Αρχική Οικονομία Κίνδυνος λουκέτου για μία στις πέντε ελληνικές επιχειρήσεις

Κίνδυνος λουκέτου για μία στις πέντε ελληνικές επιχειρήσεις

Τον κίνδυνο να βάλει «λουκέτο» θα αντιμετωπίσει το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την τελευταία έκθεση της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αντίστοιχο «καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε πρόσφατα και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κατά την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.

Ο κίνδυνος αυτός έχει προς το παρόν απαληφθεί λόγω των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και των εκτεταμένων αναστολών δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες, αλλά παραμένει ιδιαίτερα υψηλός όταν τα μέτρα θα αποσυρθούν.

Ειδικά για τη χώρα μας, η απειλή των εταιρικών πτωχεύσεων είναι αυξημένη λόγω των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας και της υψηλής εξάρτησης που έχει από τον τομέα του τουρισμού.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ προβλέπει αύξηση κατά 20% των πτωχεύσεων στην Ελλάδα, σε σχέση με το προ-κρίσης επίπεδα, δηλαδή με εκείνα του 2019, κάτι το οποίο προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της συγκεκριμένης έκθεσης.

Οι πιο ευάλωτοι κλάδοι

Σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη έκθεση, οι πιο ευάλωτοι κλάδοι, δηλαδή αυτοί που επλήγησαν περισσότερο και αυτοί που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επανεκκίνηση είναι εκείνοι των υπηρεσιών, του εμπορίου (χονδρικό και λιανικό), μεταφορές και φιλοξενίας (ξενοδοχεία, τουρισμός, κλπ).

Η κεντρική τράπεζα αναφέρει υψηλότερους κινδύνους για τον κλάδο των υπηρεσιών και όσους κλάδους είναι εξαρτημένοι από τους παραπάνω κλάδους.

Μάλιστα, το πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα, άλλοι κλάδοι όπως η βαριά βιομηχανία φαίνεται ότι ανακάμπτουν ταχύτερα και ευκολότερα.

Η ελληνική οικονομία επισημαίνεται εξαρτάται από τους περισσότερους ευάλωτους κλάδους που εντοπίζει η ΕΚΤ (υπηρεσίες, τουρισμός, μεταφορές, εμπόριο).

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

H Eλλάδα έχει την 8η ακριβότερη τιμή βενζίνης στον κόσμο

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τις ακριβότερες τιμές βενζίνης παγκοσμίως. Tα στοιχεία προέρχονται από το διεθνές παρατηρητήριο...

Φρίκη με τον βιασμό 4χρονου από τον πατέρα του: Ανατριχιαστικές περιγραφές και ο ρόλος της γιαγιάς

Νέες λεπτομέρειες για τον βιασμό 4χρονου από τον πατέρα του έδωσε το πρωί της Πέμπτης, ο δικηγόρος της μητέρας του παιδιού,...

Αυστραλία: Βγάζει τον Κάρολο από τα χαρτονομίσματα και βάζει εικόνα ιθαγενών

Ένα μοτίβο ιθαγενών της Αυστραλίας είναι αυτό που θα αντικαταστήσει το πρόσωπο του Βρετανού μονάρχη στο χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων της...

Νέο Ηράκλειο: Μαχαίρωσαν 17χρονο στον σταθμό του ΗΣΑΠ

Θύμα επίθεσης με μαχαίρι έπεσε ένας 17χρονος στον σταθμό του ΗΣΑΠ, στο Νέο Ηράκλειο, τα ξημερώματα της Πέμπτης (2/2).Ειδικότερα, όπως μεταδίδει...

Βόλος: 60χρονος χαρίζει το ένα του νεφρό στη σύζυγό του

Το ένα του νεφρό θα χαρίσει στη σύζυγό του 60χρονος Βολιώτης καθώς η 55χρονη είναι νεφροπαθής και για χρόνια υποβάλλεται σε...