Εθελοντές Δασοπυροσβέστες Στεκόμενοι Στο Πλευρό της Δημόσιας Ασφάλειας
Στην πανελλήνια ομοσπονδία συμμετέχουν 29 σωματεία από διάφορες περιοχές, με περίπου 1.450 μέλη. Οι πιστοποιημένοι εθελοντές υπολογίζονται σε περίπου 4.500, με πολλές οργανώσεις να αναμένουν την πιστοποίηση τους. «Για να ενταχθεί ένα σωματείο στην ομοσπονδία πρέπει να είναι αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τουλάχιστον δύο έτη, γι’ αυτό υπάρχουν αρκετά σωματεία που πρόκειται να ενταχθούν», διευκρινίζει ο κ. Σταύρος Σαλαγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Ο κ. Γεράσιμος Παναγόπουλος από το Σώμα Εθελοντών Διασωστών Πυροσβεστών Δυτικής Αχαΐας (ΣΕΔΙΠ) αναφέρεται σε δύσκολες στιγμές κατά την κατάσβεση πυρκαγιών όπως αυτή στην Κορινθία, περιγράφοντας την αναγκαία προετοιμασία των εθελοντών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Υπογραμμίζει ότι η αγάπη για τη φύση και η επιθυμία να προστατεύσουν το δάσος τους οδηγεί να συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Αυτή τη χρονιά, οι δασικές πυρκαγιές αυξήθηκαν σημαντικά, με σχεδόν 5.000 συμβάντα να καταγράφονται, κυρίως στο βόρειο κομμάτι της χώρας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Τσίγκας, αναφέρει ότι η κατάσταση ήταν πολύ πιο δύσκολη λόγω αυξημένης ξηρασίας και ισχυρών ανέμων. Το Πυροσβεστικό Σώμα χρειάστηκε περισσότερο προσωπικό και υλικά για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η προσπάθεια δεν είναι μόνο κρατική, αλλά και εθελοντική. Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες εργάζονται δίπλα στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, καθιστώντας τους μια πολύτιμη κοινωνική εφεδρεία. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα παραμένουν με την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και υποστήριξη από το κράτος, καθώς και με την απαίτηση για ασφαλιστική κάλυψη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.

Ο κ. Σαλαγιάννης επισημαίνει την έλλειψη υποστηρικτικών μέσων και εξοπλισμού, λέγοντας πως η ομοσπονδία έχει λάβει μόνο υποσχέσεις για νέα υλικά. Καθώς μιλά για τις εντατικές απαιτήσεις του έργου αλλά και τις δυσκολίες, σημειώνει την ανάγκη για ενεργοποίηση του νόμου 4662/2020 που αφορά τον εθελοντισμό και ζητά την ενίσχυση της εκπαίδευσης των εθελοντών.

Η απόφαση του κράτους να απολύσει 2.500 εποχικούς πυροσβέστες ταυτίζεται με την ανάγκη της χώρας για μόνιμο προσωπικό στον τομέα αυτό, καθώς υπάρχουν σημαντικά οργανικά κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η υποβάθμιση των απολαβών και οι συνθήκες εργασίας είναι επίσης ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Η εθελοντική ομάδα Λέσχη Καταδρομέων Πρέβεζας, η οποία συμμετέχει σε δασοπυρόσβεση και άλλες δράσεις, τονίζει τη σημασία της υποστήριξης της κοινωνίας και της εκπαίδευσης των κατοίκων στις περιοχές τους.

Πηγή: kathimerini.gr