Αρχική Οικονομία Κίνητρα και «ανάσες» στους συνεπείς οφειλέτες της εφορίας

Κίνητρα και «ανάσες» στους συνεπείς οφειλέτες της εφορίας

Τρεις παρεμβάσεις με τις οποίες θα διευκολύνει τη ζωή των φορολογουμένων και θα επιβραβεύει τους «συνεπείς οφειλέτες» του Δημοσίου που ανταπεξέρχονται στις ρυθμίσεις τους, δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στους επόμενους μήνες η ΑΑ∆Ε θα θέσει σε εφαρμογή τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό. Το μέτρο έχει ψηφιστεί από το 2019, αλλά ανενεργό μέχρι σήμερα. Στην νέα του μορφή, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές, ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες.

Ακόμη, η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει άμεσα στην παραγωγική λειτουργεία της εφαρμογής που θα επιτρέπει την έκδοση φορολογικής ενημερότητας ψηφιακά και σε φορολογουμένους με βεβαιωμένες οφειλές , οι οποίοι όμως αποπληρώνουν τους φόρους τους χωρίς καθυστέρηση.

Στην ίδια βάση, δρομολογείται η μείωση της παρακράτησης για όσους χρωστούν στην εφορία και πρόκειται να εισπράξουν χρήματα και χρειάζονται φορολογική ενημερότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση η συνέπεια στη ρύθμιση στην οποία έχουν υπαχθεί.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ το σύνολο των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία εμφάνισε τον Μάιο αύξηση σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022, καθώς διαμορφώθηκε σε 4.744.758 άτομα έναντι 3.944.665 ( αύξηση κατά 800.093 ΑΦΜ).

Από αυτά τα 4.744.758 άτομα, τα 1.975.739 απειλούνται με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Από αυτούς τους φορολογούμενους, μάλιστα, οι 1.364.368 έχουν ήδη αντιμετωπίσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις λογαριασμών κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία έχει διαμορφωθεί πλέον στα 112,5 δισ. ευρώ, οι δε απλήρωτοι φόροι στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 ανήλθαν σε 4 δισ. ευρώ, από 3,7 δισ. ευρώ στο τέλος του τετραμήνου 2022.

Και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς η ακρίβεια οδηγεί όλο και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο να αφήνουν απλήρωτους φόρους, με αποτέλεσμα σε μηναία βάση τα φέσια προς την εφορία να αυξάνονται κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ζιμπάμπουε: Μητέρες εμβολιάζουν κρυφά τα παιδιά τους για να τα σώσουν από τον θάνατο

Δεκάδες γυναίκες σπεύδουν να εμβολιάσουν τα μωρά τους σε μια κλινική στη Ζιμπάμπουε. Η διαδικασία έχει ως εξής: Mια νοσοκόμα συνοδεύει...

Bloomberg: Αυτές είναι οι καλύτερες αεροπορικές του 2022 και δεν είναι αυτές που… φαντάζεστε

Κι όμως οι κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο με βάση μάλιστα τον πιο αυστηρό κριτή δηλαδή τους ίδιους τους επιβάτες δεν...

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Έστελνε χυδαία μηνύματα στην Καρολάιν Κράουτς

Μια είδηση που -εφόσον είναι αλήθεια- προκαλεί αποτροπιασμό έρχεται στο φως της δημοσιότητας και αφορά τον Στάθη Παναγιωτόπουλο και τη Καρολάιν...

Σεισμός 6 Ρίχτερ σε περιοχή της Ελλάδας έως το 2030 – Μελέτη

Ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 2022 στη Φλώρινα θορήβυσε τους σεισμολόγους, καθώς στο παρελθόν δεν...

Συντάξεις: Μόλις 600 εκατ. για αυξήσεις το 2023 – Αφορά σε 1 στους 3

Μόλις 600 εκατ. ευρώ για αύξησης στους 2,5 εκατ. συνταξιούχους το 2023 προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο αναμένεται να κατατεθεί...