«Ωστόσο, το σχολείο δεν είναι ανοιχτό για το κοινό χωρίς ραντεβού. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ζώτο, σχολάρχη της Μεγάλης του Γένους Σχολής, η προσέλευση επισκεπτών που επιθυμούν να το γνωρίσουν είναι συνεχής, αλλά η σχολή παραμένει υπό τη σκέπη του εκπαιδευτικού της ρόλου. Οι επισκέπτες τροποποιούν την καθημερινότητα του σχολείου, αλλά η λειτουργία της σχολικής κοινότητας παραμένει προτεραιότητα».
«Η Μεγάλη του Γένους Σχολή εξελίσσεται και ο εκσυγχρονισμός της περιοχής γύρω από αυτήν επισπεύδει την προσέλευση του κόσμου. Καλλιτέχνες έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή, ανακαινίζοντας κτίρια και ανοίγοντας γκαλερί, καφέ και εστιατόρια. Το Σαββατοκύριακο, η περιοχή είναι γεμάτη κόσμο, γεγονός που ενισχύει τη φήμη του σχολείου».
«Πρόκειται για ένα αυτοδιοίκητο ίδρυμα που διευθύνεται από εκλεγμένους ομογενείς και στηρίζεται σε ένα μικρό ακίνητο και στις δωρεές ιδιωτών. Η σχολή διαθέτει προηγμένο επιστημονικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων βιβλίων και εργαστηρίων, ωστόσο, οι ανάγκες συντήρησής τους απαιτούν οικονομική υποστήριξη. Ο κ. Ζώτος αναφέρει ότι οι επιστήμονες που επισκέπτονται το σχολείο εκπλήσσονται από τον πλούτο των πόρων του, αλλά η συντήρησή τους αποτελεί πρόκληση».
«Εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής είναι κυρίως Έλληνες πολίτες, με κάποιους καθηγητές να προέρχονται από το τουρκικό υπουργείο Παιδείας. Η σχολή φιλοξενεί σήμερα 32 μαθητές, οι οποίοι σπουδάζουν σύμφωνα με το τουρκικό σύστημα, αλλά στα ελληνικά. Οι δάσκαλοι στηρίζουν τους μαθητές στις απαιτήσεις των πανεπιστημιακών εξετάσεων, εξασφαλίζοντας ότι οι μαθητές τους δεν βρίσκουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην προετοιμασία τους».
«Καθώς η σχολή προγραμματίζει εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μακρόχρονης ιστορίας της, η συμμετοχή Τουρκών και Ελλήνων από διάφορες γωνιές της Τουρκίας ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, και η κοινότητα εντός και εκτός σχολείου ζει την ίδια συγκίνηση και περηφάνια».
Πηγή: kathimerini.gr