραγκίσκος δεσμεύθηκε το 2019 να διεξαγάγει «πλήρη μάχη» εναντίον της παιδοφιλίας στην Εκκλησία.

Εκτός από τη Γαλλία και την Πορτογαλία, και άλλες χώρες έχουν προσπαθήσει να ερευνήσουν αντίστοιχες καταγγελίες, όπως η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστραλία.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το καταφύγιο που χτίστηκε κάτω από τον πάγο υπό τον φόβο του Γ` Παγκοσμίου Πολέμου

Με την απειλή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου να πλανάται πάνω από Ευρώπη και Ασία, ο φόβος για πιθανή χρησιμοποιήση...

Κρήτη: Μυστήριο με τη σύλληψη δύο Τούρκων σε πολυτελή βίλα – Βρίσκονταν υπό επιτήρηση από κρατικές υπηρεσίες

Στο μικροσκόπιο της αστυνομικής έρευνας έχει μπει τα τελευταία 24ωρα μία μυστηριώδης υπόθεση στην Κρήτη που αφορά στη σύλληψη δύο...

Κέρδισαν στο λαχείο ένα εκατομμύριο, τον χώρισε και δεν του έδωσε ούτε ένα λεπτό

Για μερικούς, ένα εκατομμύριο λίρες είναι εισιτήριο για μία καλύτερη ζωή, όμως για άλλους γίνονται «μήλον της έριδος» που...

Έρευνα εντόπισε την πρώτη γνωστή περίπτωση συνδρόμου Down κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι γλιτώνουν το πέναλτι των αποδείξεων, τι ισχύει για τα ζευγάρια

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...