Αρχική Κόσμος Κίνδυνος μπλακ άουτ στη Γαλλία: Στον «αέρα» οι πυρηνικοί αντιδραστήρες

Κίνδυνος μπλακ άουτ στη Γαλλία: Στον «αέρα» οι πυρηνικοί αντιδραστήρες

Η Γαλλία είναι αρκετά ευάλωτη στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανές διακοπές ρεύματος, την ώρα που η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει.

Η Γαλλία προετοιμάζεται για ενδεχόμενα μπλακ άουτ ενόψει τον εορτών, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τη ζήτηση. Ταυτόχρονα, ο πυρηνικός όμιλος EDF που ελέγχεται από το κράτος, αγωνίζεται να φέρει περισσότερη παραγωγή στη γραμμή.

Γιατί όμως η Γαλλία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση; Πρόκειται για μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη πυρηνική ενέργεια στον κόσμο, η οποία παράγει συνήθως πάνω από το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας με την αποθήκη των 56 αντιδραστήρων της και παρέχει περίπου το 15% της συνολικής ενέργειας της Ευρώπης μέσω εξαγωγών.

Ωστόσο, η EDF χρειάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας ένα ρεκόρ «γηρασμένων» αντιδραστήρων της για συντήρηση φέτος, τη στιγμή που η Ευρώπη αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό έχει αφήσει την πυρηνική παραγωγή της Γαλλίας σε χαμηλό 30 ετών, αναγκάζοντάς τη να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια και να προετοιμάσει σχέδια για πιθανές διακοπές ρεύματος, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Τι αφορούν τα προβλήματα συντήρησης

Ενώ η EDF έχει κανονικά ορισμένους αντιδραστήρες της εκτός σύνδεσης για συντήρηση, υπήρχαν πολλοί περισσότεροι από το συνηθισμένο φέτος, λόγω διάβρωσης των σωληνών σε ορισμένους αντιδραστήρες.

Κατόπιν αιτήματος της υπηρεσίας παρακολούθησης πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας, η EDF βρίσκεται στη διαδικασία επιθεώρησης και επισκευής από τότε που εντόπισε ρωγμές στους σωλήνες ενός αντιδραστήρα στα τέλη του περασμένου έτους.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια υποεπενδύσεων στον πυρηνικό τομέα σημαίνουν ότι υπάρχει πολύτιμη μικρή πλεονάζουσα ικανότητα για την κάλυψη της ζήτησης, την ώρα που οι αντιδραστήρες είναι εκτός σύνδεσης για συντήρηση.

Η Γαλλία δεν διαθέτει επίσης εξειδικευμένους συγκολλητές και άλλους εργαζομένους σε επαρκή αριθμό, ώστε να είναι σε θέση να επισκευάσουν τις ζημιές αρκετά γρήγορα, προκειμένου να επαναφέρουν τους αντιδραστήρες στο διαδίκτυο.

Βραχυπρόθεσμα, λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για να συνδεθούν περισσότεροι αντιδραστήρες πιο γρήγορα, αφήνοντας την κυβέρνηση να σχεδιάσει εθελοντικές περικοπές σε περιόδους αιχμής της ζήτησης και περιορισμένες αναγκαστικές διακοπές ρεύματος.

Εν τω μεταξύ, η EDF και άλλοι στη γαλλική πυρηνική βιομηχανία βρίσκονται σε μια προσπάθεια στρατολόγησης για την επόμενη γενιά συγκολλητών, τεχνητών σωληνώσεων και κατασκευαστών λεβήτων, φτάνοντας στο σημείο να ιδρύσουν ένα νέο σχολείο για να τους εκπαιδεύσουν, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επιθυμεί μια νέα ώθηση στην πυρηνική ενέργεια και έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει έξι νέους αντιδραστήρες με κόστος που η κυβέρνησή του εκτιμά σε σχεδόν 52 δισεκατομμύρια ευρώ (55 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ως πρώτο βήμα, η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία εξαγοράς των μετόχων μειοψηφίας της EDF και της πλήρους εθνικοποίησης του φορτωμένου με χρέη ομίλου, ο οποίος, όπως λέει, είναι απαραίτητος για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε νέους αντιδραστήρες.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τουρισμός: Χαμηλώνουν οι ρυθμοί κρατήσεων για το 2023

Μοιάζουν λίγο με τον καιρό, οι πρώτες ημέρες της θερινής σεζόν του ελληνικού τουρισμού. Ναι μεν καλοκαίρι, όμως περισσεύουν οι συννεφιές και οι βροχές...

Δάνεια: Νέα αύξηση στα επιτόκια – Πώς θα προστατευθείτε

Παρά τα θετικά μηνύματα για τον πληθωρισμό, υπάρχει μακρύς δρόμος έως ότου αυτός υποχωρήσει σε μικρότερα επίπεδα.Νέα αύξηση στα επιτόκια φέρνει...

Τραγωδία στο Κεμπέκ: Πνίγηκαν τέσσερα παιδιά ενώ ψάρευαν!

Τέσσερα παιδιά εντοπίστηκαν νεκρά στα νερά του ποταμού Σεν Λόρενς, στο βόρειο τμήμα του Κεμπέκ στον Καναδά, αφού παρασύρθηκαν από παλιρροϊκό...

Έρχονται μεγάλες αλλαγές: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα οδήγησης, ποιοι πρέπει να το αντικαταστήσουν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να υποβληθούν οι ηλικιωμένοι οδηγοί (άνω των 70 ετών) σε τακτικά ιατρικά τεστ προκειμένου να ανανεώνουν την άδεια οδήγησής τους....

Έλληνας ασυρματιστής αφηγείται την παράξενη εμπειρία του στο Τρίγωνο των Βερμούδων – «Τα ρολόγια τρελάθηκαν»

Το Τρίγωνο των Βερμούδων ή το Τρίγωνο του Διαβόλου ονομάζεται η περιοχή στο δυτικό τμήμα του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, και συγκεκριμένα το σημείο μεταξύ...