Αρχική Οικονομία Κατώτατος μισθός: Πού θα φτάσει η αύξηση – Ανεβαίνουν και τα επιδόματα

Κατώτατος μισθός: Πού θα φτάσει η αύξηση – Ανεβαίνουν και τα επιδόματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να καθυστερήσουν οι ανακοινώσεις για να μην κατηγορηθεί ότι βιάζεται να αλλάξει ατζέντα

Με συνεχείς αλλαγές του σχεδιασμού, λόγω των εκτάκτων συνθηκών που προέκυψαν από την τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ανακοινώσει το νέο κατώτατο μισθό προς της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος θα του παραδώσει την εισήγηση για το ύψος της αύξησης και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.

Οι υπογραφές των υπουργών θα συγκεντρωθούν δια περιφοράς, καθώς δεν θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να καθυστερήσουν οι ανακοινώσεις για να μην κατηγορηθεί ότι βιάζεται να αλλάξει ατζέντα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ώστε μέχρι την 1η Απριλίου που θα εφαρμοστεί ο νέος μισθός , τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να προλάβουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους, σύμφωνα με την imerisia.gr.

Πού θα φτάσει

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος μισθός που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου θα κυμανθεί μεταξύ 760 και 780 ευρώ, από 713 που είναι σήμερα.

Δηλαδή, το ποσοστό της αύξησης θα είναι 7,50% έως 7.75% (στο ύψος δηλαδή της αύξησης των συντάξεων), ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και το  9%-9,6% (πληθωρισμός 2022).

Πρακτικά, αυτό σημαίνει με βάση τα σενάρια ότι ο νέος κατώτατος μισθός, που σήμερα είναι 713 ευρώ μικτές αποδοχές, θα αυξηθεί στα επίπεδα των 768 ευρώ (+7.75%) η 780 ευρώ (+ 9%), άρα η αύξηση θα είναι από 40 – 70 ευρώ, μικτά.

Ανεβαίνουν και τα επιδόματα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,51 ευρώ και στα 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Ετσι εφόσον ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 7,75% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.

Την ίδια ώρα το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO)  προτάσσει ως επιτακτική ανάγκη την αναπροσαρμογή των κατώτατων μισθών, όχι με μεμονωμένες αποφάσεις, αλλά στα πλαίσια ενός μόνιμου μηχανισμού που θα έχει τη συμμετοχή και συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.

Η έρευνα «Global Wage Report 2022-23» του ILO αποτύπωσε τις καταστροφικές συνέπειες των συνεχών ανατιμήσεων στα πραγματικά εισοδήματα των εργαζόμενων (ονομαστικοί μισθοί πλην του πληθωρισμού), κυρίως σε όσους βρίσκονται στο χαμηλό άκρο των αποδοχών. Για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, οι πραγματικοί μισθοί των εργαζόμενων -σε παγκόσμιο επίπεδο- κατέγραψαν πτώση το 2022.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ισλανδία: Χιλιάδες σολομοί διέφυγαν από ιχθυοτροφείο – Ο αντίκτυπος μπορεί να είναι θανατηφόρος

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Las Vegas Sphere: Οι U2 εγκαινίασαν την εντυπωσιακή σφαιρική αρένα – «Είναι το μέλλον της μουσικής»

Το ιρλανδικό συγκρότημα των U2 εγκαινίασε τη σκηνή της νέας σφαιρικής εγκατάτασης, Las Vegas Sphere, αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων,...

Τα ισόβια δεν είναι ισόβια και υπάρχει λόγος γι’ αυτό

Με τη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου να είναι σε πλήρη εξέλιξη από τη μία και λίγο μετά την τελεσίδικη καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου από...

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι ισχύει για την εκλογική άδεια των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διενεργηθούν σε όλη την Επικράτεια την επόμενη Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, ενώ σε όσες Περιφέρειες και...

Eπιδόματα: Τα βήματα προς τη χρήση προπληρωμένης κάρτας

Πάει για αργότερα -όπως όλα δείχνουν-το να χορηγούνται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ μέσω προπληρωμένων καρτών: Οι αρχικοί σχεδιασμοί μοιάζει να μην «βγαίνουν»...