Αρχική Κόσμος Κλιματική αλλαγή: Εφιαλτική χρονιά το 2022 – Στο «κόκκινο» ο πλανήτης

Κλιματική αλλαγή: Εφιαλτική χρονιά το 2022 – Στο «κόκκινο» ο πλανήτης

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Science Advances”, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών από τις αρχές του 20ού αιώνα δεν έχει προηγούμενο εδώ και τουλάχιστον 4.000 χρόνια

Και μόνο μια αναφορά στις μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν μέσα στη χρονιά θα αρκούσε για κάποιον να χάσει τον ύπνο του αναλογιζόμενος το τι περιμένει την ανθρωπότητα αν δεν αναστραφεί η πορεία της κλιματικής αλλαγής. Επιστημονικές καταγραφές που αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη αλλά και την περιοχή μας, όπως η μελέτη του Εθνικού Κέντρου Ωκεανογραφίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την οποία η στάθμη της θάλασσας στη Μεσόγειο Θάλασσα αυξήθηκε κατά περίπου 7 εκατοστά την περίοδο 2000-2018, ενώ τα επίπεδα της θάλασσας έχουν αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια με πολύ υψηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με ολόκληρο τον 20ό αιώνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Science Advances”, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών από τις αρχές του 20ού αιώνα δεν έχει προηγούμενο εδώ και τουλάχιστον 4.000 χρόνια. Οι ανατριχιαστικές εκτιμήσεις έμοιασαν με βομβαρδισμό, χωρίς ωστόσο να φτάσουν στο σημείο μιας γενικότερης αφύπνισης σε επίπεδο λήψης αποφάσεων ακόμα και όταν άγγιξαν το ευαίσθητο σημείο του κόστους. Όπως η ευρωπαϊκή έκθεση για τις απώλειες από την κλιματική κρίση στην Ε.Ε. που έφτασαν τα 145 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια δεκαετία, με τις υψηλότερες ανά κάτοικο στην Ελλάδα το 2020.

Αξιοσημείωτη είναι και η ανακοίνωση της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία το 2022 κατατάχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου ήδη το θερμότερο έτος που έχει παρατηρηθεί στη Γαλλία από την αρχή των μετρήσεων, το 1900. Όποιες και αν αναμένονταν να είναι οι θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου, η μέση θερμοκρασία του τρέχοντος έτους θα είναι τουλάχιστον στους 14,2 βαθμούς Κελσίου, υπογραμμίζει η υπηρεσία, τονίζοντας πως χωρίς καμία αμφιβολία το φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Και φυσικά δεν ήταν μόνο οι εκθέσεις-καταγραφές για συμβάντα του παρελθόντος και πρόβλεψη για το δυσοίωνο μέλλον, αλλά και οι προειδοποιήσεις από την ίδια τη φύση με απανωτές καταστροφές άμεσα συνδεδεμένες με την κλιματική αλλαγή σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η λίστα είναι τεράστια για το 2022 ήδη με το ξεκίνημα της χρονιάς, όταν στις 13 Ιανουαρίου η Αυστραλία κατέγραψε την πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία της με μια απομακρυσμένη παραλιακή πόλη στα δυτικά, την Όνσλοου να καταγράφει θερμοκρασία 50,7 βαθμών Κελσίου, που αποτέλεσε νέο ιστορικό ρεκόρ που κατείχε από το 1962 μια περιοχή στα νότια της χώρας. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια αποτελεί το ότι η μέση θερμοκρασία στο Όνσλοου γι’ αυτή την εποχή του χρόνου ανέρχεται πολύ χαμηλότερα, δηλαδή σε 36,5 βαθμούς Κελσίου.

Η κατάρριψη των ρεκόρ συνεχίστηκε τον Ιούλιο στην Αυστραλιανή ήπειρο, όταν σφοδρές βροχοπτώσεις βύθισαν ολόκληρες περιοχές στα νερά, με τα επίπεδα του υετού να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Από τις αρχές της άνοιξης, πολλές περιοχές στο βόρειο ημισφαίριο της Γης άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν την ξηρασία που κορυφώθηκε το καλοκαίρι, όταν στέρεψαν ποτάμια και λίμνες. Ήταν η χειρότερη ξηρασία εδώ και 500 χρόνια, γονατίζοντας πολλές χώρες.

Το σκηνικό έκαναν ακόμα εφιαλτικότερο οι καύσωνες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο, τους 42 βαθμούς στη Νοτιοδυτική Γαλλία και τους 44 – ρεκόρ στη Σεβίλλη και την Κόρδοβα στην Ισπανία. Μάλιστα, μια ανάλυση της ομάδας επιστημόνων World Weather Attribution διαπίστωσε ότι τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες θα ήταν «πρακτικά αδύνατες» να σημειωθούν αν δεν υπήρχε κλιματική κρίση.

Την ίδια στιγμή, οι θερμοκρασίες-ρεκόρ από τον Μάρτιο έως τον Μάιο ακολουθήθηκαν από τις φονικές πλημμύρες των μουσώνων, πρωτοφανών σε ένταση, που προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές και εκατοντάδες νεκρούς. Από τη μανία του καιρού δε γλίτωσε ούτε η Κίνα, που αντιμετώπισε το πιο σφοδρό κύμα καύσωνα των τελευταίων 60 ετών, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40°C σε δεκάδες πόλεις.

Η υπερβολή ζέστη προκάλεσε, εκτός από την ασφυξία, προβλήματα στο ενεργειακό δίκτυο λόγω της αυξημένης ζήτησης για κλιματισμό, την ώρα που οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί αντιμετώπιζαν προβλήματα από την ξηρασία, που έριξε σε ιστορικά χαμηλά τη στάθμη ποταμών. Και ο εφιάλτης καλά κρατεί, χωρίς να καταφέρνει να κινητοποιήσει τους ηγέτες του κόσμου, που συναντήθηκαν στην Αίγυπτο για μια ακόμα σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η πριγκίπισσα με το μουστάκι που έκανε τους άντρες να αυτοκτονούν από έρωτα

Αν και οι εικόνες της «Πριγκίπισσας Qajar» έχουν γίνει viral τα τελευταία χρόνια, η αληθινή ιστορία αυτής της πριγκίπισσας με μουστάκι...

Tσαρλς Μπρόνσον: Ο πιο διαβόητος κρατούμενος της Βρετανίας θα παραμείνει στη φυλακή

Ο «πιο διαβόητος και επικίνδυνος κρατούμενος» της Βρετανίας, ο Τσαρλς Μπρόνσον θα παραμείνει πίσω από τα κάγκελα, αφού απορρίφθηκε την Πέμπτη το αίτημά του...

Εκλογές: Γιατί μπορεί να ανατραπούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων

Παρά το γεγονός ότι το δυστύχημα στα Τέμπη είναι ακόμη «ζεστό» οι πολίτες δείχνουν ότι δεν έχουν αποστρέψει το πρόσωπό τους από τον Κυριάκο...

ΕΛΣΤΑΤ: Η ανεργία στο 11,4% τον Φεβρουάριο 2023

Στο 11,4% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Φεβρουάριο 2023 έναντι του 13% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα το...

Νέο Δώρο Πάσχα 2023: Ο υπολογισμός με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη -που φέτος πέφτει στις 12 Απριλίου- έχουν περιθώριο οι εργοδότες να καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα 2023 σε...