Η Αλλαγή του Παγκρατίου: Αποεπένδυση στην Κοινωνία και το Περιβάλλον
Τα τελευταία χρόνια, το Παγκράτι έχει υποστεί δραστικές αλλαγές που επηρεάζουν την καθημερινότητα των κατοίκων του. Μετά την οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε στην κατάρρευση του εμπορικού άξονα της Υμηττού, νέες περιοχές κατανάλωσης και αναψυχής εμφανίστηκαν σε δρόμους πιο βαθιά ενσωματωμένους στον αστικό ιστό. Αυτοί οι δρόμοι, που παλαιότερα εξυπηρετούσαν τους μόνιμους κατοίκους, έχουν αρχίσει να λειτουργούν ως αρτηρίες μεικτών χρήσεων.

Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει οδηγήσει σε μια μονοκαλλιέργεια χρήσεων που εξυπηρετούν κυρίως εφήμερους επισκέπτες. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, αν και συμβάλλουν στην ανακαίνιση διαμερισμάτων και στην προσέλκυση τουριστών, επηρεάζουν αρνητικά την προσβασιμότητα των κατοίκων σε αξιοπρεπή διαμερίσματα, αναγκάζοντάς τους να απομακρυνθούν.

Η ασυδοσία στην εξάπλωση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει προκαλέσει σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στις γειτονιές. Ο δημόσιος χώρος, που ξεκινάει από το κατώφλι του κάθε σπιτιού, έχει αρχίσει να ευτελίζεται και να διαχωρίζεται, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των καταστημάτων. Τα πεζοδρόμια χρησιμοποιούνται ως προεκτάσεις των καταστημάτων, μειώνοντας την πρόσβαση για τους πεζούς, αλλά και ιδιαίτερα για άτομα με αναπηρίες.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει στην απώλεια πρασίνου, καθώς τα εναπομείναντα δέντρα συχνά θυσιάζονται για τη δημιουργία χώρων για τραπεζοκαθίσματα, ενώ οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι γίνονται ανήμποροι να υποστηρίξουν τις τοπικές ανάγκες. Το αποτέλεσμα είναι η μηδενική περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα, υποδεικνύοντας την ανάγκη για μια επανασχεδίαση της αστικής πολιτικής στην περιοχή.* Ο κ. Λάμπρος Σεκλιζιώτης είναι αρχιτέκτονας και κάτοικος Παγκρατίου.

Πηγή: kathimerini.gr