Αναγκαία η διεύρυνση της αντιπυρικής περιόδου μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία
Η πυρκαγιά στην Κορινθία, η οποία κατέστρεψε περίπου 70.000 στρέμματα καλλιεργειών, αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για επέκταση της αντιπυρικής περιόδου. Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβαλλοντικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ), δρ Κώστα Λαγουβάρδο, «δεν έχει εμφανιστεί ποτέ τόσο μεγάλη φωτιά τόσο αργά». Αυτή η πυρκαγιά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φέτος, ακολουθούμενη μόνο από τη φωτιά που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο στην Αττική.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο αριθμός των πυρκαγιών αυξάνεται, με 733 πυρκαγιές να έχουν εκδηλωθεί τον Σεπτέμβριο του 2024, σε σύγκριση με 658 την ίδια περίοδο το 2023. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2023, καταγράφηκαν 840 πυρκαγιές. Ο Ιωάννης Γήτας, καθηγητής στο ΑΠΘ, αναφέρει ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο με αυξημένη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Η παραδοσιακή αντίληψη ότι οι πυρκαγιές περιορίζονται το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο φαίνεται να έχει αλλάξει, με φωτιές να εκδηλώνονται σε οικοσυστήματα που προηγουμένως δεν παρουσίαζαν κίνδυνο αυτή την εποχή.

Ο δρ Λαγουβάρδος υπογραμμίζει την ανάγκη ενημέρωσης του αντιπυρικού σχεδιασμού, επαναλαμβάνοντας ότι «η αλλαγή στην αντιπυρική περίοδο είναι προφανής». Οι επιστήμονες, ωστόσο, ανησυχούν για τις συνέπειες μιας παρατεταμένης περιόδου πυρκαγιών, όπως είναι η κόπωση του πυροσβεστικού προσωπικού. Η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων είναι κρίσιμη, καθώς οι πυροσβέστες πρέπει να παραμένουν σε ετοιμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό στην πυρόσβεση δασικών εκτάσεων είναι επίσης επιτακτική. Ο Ιωάννης Γήτας επισημαίνει ότι οι πυροσβέστες που είναι εκπαιδευμένοι για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών έχουν καλύτερες γνώσεις για το πώς να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την κατάσβεση μιας φωτιάς πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη διεύθυνση και την ταχύτητα του ανέμου, παράγοντες που είναι καθοριστικοί στην επιτυχία αποτροπής της εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει ότι οι κλιματικές αλλαγές αναμένεται να βαρύνουν την κατάσταση, με την αύξηση των θερμοκρασιών και των περιόδων ξηρασίας να συμβάλλουν στην επιδείνωση του προβλήματος, καθιστώντας αναγκαία την επαναξιολόγηση και την αναμόρφωση των προληπτικών μέτρων.

Πηγή: kathimerini.gr