Αρχική Οικονομία Κίνδυνος λουκέτου για μία στις πέντε ελληνικές επιχειρήσεις

Κίνδυνος λουκέτου για μία στις πέντε ελληνικές επιχειρήσεις

Τον κίνδυνο να βάλει «λουκέτο» θα αντιμετωπίσει το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την τελευταία έκθεση της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αντίστοιχο «καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε πρόσφατα και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κατά την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.

Ο κίνδυνος αυτός έχει προς το παρόν απαληφθεί λόγω των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και των εκτεταμένων αναστολών δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες, αλλά παραμένει ιδιαίτερα υψηλός όταν τα μέτρα θα αποσυρθούν.

Ειδικά για τη χώρα μας, η απειλή των εταιρικών πτωχεύσεων είναι αυξημένη λόγω των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας και της υψηλής εξάρτησης που έχει από τον τομέα του τουρισμού.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ προβλέπει αύξηση κατά 20% των πτωχεύσεων στην Ελλάδα, σε σχέση με το προ-κρίσης επίπεδα, δηλαδή με εκείνα του 2019, κάτι το οποίο προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της συγκεκριμένης έκθεσης.

Οι πιο ευάλωτοι κλάδοι

Σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη έκθεση, οι πιο ευάλωτοι κλάδοι, δηλαδή αυτοί που επλήγησαν περισσότερο και αυτοί που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επανεκκίνηση είναι εκείνοι των υπηρεσιών, του εμπορίου (χονδρικό και λιανικό), μεταφορές και φιλοξενίας (ξενοδοχεία, τουρισμός, κλπ).

Η κεντρική τράπεζα αναφέρει υψηλότερους κινδύνους για τον κλάδο των υπηρεσιών και όσους κλάδους είναι εξαρτημένοι από τους παραπάνω κλάδους.

Μάλιστα, το πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα, άλλοι κλάδοι όπως η βαριά βιομηχανία φαίνεται ότι ανακάμπτουν ταχύτερα και ευκολότερα.

Η ελληνική οικονομία επισημαίνεται εξαρτάται από τους περισσότερους ευάλωτους κλάδους που εντοπίζει η ΕΚΤ (υπηρεσίες, τουρισμός, μεταφορές, εμπόριο).

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πέρασε άδικα 43 χρόνια στην φυλακή και τώρα βγαίνει εκατομμυριούχος

Δυστυχώς, δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος. Ο 62χρονος σήμερα Κέβιν Στρίκλαντ, πέρασε κάτι περισσότερο από τα 2/3 της ζωής...

Θεσσαλονίκη: Αυτοκτόνησε 16χρονη – Την βρήκαν οι γονείς της κρεμασμένη

Σοκάρει και προκαλεί ερωτήματα η είδηση θανάτου μιας 16χρονης κοπέλας από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.Σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival, η ανήλικη βρέθηκε...

Αζερμπαϊτζάν: 14 νεκροί σε συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στο ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε η συνοριοφυλακή αυτής της χώρας του Καυκάσου, στην οποία ανήκε...

Το 5G ασθενοφόρο που κερδίζει τα πιο κρίσιμα λεπτά

Χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου με τον οποίο τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ραγδαία αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη...

Γονικές παροχές – Τα έξι «μυστικά» για δωρεές χρημάτων

Στο «ραντάρ» της Εφορίας βρίσκονται οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε γονικές παροχές χρηματικών ποσών μέχρι 800.000 ευρώ, με τους εφοριακούς να...