Ενίσχυση για οικογένειες με παιδιά αναπηρία μέσω του προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης
Δύο χιλιάδες πεντακόσια παιδιά και οι οικογένειές τους θα λάβουν vouchers ύψους 800 ευρώ το μήνα ανά παιδί, στο πλαίσιο του προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης που θα εφαρμοστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025 από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το πρόγραμμα σκοπεύει στην υποστήριξη παιδιών με αναπηρία, αναπτυξιακές διαταραχές, ή αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων διαταραχών, από τη γέννηση έως την ηλικία των 6 ετών, καθώς και στην κοινωνική ένταξη των οικογενειών τους.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και άτομα με αναπηρία, δήμοι, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, μονάδες ψυχικής υγείας και κέντρα ειδικών θεραπειών. Οι υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης θα αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες των παιδιών, και τα vouchers θα καθορίζονται σύμφωνα με τον αριθμό συνεδριών που απαιτείται ανά μήνα, όπως ορίζεται στο Εξατομικευμένο Πλάνο Παρέμβασης.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
– 800 ευρώ ανά μήνα για τουλάχιστον 20 συνεδρίες,
– 600 ευρώ ανά μήνα για τουλάχιστον 15 συνεδρίες,
– 400 ευρώ ανά μήνα για τουλάχιστον 10 συνεδρίες.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή τουλάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα για την αποδοχή του voucher.

Οι υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης περιλαμβάνουν μια σειρά εξατομικευμένων υπηρεσιών που παρέχονται από διεπιστημονική ομάδα προς το παιδί και την οικογένειά του. Αυτή η ομάδα συνίσταται από τουλάχιστον έξι επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων αναπτυξιακού παιδίατρου, ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή και ενός ειδικού από φυσικοθεραπευτή ή ειδικό παιδαγωγό.

Ο υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, επεσήμανε: «Ακολουθούμε ένα οικογενειοκεντρικό μοντέλο Πρώιμης Παρέμβασης που προβλέπει επικοινωνία με το σχολικό περιβάλλον, ανίχνευση και διάγνωση των διαταραχών. Στοχεύουμε στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών στήριξης στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, με σκοπό να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Το πρόγραμμα αξιοποιεί πόρους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, θέτοντας για πρώτη φορά ως κεντρικό προορισμό την παροχή υπηρεσιών που θα ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών και την ενδυνάμωση των οικογενειών τους.

Πηγή: kathimerini.gr