Αρχική Οικονομία “Κλειδώνει” το έκτακτο βοήθημα για τα ευάλωτα νοικοκυριά – Ποιοι θα το...

“Κλειδώνει” το έκτακτο βοήθημα για τα ευάλωτα νοικοκυριά – Ποιοι θα το πάρουν

Σε μακροχρόνια ανέργους που αναζητούν δουλειά για πάνω από δύο χρόνια και δεν θα πάρουν το επίδομα των 400 ευρώ θα δοθεί το έκτακτο βοήθημα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός.

Με τα τελευταία μέτρα στήριξης, ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων ότι θα δοθεί ένα επίδομα 400 ευρώ για όσους κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι από τον Μάρτιο δηλαδή μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και αριθμούν περίπου 130.000 άτομα.

Τελείως ακάλυπτοι είχαν μείνει περίπου 270.000 που ήταν μακροχρόνια άνεργοι για παραπάνω από δύο χρόνια και μετά την λήξη του επιδόματος ανεργίας επιδοτούνταν μόνο με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το οποίο ξεκινά από 200 ευρώ το μήνα για τον ανύπαντρο και αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέρος του νοικοκυριού και 50 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτούς φιλοδοξεί να καλύψει με ένα έκτακτο βοήθημα που προανήγγειλε την Πέμπτη από την Βουλή ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το βασικό κριτήριο είναι οι δικαιούχοι να έχουν ως εισόδημα μόνο το ΚΕΑ δηλαδή 2.400 ευρώ το χρόνο για τον άγαμο, 3.600 ευρώ για ζευγάρι, 4.200 το νοικοκυριό με ένα παιδί, 4.800 ευρώ με δύο παιδιά, 5.400 ευρώ με τρία παιδία και 6.000 για νοικοκυριό με τέσσερα παιδιά.

Το βοήθημα θα είναι το διπλάσιο του μηναίου ΚΕΑ δηλαδή 400 ευρώ για τον άγαμο, 600 ευρώ για το ζευγάρι χωρίς παιδιά, 700 ευρώ για τα ζευγάρια με ένα παιδί, 800 ευρώ με δύο παιδιά, 900 ευρώ με τρία παιδιά και 1000 ευρώ για το ζευγάρι με τέσσερα παιδιά.

Το βοήθημα θα πιστωθεί αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων όπου καταβάλλεται σε μηνιαία βάση και το ΚΕΑ. Τα συναρμόδια υπουργεία διαβεβαιώνουν ότι αυτό θα συμβεί το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου και πάντως πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί και η ΚΥΑ για το επίδομα των 400 ευρώ για όσους κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι από τις 17 Μαρτίου και μετά αλλά και η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας κατά δύο μήνες για όσους ολοκληρώνεται η 12μηνη επιδότηση του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Μέσα στην εβδομάδα κλειδώνει και το θέμα της συμμετοχής του δημοσίου στο δώρο των Χριστουγέννων όσων βρέθηκαν κατά διαστήματα σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η συμμετοχή του δημοσίου να είναι όχι με βάση το επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ αλλά με βάση τον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζόμενου.

Δώρο στους υγειονομικούς

Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη η καταβολή ενός επιδόματος εν είδη δώρου των Χριστουγέννων και τους υγειονομικούς που δίνουν την μάχη της πρώτης γραμμής στο περιορισμό της επέκτασης του κορονοϊού. Αρμόδιοι παράγοντες κρατούν τα χαρτιά του κλειστά για το ύψος του βοηθήματος αλλά και για το χρόνο καταβολής τους.

Σήμερα οι τροπολογία για επιταγές

Σύμφωνα με υπουργό ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία για την παράταση για 75 ημέρες της προθεσμίας πληρωμής των επιταγών. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται για τις επιχειρήσεις σε κόκκινες περιοχές μια παράταση 75 ημέρων, ενώ ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις που έχασαν μέχρι και το 70% του τζίρου τους την φετινή περίοδο η παράταση θα είναι μέχρι και το τέλος του Απριλίου του 2021.

Το μέτρο θα ισχύει για τις επιταγές και τις συναλλαγματικές που άρχισαν να λήγουν από τις 7 Νοεμβρίου ημέρα της ανακοίνωσης του δεύτερο lockdown της οικονομίας μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Αυτό σημαίνει ότι αν μια επιταγή έληγε κανονικά στις 29 Δεκεμβρίου θα μπορεί να πληρωθεί μέχρι και τα μέσα Μαρτίου του 2021 χωρίς συνέπειες για τον εκδότη της.

Ωστόσο η νέα αναβολή στις επιταγές και συναλλαγματικές θα είναι προσαρμοσμένες στα σημερινά δεδομένα και στο ιστορικό των 7 μηνών της υγειονομικής κρίσης που έχει προηγηθεί.

Για το λόγο αυτό η διευκόλυνση αυτή θα περιλάβει:

Τις επιχειρήσεις οι οποίες αναστέλλουν την λειτουργία τους με κρατική εντολή δηλαδή του συνόλου των επιχειρήσεων με εξαίρεση μόνο των φαρμακείων των καταστημάτων τροφίμων και των υγειονομικών μονάδων.

Με δεδομένο ότι πλέον υπάρχει ιστορικό της ζημιάς που προκάλεσε ο κορονοϊός στην παράταση για τις επιταγές θα ενταχθούν επίσης και οι επιχειρήσεις οι οποίες είχαν για το διάστημα Μαρτίου Οκτωβρίου μείωσή του τζίρου τους τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με το 2019.

Επίσης θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν κυκλοφορήσει αξιόγραφα που φτάσουν στο 20% του μηνιαίου τζίρου τους.

www.news247.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φρίκη στη Γαλλία: Έκαψε ζωντανή τη σύζυγό του και μητέρα τριών παιδιών – Πίστευε ότι έχει εραστή

Το φρικιαστικό έγκλημα στο Μπορντό έχει σοκάρει όλη τη Γαλλία. Η Chahinez B. κάηκε ζωντανή από τον σύζυγό της. Πριν...

Επίσημο: Η Bρετανία παγώνει τη χορήγηση του Astrazeneca στους κάτω των 40

Η αρμόδια για τα εμβόλια επιτροπή της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι άτομα κάτω των 40 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο σε αυτό της...

Oι δορυφόροι του Έλον Μασκ έγιναν ορατοί στον ουρανό της Ελλάδας – Χαμός στο διαδίκτυο

Διάφορες θεωρίες, σενάρια και ιστορίες πυροδότησαν οι φωτεινές κουκκίδες εμφανίστηκαν στον ουρανό αρκετών ελληνικών πόλεων το βράδυ της Πέμπτης (6/5) και τελικά ήταν δορυφόροι...

Μείωση ενοικίων Απριλίου: Προκαταβολικά η αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, στα τέλη Μαΐου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια...

Εκπαιδευτικοί: Ακόμη και μείωση μισθού στους εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν self test

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε δημοτικά και γυμνάσια που είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε self test. Σε...