Στην πρώτη χρονιά της διδασκαλίας της, ένα αδέσποτο κουτάβι μπήκε στο προαύλιο του σχολείου. Εκπαιδευτικοί και μαθητές αποφάσισαν να το υιοθετήσουν και του δώσανε το όνομα Πενθεσίλεια, ονομάζοντας την “μητέρα του λόχου” καθώς προστατεύει τα παιδιά και εκείνα τη λατρεύουν. Αργότερα, προστέθηκε στην σχολική οικογένεια και ο Ρόκυ, ο οποίος είναι επίσης στειρωμένος, αποπαρασιτωμένος και εμβολιασμένος, με την υποστήριξη των συλλόγων διδασκόντων και γονέων για τη φροντίδα τους.
Ο ρόλος των δύο σκύλων στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι σημαντικός. Παιδιά με φοβίες απέναντι στα ζώα έχουν ξεπεράσει τους φόβους τους, ενώ άλλα με μαθησιακές δυσκολίες έχουν αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες. Μέσω των αλληλεπιδράσεών τους με τα ζώα, οι μαθητές διδάσκονται υπευθυνότητα, σεβασμό προς όλα τα πλάσματα και ενσυναίσθηση. Είναι συγκινητικό να βλέπεις τα παιδιά να μοιράζονται το κολατσιό τους με την Πενθεσίλεια και τον Ρόκυ, μαθαίνοντας να μοιράζονται και να φροντίζουν.
Πρόσφατα, η Δέσποινα και οι μαθητές της, όπως ο Θανάσης, η Μαριαλένα και άλλοι, δημιούργησαν ένα βίντεο που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενθαρρύνει παιδιά από όλη την Ελλάδα να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κάτω Νευροκοπίου. «Η φιλοζωία είναι πολιτισμός», αναφωνούν όλοι μαζί. Αυτός ο πολιτισμός φυτεύεται στην οικογένεια και το σχολείο, καθιστώντας τη φιλοζωία βίωμα και κουλτούρα. Ανθρώπινες ιστορίες όπως αυτή μαρτυρούν τη σημασία της φροντίδας των ζώων στην καθημερινότητα.
Πηγή: kathimerini.gr