Αρχική Πολιτική Κοινό μέτωπο Μεσσηνίας και Λακωνίας για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Κοινό μέτωπο Μεσσηνίας και Λακωνίας για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Καλύτερα να εκτονώνονται οι πολίτες και να ενισχύεται η αγορά, παρά να συγκεντρώνονται σε σπίτι όπου βγάζουν μάσκες και χαλαρώνουν τα μέτρα

«Για 10η φορά μέσα σε 12 μήνες είμαι εδώ για να μιλήσω για την πορεία της πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύει πως η Δημοκρατία μας λειτουργεί, παρά τις επιπλοκές του κορονοϊού, αλλά και ότι η κυβέρνηση ενημερώνει τακτικά τα κόμματα και τους πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως που διεξάγεται με πρωτοβουλία της προέδρου της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, σχετικά με την «ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».

«Παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογο του. Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο δίμηνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας πανευρωπαϊκά.

«Δεν θα ήθελα να επικαλούμαι διεθνή στοιχεία που αποτυπώνουν επώδυνα δεδομένα. Θα πρέπει όμως να συμφωνούμε σε κάποια βάση συζήτησης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε πως: «σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο. Εάν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε χάσει ακόμα 8.000 ανθρώπους, μία κωμόπολη» συμπλήρωσε.

Και αναφέρθηκε στη συνέχεια στους εμβολιασμούς, λέγοντας πως «είμαστε στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις» αλλά και ότι «στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μίας γαλλικής μελέτης».

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασμα. Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με χώρες που είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα. Προφανώς και κανείς δεν πανηγυρίζει» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Το ΕΣΥ άντεξε και η προσπάθεια συνεχίζεται   

«Η τελευταία επίθεση του κορονοϊού χτυπά σφοδρά όλη την Ευρώπη» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει ότι «εδώ στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με μέτρα που λάβαμε τον Φεβρουάριο. Το ΕΣΥ άντεξε και η προσπάθεια συνεχίζεται».

Μιλώντας στη συνέχεια για την κατάσταση στην Αττική, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία που δείχνει να βελτιώνεται σταδιακά, για να σημειώσει πως: «Οι περιορισμοί μεγέθυναν την πίεση στους πολίτες που σταδιακά άρχιζαν να ξεστρατίζουν. Χρειάζεται ειλικρινής ανάλυση της πραγματικότητας. Τώρα είμαστε σε μία διαφορετική φάση με επιθετικότερες μεταλλάξεις, έχουμε μία πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά καλύτερο καιρό και μαζικό εμβολιασμό. Η στάση μας αναπροσαρμόζεται όπως το κάνουμε από την αρχή. Σε καμία χώρα δεν ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική. Πρέπει να καταργούμε μέτρα που δεν δούλεψαν, η στάση μας να διακρίνεται από ρεαλισμό και ευελιξία».

Η επιχείρηση ‘Ελευθερία’ δουλεύει υποδειγματικά και δεν τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τη αντιπολίτευση   

«Πολλές φορές, μαζί με το Υπουργείο Υγείας χρειάστηκε να αλλάξουμε τακτική, όπως με τις καθυστερήσεις των εμβολίων», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του λέγοντας ακόμη πως σε αυτό το θέμα, «η Ευρώπη δεν μας τα είπε καλά. Πράγματι πέτυχε στην αλληλεγγύη και απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια επαρκών ποσοτήτων και στην διάθεσή τους στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο εμβολιασμός στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργός». Ωστόσο, όπως είπε: «Η επιχείρηση ‘Ελευθερία’ δουλεύει υποδειγματικά και δεν τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τη αντιπολίτευση».

«Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στην χώρα και εξήγησε πως, «επιτρέψαμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα, ειδάλλως το μέτρο αυτό θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά καθώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση στα προάστια».

«Από Δευτέρα λειτουργεί το λιανεμπόριο, – συνέχισε – μέτρο που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει τους πολίτες σε αλλαγή συμπεριφορών. Αφού δούμε τα αποτελέσματα, την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσουμε την επαναλειτουργία των Λυκείων. Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα. Επιχειρούν να αμβλύνουν την κόπωση των πολιτών και να τους κατευθύνουν σε υπαίθριους χώρους, αλλά και να βοηθήσουν την Οικονομία».

«Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως χρειάζεται. «Να μην δούμε συνωστισμό» γιατί «Με τον ίδιο τρόπο που μειώθηκαν οι περιορισμοί, μπορούν και να επανέλθουν εάν δούμε φαινόμενα συνωστισμού. Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι δεν θα δούμε τέτοια φαινόμενα».

Στα 40 δισ. ευρώ η συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην Οικονομία από την αρχή της πανδημίας

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην Οικονομία από την αρχή της πανδημίας είναι στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του κλάδου της εστίασης που ανακοινώθηκε χθες. Θα δοθούν «330 εκατομμύρια ευρώ στον κλάδο της εστίασης για να μπορέσουν οι εστιάτορες να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η αυτοκυριαρχία από το φόβο του 2020 κινδυνεύει να μετατραπεί σε απειθαρχία το 2021» τόνισε στη συνέχεια για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον αγώνα κατά της πανδημίας. «Υπάρχει κούραση και αμφισβήτηση των μέτρων πανευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα είμαστε σε καλύτερο επίπεδο. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα και θέλω να τους ευχαριστήσω. Θέλω να τους πω να αναλογιστούν τον κόπο των γιατρών που μας φροντίζουν. Συμμερίζομαι την κόπωση και ιδιαίτερα των νέων. Να κάνουμε όλοι αυτήν την τελική προσπάθεια έχοντας δυο πρόσθετα εργαλεία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Πρώτον τα self test. Και πρέπει να πω ότι είναι παράδεκτη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιχείρησε να ταυτίσει αυτά τα τεστ με συγκεκριμένη εταιρεία, κάτι που καταρρίφθηκε από τον διαγωνισμό».

«Είμαστε η πρώτη χώρα που επιστρατεύει μαζικά τα self test» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχαρίστησε: «το Ελεγκτικό Συνέδριο που αντελήφθη την κρισιμότητα και επικύρωσε τον διαγωνισμό. Εάν υπάρχουν προτάσεις για το πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, εδώ είμαστε»

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο «εργαλείο», όπως είπε: «Τον Απρίλιο θα κάνουμε 1.500.000 εμβόλια, ώστε έως το Πάσχα να έχουμε χτίσει ένα πρώτο τείχος ανοσίας με τους πολίτες άνω των 60 και όλους όσοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα. Και έως το τέλος Μαΐου να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού».

Τα  βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

*Παίρνω το λόγο για 10η φορά μέσα σε 12 μήνες για να μιλήσω για την πανδημία

*Η δημοκρατία μας λειτουργεί παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί ο κορωνοϊός

*η κυβέρνηση είναι πάντα πρόθυμη να ενημερώνει τους πολίτες και τα κόμματα

*Ολοι θα ευχόμασταν να είχαμε βάλει τελεία στο κεφάλαιο της πανδημίας

*Παντού στον κόσμο ο ιός εμφανίζεται ανθεκτικός στον επίλογό του

*ο μαζικός εμβολιασμός θα φέρει την τελική νίκη

*Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα κρίσιμο δίμηνο της μάχης με τον κορωνοϊό

*Ελπίζουμε βάσιμα ότι θα είναι το τελευταίο

*Μία ευκαιρία να δούμε τι γίνεται και τι θα γίνει

*Τι έχουμε κάνει, τι έχουμε καταφέρει και πού σκοντάψαμε

*Η φετινή άνοιξη να φέρω το αληθινό καλοκαίρι στην κοινωνία και την οικονομία

*Θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία κοινή βάση συζήτησης

*η βάση των αριθμών και της τεκμηρίωσης είναι ο μόνος δρόμος, αλλιώς θα έχουμε παράλληλους δρόμος

*χρειάζεται κοινός κώδικας κατανόησης και ερμηνείας

*Να αναγνωρίσουμε κι εμείς αυτά που αναγνωρίζει ο κόσμος όλος

*Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό υγείας η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων

*αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμα 8.000 νεκρούς

*Είναι μία καταστροφή κάθε ανθρώπινη απώλεια αλλά αυτό δεν μπορεί να ακυρώνει την προσπάθεια της χώρας

*Στο ζήτημα των εμβολιασμών ας συμφωνήσουμε πως με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια βρισκόμαστε στην 5η θέση με τους πολίτες που έχουν εμβιολιαστεί με τις 2 δόσεις

*Αναφορικά με τα τεστ καταθέτω τον πίνακα του ECDC

*Στη χώρα μας γίνονται πολλά περισσότερα τεστ από όσα γίνονταν πριν από δύο μήνες

*2 στα 3 τεστ που γίνονται στη χώρα είναι δωρεάν.

*Εχουμε πει εξ αρχής η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ

*Δεν μπορούμε να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα

*Παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων

*Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από ότι άλλα κράτη που είχαν πιο οργανωμένο σύστημα υγείας

*Προφανώς και κανείς δεν πανηγυρίζει ούτε καν χαμογελά όταν έχουν 8.000 νεκρούς

*Από τις 241 ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ οι 174 έχουν ήδη δεσμευθεί

*Επιτάξεις έγιναν και θα ξαναγίνουν αν χρειαστεί

*Μην έχουμε αυταπάτες τα προβλήματα παραμένουν

*οι περιορισμοί που επιβάλλαμε τις τελευταίες εβδομάδες μεγένθυνε την πίεση στους πολίτες και άρχισαν να ξεστρατίζουν

*Δεν ήταν μόνο οι 700 πορείες αλλά και οι καθημερινές παραβάσεις, μη αποστολή sms, τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις στα σπίτι

*Δεν είναι κουρασμένοι μόνο οι πολίτες

*Ειλικρινής νέα ανάγνωση της πραγματικότητας

*Τα μέτρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση του ιού. Πάρθηκαν νωρίς και βοήθησαν

*Εχουμε σύμμαχο πλέον τον καιρό. Εχουμε εξαντλημένη κοινωνία αλλά έχουμε ισχυρό σύμμαχο τα εμβόλια.

*Η στάση μας αναπροσαρμόζεται. Ετσι συμβαίνει παντού. Αλλεπάλληλες αλλαγές σε Γερμανία. Γαλλία

**Οφείλουμε όλοι μας να αναπροσαρμοζόμαστε, να καταργούμε μέτρα που δεν δούλεψαν και να έχουμε μία προσέγγιση τω νπραγματικών επιδημιολογικών δεδομένων

*Και εγώ αναγκάστηκα σε συνεργασία με το υπ. Υγείας να αλλάξω σχεδιασμό

*Οπως με τις μεταλλάξεις και τις καθυστερήσεις της AstraZeneca να δώσει τα εμβόλια

*Η Ευρώπη δεν μας τα είπε καλά

*Πέτυχε στην αλληλεγγύη, αλλά απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια των ποσοτήτων εμβολίων

*Επιτυχία για τη χώρα η επιχείρηση «Ελευθερία»

*Πάντως οι καινουργιες συνθήκες απαιτούν στοχευμένες παρεμβάσεις

*Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, σωστό είναι η αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων

*Τα ΣΚ σε πρώτη φάση να επιτρέψει τις μετακινήσεις για αναψυχή και άσκηση μεταξύ των δήμων

*καλύτερα να εκτονώνονται οι πολίτες και να ενισχύεται η αγορά, παρά να συγκεντρώνονται σε σπίτι όπου βγάζουν μάσκες και χαλαρώνουν τα μέτρα

*Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξουν τα σχολεία με πρώτα τα λύκεια

*Τα δύο αντίβαρα είναι να μειωθεί η πίεση που νιώθουν οι πολίτες. Να μπορούν να πηγαίνουν σε υπαίθριες συναντήσεις και όχι στα σπίτια

*Προσοχή όμως περισσότερη ελευθεριά σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Δεν πρέπει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού.

*Και με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν μπορεί να επανέλθουν.

*Στα μέτρα στήριξης θα προστεθούν επιπλέον 14 δισ. ευρώ

*330 εκατ. στο κλάδο της εστίασης για να ανοίξουν τα εστιατόρια. Αυτό το ποσό θα είναι ένα κεφάλαιο κίνησης για τους 3 πρώτους μήνες

               

*Θέλω να ευχαριστήσω τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που τηρεί τα μέτρα

Στα νέα παιδιά τους ζητώ να αναλογιστούν την κόπωση γιατρών και νοσηλευτών που δίνουν μάχη για να φροντίζουν την υγεία όλων μας

*Εχουμε να διαχειριστούμε δύο δύσκολους μήνες ακόμα

*Εχουν όπλα στη φαρέτρα μας

*Το πρώτο είναι τα self test, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό επικουρικό εργαλείο

*Δεν θα σταθώ στη θλιβερή προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης

*Είναι σημαντικά τα self test για να ανοίξουν τα σχολεία. Είναι καλό για όλους μας. Είναι σημαντικό να ξέρουμε στο σπίτι μας αν έχουμε ή δεν έχουμε κορωνοϊό

*Είμαστε η πρώτη χώρα που προχωρά στη μαζική προμήθεια self test και διανομή τους στον ελληνικό λαό

*Αν υπάρχουν θέσεις προτάσεις για καλύτερη αξιοποίηση τους είμαστε εδώ

*Το δεύτερο εργαλείο είναι τα εμβόλια. Τον Απρίλιο θα κάνουμε 1,5 εκατ. εμβόλια.

*Μέχρι τα τέλη Μαΐου να έχουμε προστατεύσει όλους τους πολίτες έως 60 ετών

*Τον Μάιο να περάσουμε στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού

*Σήμερα είναι μία ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας μία στείρα αντιδικία ότι και τους πολίτες αφήνει αδιάφορουςνα ακούσουμε εφόσον υπάρχουν χρήσιμες προτάσεις και τις εντάξουμε στη στρατηγική μας

*Απέναντι στην πανδημία υπάρχουν 3 στρατηγικές. Η μία είναι των αυταρχικών καθεστώτων με οριζόντιους περιορισμούς. Η 2η είναι στρατηγική της αγέλης με όλα ελευθέρα κάποιοι θα πεθάνουν κάποιοι θα νοσήσουν

*Η 3η είναι ο δρόμος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Προτάξαμε την ανθρώπινη ζωή γνωρίζοντας το πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομική δραστηριότητα, αλλά έχει και το δικό του τίμημα, αυτό της συνεννόησης να μην είναι πολεμικός ο πολιτικός λόγος.

ΑΠΕ– iefimerida

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Προσοχή: Απίστευτη απάτη με ψεύτικα email – Τι πρέπει να κάνετε

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ονόματα οργανισμών και υπηρεσιών, όπως το gov.gr, ή και από τράπεζες προκειμένου να εξαπατήσουν τα θύματά τους, και...

Ανάλυση Reuters: Νέα «υπερόπλο» φτάνει στην Ουκρανία – Πώς αλλάζουν εκ νέου τα δεδομένα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν βαθιά πίσω από τις γραμμές του...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πώς να αποφύγετε τα τεκμήρια διαβίωσης

Ο βρόχος των τεκμηρίων απειλεί και εφέτος τους φορολογουμένους, ειδικά όσους απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία το 2022, όπως κάποιο ακίνητο ή αυτοκίνητο,...

Χειροτόνησαν 18χρονο σε διάκονο κι αυτός το μετάνιωσε – Εκκλησιαστικό “μπάχαλο”!

«Ο νεαρός θα χρειαστεί να καθαιρεθεί τώρα για να επανέλθει στην τάξη των λαϊκών για να μπορεί να μπορεί για...

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι και πώς θα γλιτώσουν την επιστροφή της ενίσχυσης

Με τόκο που «τρέχει» από την 1η Δεκεμβρίου 2022 θα επιστρέψουν τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής οι επιχειρήσεις που δεν θα προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά...