«Σύγχρονα Δράματα και Ανθρώπινες Ιστορίες στον Κινηματογράφο»
Ο Γαλλομαλινέζος σκηνοθέτης Λατζ Λι, γνωστός από την υποψήφια για Όσκαρ ταινία του «Αθλίοι», επιστρέφει με μία νέα δημιουργία που εξετάζει πολιτικοκοινωνικά θέματα των γαλλικών προαστίων. Έπειτα από τον ξαφνικό θάνατο του δημάρχου μιας πόλης, ένας ιδεαλιστής γιατρός αναλαμβάνει τη θέση του με στόχο την αναβάθμιση μίας εργατικής γειτονιάς μεταναστών, κάτι που θα οδηγήσει σε συγκρούσεις. Η Χάμπι, μία νέα κοπέλα από το Μάλι, αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στις κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια του δημάρχου. Ο Λι αναδεικνύει ένα σύγχρονο θέμα που αφορά όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά και την Ευρώπη, με έμφαση στην ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών σε ήδη πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα.

Από τη Λιθουανία, η ταινία «Slow» της Μαρίγια Καβταράτζε αφηγείται μια ασυνήθιστη ιστορία αγάπης μεταξύ μιας νεαρής χορεύτριας και ενός καλοσυνάτου διερμηνέα νοηματικής, που αποκαλύπτει ότι είναι ασεξουαλικός. Η πλοκή ακολουθεί την αναζήτηση ενός νέου τρόπου επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που αγαπιούνται, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις ελπίδες που προκύπτουν από έναν τέτοιο έρωτα. Η ταινία κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Σάντανς, με ευαισθησία και καλές ερμηνείες.

Μια διαφορετική προσέγγιση στην ανθρώπινη κατάσταση προσφέρει το φιλμ «Το κάλεσμα του σπουργιτιού», που συνδυάζει ερωτική και θριλερική διάθεση. Η Βασιλική Βλάχου, που υπογράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί, παίζει μία στρίπερ που ξεκινάει μία επικίνδυνη σχέση με έναν παντρεμένο καθηγητή φιλοσοφίας. Η αφήγηση κινείται σε διαφορετικούς χρονικούς άξονες, προσφέροντας μια βίαιη και αιχμηρή ματιά στις συνέπειες της επιθυμίας.

Από τη Γαλλία προέρχεται και το «Κόκκινο νησί», μια ταινία που εξερευνά την αποικιοκρατία μέσα από τα μάτια ενός οκτάχρονου αγοριού στη Μαδαγασκάρη της δεκαετίας του 1970. Με την ατμοσφαιρική του φωτογραφία, το φιλμ μας μεταφέρει στη ζωή κοντά σε μια στρατιωτική βάση, δείχνοντας τον κόσμο των μεγάλων μέσα από την αθωότητα και τη φαντασία ενός παιδιού.

Τέλος, ο Γκρεγκ Κουένταρ παραδίδει ένα ακαδημαϊκό έργο με την ταινία «Η παράσταση του Σινγκ Σινγκ», επικεντρωμένο στην ανθρώπινή φύση και την τέχνη στη διάρκεια σκληρών καιρών. Μέσα από τη ζωή του Ντιβάιν Τζ., ενός κρατούμενου σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, αναδεικνύονται οι ευεργετικές δυνάμεις του θεάτρου, καθώς οι κρατούμενοι εκφράζονται μέσω παραστάσεων. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι δευτερεύοντες ρόλοι υποδύονται τους εαυτούς τους προσθέτει αυθεντικότητά στην ιστορία.

Πηγή: kathimerini.gr