Αρχική Οικονομία Κίνδυνος λουκέτου για μία στις πέντε ελληνικές επιχειρήσεις

Κίνδυνος λουκέτου για μία στις πέντε ελληνικές επιχειρήσεις

Τον κίνδυνο να βάλει «λουκέτο» θα αντιμετωπίσει το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την τελευταία έκθεση της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αντίστοιχο «καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε πρόσφατα και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κατά την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.

Ο κίνδυνος αυτός έχει προς το παρόν απαληφθεί λόγω των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και των εκτεταμένων αναστολών δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες, αλλά παραμένει ιδιαίτερα υψηλός όταν τα μέτρα θα αποσυρθούν.

Ειδικά για τη χώρα μας, η απειλή των εταιρικών πτωχεύσεων είναι αυξημένη λόγω των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας και της υψηλής εξάρτησης που έχει από τον τομέα του τουρισμού.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ προβλέπει αύξηση κατά 20% των πτωχεύσεων στην Ελλάδα, σε σχέση με το προ-κρίσης επίπεδα, δηλαδή με εκείνα του 2019, κάτι το οποίο προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της συγκεκριμένης έκθεσης.

Οι πιο ευάλωτοι κλάδοι

Σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη έκθεση, οι πιο ευάλωτοι κλάδοι, δηλαδή αυτοί που επλήγησαν περισσότερο και αυτοί που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επανεκκίνηση είναι εκείνοι των υπηρεσιών, του εμπορίου (χονδρικό και λιανικό), μεταφορές και φιλοξενίας (ξενοδοχεία, τουρισμός, κλπ).

Η κεντρική τράπεζα αναφέρει υψηλότερους κινδύνους για τον κλάδο των υπηρεσιών και όσους κλάδους είναι εξαρτημένοι από τους παραπάνω κλάδους.

Μάλιστα, το πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα, άλλοι κλάδοι όπως η βαριά βιομηχανία φαίνεται ότι ανακάμπτουν ταχύτερα και ευκολότερα.

Η ελληνική οικονομία επισημαίνεται εξαρτάται από τους περισσότερους ευάλωτους κλάδους που εντοπίζει η ΕΚΤ (υπηρεσίες, τουρισμός, μεταφορές, εμπόριο).

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οι αρκούδες της… Disney φεύγουν από το πάρκο της Φλόριντα

Ο Χοακίν Φίνιξ ζητάει την απελευθέρωση των αρκούδων «Brother Bear»Ο Χοακίν Φίνιξ καλεί ένα πάρκο ζώων της Φλόριντα, το Bearadise Ranch,...

Το επικίνδυνο φαινόμενο που θα χτυπήσει τη Μεσόγειο λόγω κλιματική αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή τρομάζει. Γίνεται θέμα συζήτησης, αιτία διενέξεων ανάμεσα στα κράτη, αλλά δεν αντιμετωπίζεται. Οι κυβερνήσεις δεν ακούνε τους επιστήμονες,...

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η κατάσταση είναι δύσκολη σε ολόκληρη τη χώρα»

«Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας – Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού 6 Περιφέρειες» Για την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που επικρατεί...

Τοπικά lockdown σε Ζάκυνθο και Χανιά

Σε τοπικά lockdown σε Ζάκυνθο και Χανιά προχωράει από αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων και της...

Τουρκία: Πάνω από 180 πυρκαγιές απανθράκωσαν δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, κατοικημένες περιοχές

Εκατοντάδες άνθρωποι άφησαν τα σπίτια τους – Η φωτιά στα όρια θερμοηλεκτρικού σταθμούΣωστικά συνεργεία απομακρύνουν σήμερα εκατοντάδες χωρικούς από τις εστίες...