Αρχική Οικονομία Κίνδυνος λουκέτου για μία στις πέντε ελληνικές επιχειρήσεις

Κίνδυνος λουκέτου για μία στις πέντε ελληνικές επιχειρήσεις

Τον κίνδυνο να βάλει «λουκέτο» θα αντιμετωπίσει το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την τελευταία έκθεση της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αντίστοιχο «καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε πρόσφατα και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κατά την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.

Ο κίνδυνος αυτός έχει προς το παρόν απαληφθεί λόγω των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και των εκτεταμένων αναστολών δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες, αλλά παραμένει ιδιαίτερα υψηλός όταν τα μέτρα θα αποσυρθούν.

Ειδικά για τη χώρα μας, η απειλή των εταιρικών πτωχεύσεων είναι αυξημένη λόγω των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας και της υψηλής εξάρτησης που έχει από τον τομέα του τουρισμού.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ προβλέπει αύξηση κατά 20% των πτωχεύσεων στην Ελλάδα, σε σχέση με το προ-κρίσης επίπεδα, δηλαδή με εκείνα του 2019, κάτι το οποίο προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της συγκεκριμένης έκθεσης.

Οι πιο ευάλωτοι κλάδοι

Σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη έκθεση, οι πιο ευάλωτοι κλάδοι, δηλαδή αυτοί που επλήγησαν περισσότερο και αυτοί που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επανεκκίνηση είναι εκείνοι των υπηρεσιών, του εμπορίου (χονδρικό και λιανικό), μεταφορές και φιλοξενίας (ξενοδοχεία, τουρισμός, κλπ).

Η κεντρική τράπεζα αναφέρει υψηλότερους κινδύνους για τον κλάδο των υπηρεσιών και όσους κλάδους είναι εξαρτημένοι από τους παραπάνω κλάδους.

Μάλιστα, το πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα, άλλοι κλάδοι όπως η βαριά βιομηχανία φαίνεται ότι ανακάμπτουν ταχύτερα και ευκολότερα.

Η ελληνική οικονομία επισημαίνεται εξαρτάται από τους περισσότερους ευάλωτους κλάδους που εντοπίζει η ΕΚΤ (υπηρεσίες, τουρισμός, μεταφορές, εμπόριο).

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Θεσσαλονίκη: Τα δύο μπουκάλια «έλυσαν» τον γρίφο – Εξιχνιάστηκε δολοφονία γυναίκας από το 2015

Δύο μπουκάλια, το ένα με γάλα και το άλλο με μπύρα, δίπλα σε μια ημιθανή γυναίκα η οποία τελικά κατέληξε, οδήγησαν...

Κορονοϊός στη Βόρεια Κορέα: Καλούν τους πολίτες να κάνουν γαργάρες με αλατόνερο

Με ένα πρωτόγνωρο ξέσπασμα κορονοϊού βρίσκεται αντιμέτωπη η Βόρεια Κορέα, που ενισχύει την παραγωγή παραδοσιακών, κορεατικών φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Στόχος η αντιμετώπιση του...

Πάτρα: Η Τζωρτζίνα βασανίστηκε με πολλαπλούς τρόπους, λέει ο ιατροδικαστής Λέων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, «η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδάκι που βασανίστηκε με πολλαπλούς τρόπους, με πολλαπλούς εξωγενείς παράγοντεςΝέα...

Βόλος: Δήλωσε τη γέννηση του εγγονού του 11 μέρες μετά για να πάρει το επίδομα των 2.000 ευρώ

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 45 ημερών με αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ΒόλουΕτεροχρονισμένα διαπιστώθηκε ότι δήλωσε τη γέννηση του εγγονού του στο...

Ρόδος: Εκβίαζε ιερέα πως θα δημοσιεύσει φωτογραφίες του στο διαδίκτυο – Του «έφαγε» 20.000 ευρώ

Ο ιερέας είχε γνωρίσει το 2012 τον κατηγορούμενο στο νησί, το οποίο επισκεπτόταν σε διάφορες εορτές για να πουλά εικόνες και...