Αρχική Οικονομία Κατώτατος μισθός: Οι εκλογές οδηγούν σε «πλειοδοσία αυξήσεων»

Κατώτατος μισθός: Οι εκλογές οδηγούν σε «πλειοδοσία αυξήσεων»

Προς τα 780 ευρώ οδεύει ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, με έναν ιδιότυπο «διαγωνισμό προσφορών» για το ύψος του να βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει και των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών του επομένου έτους.

Ο Ο.Τ. στις 4 Ιανουαρίου, είχε παραθέσει τα σενάρια για την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου προσδιορίζοντας το εύρος της αύξησης από το 5,5% έως το 9,5%, με το νέο κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται από τα 751 ευρώ (αύξηση 5,5%), έως τα 780 ευρώ (αύξηση 9,5%).

Η κυβερνητική πρόθεση για –γενναία- αύξηση των κατώτατων αποδοχών «πυροδότησε»  τη νέα «αντιπροσφορά» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέβασε την προηγούμενη θέση του από τα 800 στα 880 ευρώ.

Οι διαγκωνισμοί για το ύψος του κατώτατου μισθού άρχισαν όταν η κυβέρνηση άφησε να διαφαίνεται ότι με τη νέα αύξηση -πριν τις εκλογές- ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751 ευρώ -όσο δηλαδή ήταν πριν τη μεγάλη μείωση που υπέστη το 2012, κατ΄ επιταγή του δεύτερου μνημονίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «πλειοδότησε» ανακοινώνοντας κατώτατο μισθό 800 ευρώ, εφόσον έλθει στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επερχόμενη αύξηση θα είναι υψηλότερη (της αναμενόμενης) και ενδέχεται να «πλησιάσει» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσφάτως,  ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας μίλησε «για εκπλήξεις» στο ποσοστό της αύξησης, που θα διαμορφώσουν το μισθό κοντά στο μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης (αυτό προσδιορίζεται κοντά στα 780 ευρώ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε και μιλώντας για «άμεση αύξηση στα 800 ευρώ» και επιπλέον «υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής», που σημαίνει ότι κατά το τρέχον έτος με πληθωρισμό 10% ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 880 ευρώ».

Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας θα φέρει στη Βουλή τροπολογία, που θα προβλέπει τις νέες ημερομηνίες έναρξης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού – ειδικά για το 2023 – αφού ο ισχύον νόμος προβλέπει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα.

«Για σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού», μιλάει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, ενώ τονίζει ότι θα αναζητηθεί  μια «ισορροπημένη λύση» που θα συνδυάζει δυο παραμέτρους: «αφενός την πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την αύξηση του πληθωρισμού λόγω της διεθνούς κρίσης. Και αφετέρου την ανταγωνιστικότητα και τις αντοχές των επιχειρήσεων οι οποίες επίσης υφίστανται την διεθνή κρίση».

Πηγή: ΟΤ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Περιοδεία του ΚΚΕ στους Ρομά της Αγίας Τριάδας

Η άθλια κατάσταση που επικρατεί σε καταυλισμούς Ρομά στη χώρα δείχνει ότι οι σοσιαλιστικές χώρες, παρά τα προβλήματά τους, είχαν πριν από 35 χρόνια...

Σημαντικά χαμηλότερη η τιμή ρεύματος τον Απρίλιο. Πόσο κοστίζει η κιλοβατώρα ανά εταιρεία

Σημαντικά χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο ανακοίνωσαν οι περισσότεροι προμηθευτές ρεύματος σε συνέχεια της αποκλιμάκωσης των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο...

Λάρισα: Στο εδώλιο πατέρας που βίαζε για έξι χρόνια την ανήλικη κόρη του

Μια ακόμα σοκαριστική υπόθεση βιασμού ενός ανήλικου κοριτσιού από τον πατέρα του συνεχίζεται στις δικαστικές αίθουσες. Σε κάτι λιγότερο από 10...

Δύο συλλήψεις στο Ασπρόχωμα για κλοπή καλωδίων

Δύο Ρομά, ηλικίας 20 και 24 ετών, επιχείρησαν να κλέψουν χθες, στο Ασπρόχωμα και τη θέση “Παναγάκια”, δύο κουλούρες με τριφασικό καλώδιο, αξίας περίπου...

ΗΠΑ: Ανησυχία για εξαιρετικά μεταδοτικό και θανατηφόρο μύκητα

«Πονοκέφαλο» και ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί ένας θανατηφόρος μύκητας που εξαπλώνεται ταχύτατα στις ΗΠΑ με τους επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών να εκπέμπουν καμπανάκι...