Αρχική Κόσμος Κίνα: Η «τιμή της νύφης» που αναγκάζει τις γυναίκες να μαζεύουν χρήματα...

Κίνα: Η «τιμή της νύφης» που αναγκάζει τις γυναίκες να μαζεύουν χρήματα για τα αδέλφια τους

Μια Κινέζα ισχυρίζεται ότι έχει περάσει τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής της προσπαθώντας να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να εξασφαλίσει ότι ο αδερφός της θα βρει νύφη.

Η εξασφάλιση μιας νύφης στην Κίνα είναι πιο δύσκολη από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες. Ένα από τα αποτελέσματα της περιβόητης πολιτικής του ενός παιδιού της ασιατικής χώρας ήταν η ανισότητα των φύλων. Για δεκαετίες, πολλά ζευγάρια, ειδικά σε αγροτικές περιοχές, ήθελαν να κάνουν αγόρια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνουν ακόμη και βρεφοκτονίες – αν ήταν κορίτσι το παιδί που γεννιόταν – ώστε το μοναδικό τους παιδί να είναι αγόρι. Τα αγόρια ήταν αρκετά δυνατά για να εργαστούν και αλλά και φροντίσουν τους ηλικιωμένους γονείς τους όταν αυτοί γεράσουν.

Αυτό δημιούργησε μια σοβαρή ανισότητα μεταξύ των φύλων στην Κίνα. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι άνδρες από ότι γυναίκες, κάτι που τους δυσκολεύει για να εξασφαλίσουν μια νύφη. Έτσι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οικογένειές τους τους προσφέρουν οικονομική υποστήριξη, για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να βρουν την κατάλληλη νύφη.

Αλλά για να κατανοήσουμε πραγματικά την ανάγκη για οικονομική υποστήριξη στη κουλτούρα της Κίνας, πρέπει να μιλήσουμε για την «τιμή της νύφης». Στη Κίνα η παράδοση θέλει η οικογένεια του γαμπρού να πρέπει να προσφέρει δώρα στην οικογένεια της νύφης με αντάλλαγμα το χέρι της.

Στη δεκαετία του ’60 και του ’70, τα μικρά δώρα όπως τα κλινοσκεπάσματα ήταν ο κανόνας, στη συνέχεια στη δεκαετία του ’80 ήταν τα οικιακά ηλεκτρονικά είδη όπως τηλεοράσεις και ψυγεία, αλλά μετά την οικονομική άνθηση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, τα πράγματα άλλαξαν σε σημείο που η «τιμή της νύφης» να πληρώνεται πλέον σε μετρητά, αυτοκίνητα και σπίτια.

Οι εργένηδες από φτωχές οικογένειες έχουν τόσο χαμηλές πιθανότητες να βρουν νύφη, που ορισμένες περιοχές καταφεύγουν στην εισαγωγή νεαρών γυναικών από γειτονικές χώρες, αλλά ορισμένες οικογένειες είναι τόσο αποφασισμένες να δουν τους ανύπαντρους άντρες τους να βρίσκουν νύφη με τον παλιομοδίτικο τρόπο που θυσιάζουν την ζωή τους για να συμβεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια 33χρονη γυναίκα από την επαρχία Ανχουέι, στην ανατολική Κίνα, η οποία φέρεται να αφιέρωσε τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής της για να διασφαλίσει ότι ο αδερφός της θα έχει αρκετά λεφτά για να εξασφαλίσει μια σύζυγο.

Η ανώνυμη γυναίκα είπε στο Miaowen Video ότι είχε ένα μικρό εστιατόριο με μηνιαίο τζίρο 100.000 γιουάν (14.000 δολάρια). Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει τα κέρδη για τον εαυτό της τα τελευταία 12 χρόνια, είχε επενδύσει σε ένα σπίτι 129 τετραγωνικών μέτρων και ένα νέο αυτοκίνητο για τον αδερφό της, και του είχε χαρίσει επίσης το εστιατόριο της.

«Θα σκεφτώ τον εαυτό μου αφού παντρευτεί ο αδερφός μου, ο γάμος μου μπορεί να περιμένει», είπε η ανύπαντρη γυναίκα. «Τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια, ήμουν τόσο τσιγκούνα, ακόμα και όταν αγόραζα νέα ρούχα για τον εαυτό μου».

Η γυναίκα είπε ότι δεν είχε αποκτήσει ακόμα σπίτι για τον εαυτό της, επαναλαμβάνοντας ότι ο αδερφός της ήταν η προτεραιότητα της και ότι θα είχε περισσότερο χρόνο να ανησυχεί για τον εαυτό της αφού παντρευτεί.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι απόψεις της πυροδότησαν μια έντονη συζήτηση στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων να εκφράζουν τον οίκτο τους για εκείνη, και μερικούς να την κατηγορούν ακόμη και ότι έδωσε το κακό παράδειγμα.

«Ο αδερφός της δεν μπορεί να δούλεψει; Αυτό είναι άδικο για τη φτωχή αδερφή!». σχολίασε κάποιος.

«Όσο περισσότερα δίνει στον αδερφό της, τόσο αυτός μπορεί να την θεωρεί δεδομένη», έγραψε κάποιος άλλος.

Απαντώντας στην κριτική, η νεαρή είπε απλώς ότι οι κόσμος δεν γνωρίζει τι πέρασε η οικογένειά της όλα αυτά τα χρόνια, οπότε δεν μπορούν να καταλάβουν τα κίνητρά της.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πράσινο φως για το νέο Τερματικό Σταθμό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

Ένα σημαντικό βήμα μπρος έγινε για το μεγάλο συγκοινωνιακό έργο για τον νέο Τερματικό Σταθμό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και...

Market Pass: Την Παρασκευή η πληρωμή στις άυλες κάρτες για τον Ιούνιο

Νωρίτερα κατά μία μέρα θα γίνει η προτελευταία πληρωμή των δικαιούχων της άυλης κάρτας του market pass, καθώς η μέρα πληρωμής...

Κατέπεσε στην θάλασσα ο δορυφόρος που προσπάθησε να θέσει σε τροχιά η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός δορυφόρος αναγνώρισης και επιτήρησης που είχε σκοπό να θέσει σε τροχιά ”έπεσε στη θάλασσα”,...

Κάρπαθος: Η απάντηση του εστιατορίου που τηγάνισε ζωντανά ψάρια

Τη δική του εκδοχή, μετά το σάλο που προκλήθηκε, δίνει το εστιατόριο στην Κάρπαθο, στο οποίο τηγάνιζαν ζωντανά ψάρια.Μετά το βίντεο...

Μαγιορκίνης για την επόμενη πανδημία: «Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί -Σαν να περιμένουμε μεγάλο σεισμό»

Δεν υπάρχει ούτε ιός ούτε βακτήριο και η νόσος Χ είναι ένα θεωρητικό σενάριο που ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να...