Αλλαγές στη Στρατιωτική Θητεία για την Υποστήριξη των Σύγχρονων Αναγκών Ασφάλειας
Σε μια σημαντική εξέλιξη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική θητεία θα υποστεί αλλαγές στους επόμενους 24 μήνες στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030». Ο υπουργός επισήμανε ότι αυτή η αναμόρφωση θα περιλαμβάνει την απόκτηση εκτεταμένων επιχειρησιακών γνώσεων και την ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων, καθιστώντας τη θητεία μια διαδικασία με ουσία.

Περαιτέρω, η στολή και ο εξοπλισμός των στρατιωτών θα αναβαθμιστούν. Οι νέοι στρατιώτες θα έχουν στη διάθεσή τους σύγχρονο κράνος, προστατευτικά γυαλιά, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες και άλλα εξαρτήματα. Σημαντική είναι η ανακοίνωση για την έναρξη του προγράμματος εθελοντικής στράτευσης γυναικών, το οποίο αναμένεται να φέρει νέες προοπτικές για τις γυναίκες στον στρατό.

Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη η στρατιωτική θητεία να υπηρετεί τις σύγχρονες απαιτήσεις ασφαλείας της χάρη στην αλλαγή που απαιτείται για τη μετατροπή από αγγαρεία σε ουσιαστική εμπειρία. «Οι νέοι οπλίτες θα αποκτούν δεξιότητες χρήσιμες όχι μόνο για τον στρατό, αλλά και για τους ίδιους», επισήμανε ο Δένδιας, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες θα έχουν την επιλογή να μετακαλούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η επικοινωνία με εργοδοτικές οργανώσεις είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δεξιότητες που αποκτούν οι νέοι στρατιώτες θα ανταγωνίζονται τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Εκτιμάται ότι η διαδικασία της αλλαγής στην εφεδρεία θα χρειαστεί περίπου 36 μήνες, με ειδικές παρουσιάσεις να προγραμματίζονται σύντομα.

Πηγή: kathimerini.gr