Φοιτητές ενθουσιάζονται με την ευκαιρία εργασίας στους ελαιώνες της Κρήτης
Η αδυναμία εύρεσης προσωπικού για την ελαιοσυγκομιδή οδήγησε τον Νίκο Σταυρακάκη να εφαρμόσει μια πρόταση που είχε παρατηρήσει σε χώρες όπως η Ολλανδία. Για τους επόμενους τρεις μήνες, απευθύνει μια πρόσκληση σε φοιτητές και φοιτήτριες να συμμετάσχουν στη συλλογή του ελαιοκάρπου. Υπάρχουν ήδη παραπάνω από 40 υποψήφιοι, με τους μισούς να είναι φοιτητές. «Ενθουσιάζομαι στην ιδέα να δουλέψω στα ελαιόδεντρα», δήλωσε μια φοιτήτρια από το Ρέθυμνο, και αναμένονται πολλές περισσότερες αιτήσεις, καθώς μόλις ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις.

Ο κ. Σταυρακάκης, αν και έχει αφυπηρετήσει από το πανεπιστήμιο, διδάσκει ηλεκτρονικά μεταπτυχιακά μαθήματα και τώρα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του να ζήσει στο χωριό του και να ασχοληθεί με την ελαιοκαλλιέργεια. Μαζί με 32 άλλους παραγωγούς, έχει συστήσει την Οργάνωση βιολογικών Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Natura Cretica, η οποία μετρά 60.000 δέντρα σε 3.000 στρέμματα, από τον Μυλοπόταμο μέχρι τα ανατολικά προάστια του Ρεθύμνου.

Η συγκομιδή θα γίνεται από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, με διαλείμματα για ξεκούραση, και απαιτεί εξειδίκευση που θα αποκτηθεί με την εμπειρία. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο σχετικά με την προηγούμενη εμπειρία τους, προκειμένου να διαμορφωθούν οι ομάδες των συλλεκτών. Ο κ. Σταυρακάκης σημειώνει ότι έχει δεχθεί προτάσεις για να φέρει ξένους εργάτες γης, αλλά προτιμά να χρησιμοποιήσει τους ντόπιους.

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κατάλληλο προσωπικό ώστε η παραγωγή ελαιολάδου να είναι υψηλής ποιότητας», αναφέρει ο κ. Σταυρακάκης, προσδιορίζοντας ότι φέτος οι εκτιμήσεις για την ελληνική παραγωγή είναι βελτιωμένες, με 250.000 τόνους. Ωστόσο, αναφέρει τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν με την κλιματολογικές συνθήκες, όπως οι βροχές και η ξηρασία, που είναι κρίσιμες για την παραγωγή ελαιολάδου.

«Αν το εγχείρημα αποδώσει καρπούς, θα μπορούμε να δημιουργήσουμε μια δυνατή ομάδα που θα μπορεί να συμμετέχει και σε άλλες εργασία στους ελαιώνες μας», καταλήγει, προσθέτοντας ότι η αμοιβαία αξιολόγηση ανάμεσα στους παραγωγούς και τους εργαζόμενους θα είναι επίσης καθοριστική για την επιτυχία της συνεργασίας.

Πηγή: kathimerini.gr