Αρχική Κόσμος Κένυα: Η ξηρασία «εξαφανίζει» τους ελέφαντες – Πάνω από 200 πέθαναν μέσα...

Κένυα: Η ξηρασία «εξαφανίζει» τους ελέφαντες – Πάνω από 200 πέθαναν μέσα σε 9 μήνες

Περισσότεροι από 200 ελέφαντες πέθαναν λόγω της ξηρασίας από τον Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο φέτος στην Κένυα, μια χώρα της ανατολικής Αφρικής που είναι αντιμέτωπη με σημαντικά μειωμένες βροχοπτώσεις εδώ και χρόνια.

Η Κένυα, οικονομική μηχανή της ανατολικής Αφρικής και σημαντικός τουριστικός προορισμός κυρίως χάρη στην πανίδα της, είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ η πείνα πλήττει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ανθρώπους, σε σύνολο περισσότερων από 50 εκατομμυρίων κατοίκων. Σύμφωνα με τις αρχές, η ξηρασία επηρεάζει 23 από τις 47 κομητείες της χώρας.

Τέσσερις εποχές των βροχών με μειωμένες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει τις πιο ξηρές συνθήκες από την αρχή της δεκαετίας του 1980.

«Η ξηρασία προκαλεί μεγάλη θνησιμότητα στην πανίδα, κυρίως στα φυτοφάγα είδη (…) εξαιτίας της εξάντλησης των διατροφικών πόρων καθώς και της έλλειψης νερού», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου από το Ναϊρόμπι η υπουργός Τουρισμού Πενίναχ Μαλόνζα.

Σύμφωνα με την ίδια, δεκατέσσερα είδη πλήττονται ιδιαίτερα από την ξηρασία. Από τον Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο του 2022, 205 ελέφαντες πέθαναν λόγω της έλλειψης νερού στη χώρα, όπως και 512 γκνου, 381 ζέβρες, 12 καμηλοπαρδάλεις και 51 βούβαλοι.

Η Μαλόνζα επεσήμανε ότι «περισσότεροι από 70 ελέφαντες πέθαναν» την περίοδο αυτή στις επαρχίες Αμποσέλι, περίπου 160 χιλιόμετρα νότια του Ναϊρόμπι, και Λαϊκίπια- Σαμπούρου, στη βόρεια Κένυα.

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Τουρισμού που δημοσιεύθηκαν το 2021, στην Κένυα υπάρχουν περισσότεροι από 36.000 ελέφαντες.

Για να αντιμετωπιστεί η ξηρασία η υπουργός ανακοίνωσε ότι οι αρχές θα δημιουργήσουν «αποθέματα τροφής για τα είδη που πλήττονται».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Elephant είχε ανακοινώσει τον θάνατο ενός γνωστού ελέφαντα στο προστατευόμενο πάρκο του Σαμπούρου.

Η Μονσούν (“μουσώνας” στα αγγλικά), ένας θηλυκός ελέφαντας περίπου 60 ετών, μητέρα επτά ελεφάντων, είχε γλιτώσει πέντε φορές από τους λαθροθήρες. Η ΜΚΟ έκανε στην ελεφαντίνα ευθανασία στα τέλη Σεπτεμβρίου επισημαίνοντας ότι η κακή κατάσταση της υγείας της οφειλόταν στην ηλικία της, αλλά είχε «επιδεινωθεί λόγω της ξηρασίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Γρίπη των πτηνών: Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Η επιστημονική κοινότητα είχε ξαφνιαστεί όταν ήρθε στη ζωή μας η COVID-19. Σε αντίθεση με την πανδημία που ξέσπασε στο τέλος...

Θεσσαλονίκη: Πατέρας κλείδωσε τα παιδιά του στο αυτοκίνητο και άνοιξε φιάλη υγραερίου

Τις βραδινές ώρες της Κυριακής, στην ευρύτερη περιοχή του Μελισσοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη, ένας πατέρας είχε κλειδωθεί μαζί με τα παιδιά του...

Market pass: Νέες πληρωμές σήμερα -Ποιοι καλούνται να διορθώσουν τα στοιχεία τους

Νέες πληρωμές αναμένονται σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου για τους δικαιούχους Market pass του δεύτερου κύκλου υποβολής αιτήσεων, των πολιτών που υπέβαλαν...

Τι σημαίνει το μπλε χρώμα σε φανάρι – Πού θα το συναντήσουμε και για ποιον λόγο

Οι οδικοί φωτεινοί σηματοδότες ρύθμισης κυκλοφορίας έχουν τρία βασικά χρώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στις περισσότερες (σχεδόν) χώρες του πλανήτη, προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία.Η...

Το Ιππικό βγήκε στο Σύνταγμα: Σπάνιες εικόνες έξω από τη Βουλή

Έτριβαν τα μάτια τους όσοι βρέθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (20/3) στο Σύνταγμα, όταν είδαν δίπλα τους να κυκλοφορούν… άλογα.Ο λόγος...