Αντιπαραθέσεις για την Αναπτυξιακή Κατεύθυνση της Σκύρου: Ο ρόλος της Τοπικής Κοινωνίας και η Προστασία του Περιβάλλοντος
Ο πολεοδομικός σχεδιασμός της Σκύρου έχει ενταχθεί σε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη του νησιού. Πρόσφατα παρουσιάστηκε η πρώτη φάση του πολεοδομικού σχεδίου από ομάδα μελετητών για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου επιλέχθηκαν τρία εναλλακτικά σενάρια με σκοπό την ήπια ανάπτυξη. Ωστόσο, οι προτάσεις, όπως η δημιουργία μαρίνας, σταθμού κρουαζιέρας και οργανωμένων υποδοχέων για τουριστικές εγκαταστάσεις, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία μεταξύ των κατοίκων, καταλήγοντας στο να απορρίψει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο το προτεινόμενο σενάριο.

Ο δήμαρχος Σκύρου, Κυριάκος Αντωνόπουλος, υποστήριξε ότι το σενάριο «μηδενικής λύσης» φαίνεται να είναι πιο ελκυστικό από τα άλλα, καθώς αποδίδει την υφιστάμενη κατάσταση του πολεοδομικού σχεδίου που είχε εγκριθεί το 2013 με ευρεία τοπική συναίνεση. Αν και η ανάπτυξη είναι αναγκαία, η προτεινόμενη στροφή του νησιού προς τον τουρισμό δεν αντιπροσωπεύει τις ανάγκες και τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας.

Η ανησυχία εντείνεται με την προοπτική περιορισμού της κτηνοτροφίας. Η ελευθέρας βόσκηση καλύπτει το 80% του νησιού και είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και τον πολιτισμό της Σκύρου. Ο περιορισμός της κτηνοτροφίας και η οργανωμένη ανάπτυξη του τουρισμού προκαλούν επιφυλάξεις, καθώς δεν ανταποκρίνονται στο παραδοσιακό μοντέλο που έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα.

Η Ιρις Λυκουριώτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εκφράζει την απογοήτευσή της για την εγκατάλειψη των παραδοσιακών μοντέλων ανάπτυξης. Αναφέρει ότι η έμφαση στις τουριστικές υποδομές και η αποδοχή του υφιστάμενου μοντέλου ως «υπανάπτυκτο» δεν συμβαδίζουν με τις αξίες και την κληρονομιά της Σκύρου.

Αυτές οι προτάσεις και ο σχεδιασμός προκαλούν ανησυχίες για το μέλλον του νησιού και τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού του περιβάλλοντος. Η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας υποδηλώνει ότι η απόφαση για την ανάπτυξη του νησιού δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συμμετοχή και τη συναίνεση των κατοίκων του.

Πηγή: kathimerini.gr