Αναστάτωση στις πτήσεις λόγω καθυστερήσεων από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας
Με σοβαρές καθυστερήσεις στις πτήσεις αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν οι επιβάτες, κυρίως στο αεροδρόμιο της Αθήνας αλλά και σε άλλα περιφερειακά αεροδρόμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν χθες το βράδυ να μειώσουν τον αριθμό των πτήσεων που εξυπηρετούν, εισερχόμενοι σε καθεστώς «go slow». Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας διεξάγεται με αργούς ρυθμούς, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για να ικανοποιηθούν εργασιακά αιτήματα τους.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» να καταγράφει σημερινές καθυστερήσεις σε 99 πτήσεις, δηλαδή το 23% του συνόλου, με τέσσερις ακυρώσεις. Επιπλέον, η μέση καθυστέρηση ανέρχεται σε 33 λεπτά. Χθες, η ημέρα ολοκληρώθηκε με καθυστερήσεις σε 321 πτήσεις, που αντιστοιχούν στο 74% του συνολικού αριθμού πτήσεων.

Εκτός αυτού, η «λευκή απεργία» των ελεγκτών έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ακρίβεια των αφίξεων και αναχωρήσεων, καθώς οι κινήσεις αεροσκαφών ανά ώρα δεν ξεπερνούν τις 44 (22 αφίξεις και 22 αναχωρήσεις). Αυτός ο αριθμός είναι πολύ χαμηλός σε σύγκριση με το αεροδρόμιο του Μονάχου, το οποίο μπορεί να διαχειριστεί έως και 90 κινήσεις αεροσκαφών ανά ώρα, δεδομένων των συγκρίσιμων υποδομών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μέσω ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας και Υποδομών και Μεταφορών, είχε εγκριθεί η καταβολή μπόνους ύψους 11 εκατ. ευρώ στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, γεγονός που δείχνει την αναγνώριση της κρισιμότητας της εργασίας τους.

Πηγή: kathimerini.gr