Η εφοπλίστρια Αθηνά Μαρτίνου και η κληρονομιά της στην ελληνική ναυτιλία
Απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών η εφοπλίστρια Αθηνά Μαρτίνου, μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλίας. Γνωστή και ως «Νουνού», ίδρυσε το 1971 τον ναυτιλιακό κολοσσό Thenamaris Ships Management, μαζί με τους γιους της, Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα. Αυτή η εταιρεία εξελίχθηκε σε μία από τις πιο σημαντικές και ισχυρές ελληνικές ναυτιλιακές, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη πολλών σημαντικών στελεχών και εφοπλιστών.

Το 1991, παρέδωσε τα ηνία στα παιδιά της. Ο Θανάσης Μαρτίνος, αποχωρώντας από την Thenamaris, ίδρυσε την Eastern Mediterranean Maritime. Αργότερα, το 1997, ακολούθησε ο Ανδρέας, που δημιούργησε τη ναυτιλιακή Minerva Marine, αφήνοντας τον Ντίνο στο τιμόνι της Thenamaris. Σήμερα, η Minerva διευθύνεται από τον γιο του Ανδρέα, Ανδρέα junior, ενώ ο Νικόλας Μαρτίνος, γιος του Ντίνου, ηγείται της Thenamaris.

Στην αφήγηση της για την απόφαση να ασχοληθεί με τη ναυτιλία, είχε δηλώσει: «Είμαι Κεφαλονίτισσα, αλλά ρόλο για την αγάπη μου για τη θάλασσα έπαιξε ότι γεννήθηκα στη Γλυφάδα και έβλεπα τα πλοία να περνάνε και έλεγα στις φίλες μου “και εμείς θα κάνουμε βαπόρια”. Είχαμε μανία με αυτό και το κάναμε. Σε αυτή την προσπάθεια, δεν ήμουν μόνη μου. Κοντά μου ήταν από την πρώτη στιγμή ο άνδρας μου, αλλά κυρίως ήταν ο γιος μου Θανάσης, ο οποίος από δεκατεσσάρων ετών έκανε στατιστικές και έγραφε πόσο πλήρωμα, τι χρειάζεται ένα πλοίο. Ο άνδρας μου, ο Ιωάννης Μαρτίνος, αγαπούσε τη θάλασσα. Ο Θανάσης, από την πρώτη συζήτηση ήταν ενεργό μέρος σε αυτή την προσπάθεια. Δεν ήμουν η κινητήριος δύναμη, αλλά ήμουν ο άνθρωπος που μπορούσε να τα κάνει τα δύσκολα, εύκολα. Όταν θέλεις κάτι, μπορείς να το κάνεις».

Πηγή: kathimerini.gr