Ανακαλύψεις στον Κορινθιακό Κόλπο αποκαλύπτουν τη γεωλογική και οικολογική του ιστορία
Νέα στοιχεία παρέχουν πολύτιρες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του Κορινθιακού Κόλπου κατά την διάρκεια του τελευταίου ενός εκατομμυρίου χρόνων. Ανάμεσα στα ευρήματα, ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι η παρουσία ενός είδους φυκιού στον Κορινθιακό, το οποίο έχει καταγραφεί μόνο σε θαλάσσιες περιοχές όπως η Κασπία, η Μαύρη Θάλασσα και η Θάλασσα του Μαρμαρά. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Κατερίνα Κούλη, «ο Κορινθιακός αποτελεί έναν μοναδικό οικοτόπο, όπου εντοπίστηκαν οργανισμοί που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ εκτός των γνωστών αυτών περιοχών».

Τα νέα δεδομένα προέρχονται από την επιστημονική αποστολή του Διεθνούς Προγράμματος για την Εξερεύνηση των Ωκεανών (IODP 381), η οποία εκτελέστηκε το 2017. Εξειδικευμένο πλοίο-γεωτρύπανο πραγματοποίησε γεωτρήσεις κοντά στο Ξυλόκαστρο και το Κιάτο, αποδρώντας τρεις κυλίνδρους από τον πυθμένα του Κορινθιακού Κόλπου. Οι πυρήνες, συνολικού μήκους 1.643 μέτρων, μεταφέρθηκαν στη Βρέμη για περαιτέρω ανάλυση.

Σημαντικά είναι και τα πορίσματα που σχετίζονται με την κλιματική ιστορία της περιοχής, καθώς η γεωλογική ανάλυση δείχνει ότι για πάνω από 800.000 χρόνια, ο Κορινθιακός αποκοπτόταν και επανασυνδεόταν με τη Μεσόγειο ανάλογα με τις αυξομειώσεις της στάθμης. Η καθηγήτρια Κούλη τονίζει: «Πριν από 18.000 χρόνια, η στάθμη της θάλασσας ήταν 120 μέτρα χαμηλότερη από σήμερα».

Η βλάστηση που υπήρχε στα γύρω βουνά όφειλε να λειτουργεί ως καταφύγιο για είδη που έχουν πλέον εξαφανιστεί από την Ευρώπη, όπως ο κέδρος του Λιβάνου, που τελευταία φορά συναντήθηκε στην περιοχή πριν από 120.000 χρόνια.

Η γεωλογική ανάλυση αποκαλύπτει επίσης λεπτομέρειες για την τεκτονική δυναμική του Κορινθιακού Κόλπου. Ο γεωλόγος Γιώργος Μίχας δηλώνει ότι το σύστημα ενεργών ρηγμάτων έχει μεταναστεύσει στις βόρειες ακτές της Πελοποννήσου. Παρόλο που ενεργά ρήγματα υπάρχουν στο βόρειο τμήμα, τα πιο παραμορφωτικά εντοπίζονται στο νότιο τμήμα του κόλπου, μεταξύ Ψαθόπυργου και κόλπου Αλκυονίδων.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων βρίσκεται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα για εργασίες, καθώς και για γεωλογικές περιηγήσεις στον Κορινθιακό, προκειμένου να παρουσιάσει τα πρόσφατα αποτελέσματα από τις έρευνές της.

Πηγή: kathimerini.gr