Η Υγειονομική Πρόκληση για την Υγεία των Παιδιών στην Ελλάδα
Η καθημερινότητα των παιδιών στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς και από μια καθιστική ζωή μπροστά σε οθόνες, γεγονότα που θέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική τους υγεία. Σύμφωνα με μία πανελλαδική έρευνα που διενεργήθηκε για το υπουργείο Υγείας και την UNICEF, λιγότερο από το 50% των παιδιών στην χώρα μας καταναλώνουν καθημερινά φρούτα και λαχανικά, ενώ καθημερινή άσκηση πραγματοποιεί μόνο ένα στα τρία παιδιά.

Αναλυτικότερα, τα ευρήματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη από την εταιρεία MARC την προηγούμενη άνοιξη σε δείγμα 1.000 γονέων με παιδιά έως 17 ετών, δείχνουν ότι το 75% των παιδιών τρώνε πρωινό καθημερινά, αλλά το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 55,4% για παιδιά άνω των 15 ετών. Από την άλλη, ένα στα δέκα παιδιά (9,3%) καταναλώνει πρωινό από μία φορά την εβδομάδα ή και καθόλου. Το δεκατιανό φαίνεται να είναι πιο δημοφιλές, με εννέα στα δέκα παιδιά να το καταναλώνουν, και οι περισσότεροι γονείς να το προετοιμάζουν στο σπίτι.

Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ανέρχεται σε χαμηλά ποσοστά, 42,2% και 33% αντίστοιχα, ενώ τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) καταναλώνονται καθημερινά από δύο στα τρία παιδιά. Μια ανησυχητική στατιστική αναφέρει ότι το 17% των παιδιών καταναλώνει γλυκά τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Σημαντικό επίσης είναι ότι το 15% των γονέων παραγγέλνει φαγητό, όπως πίτσα ή σουβλάκια, περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την έλλειψη υγιεινών διατροφικών συνηθειών, επτά στους δέκα γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά τους τρέφονται υγιεινά. Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον μία ώρα εντοπίζεται σε ένα στα τρία παιδιά. Ποσοστό 15,8% ασκείται 5-6 ημέρες την εβδομάδα, ενώ το 38,2% 2-4 ημέρες την εβδομάδα. Από την άλλη πλευρά, το 15% των παιδιών δεν ασκείται καθόλου ή μόλις μία φορά την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των γονέων, τα παιδιά ξοδεύουν κατά μέσο όρο 2,4 ώρες καθημερινά σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν παρακολούθηση τηλεόρασης, χρήση κινητού και βιντεοπαιχνίδια. Ένα σημαντικό ποσοστό, 15%, παρακολουθεί οθόνες για περισσότερες από 15 ώρες την εβδομάδα, ενώ λιγότεροι από τους μισούς γονείς προβαίνουν σε περιορισμούς στη χρήση αυτών των συσκευών.

Οι γονείς πιστεύουν ότι αν υπήρχαν περισσότερες ώρες γυμναστικής στα σχολεία ή περισσότεροι χώροι για άθληση στις γειτονιές, θα βελτιωνόταν η σωματική δραστηριότητα των παιδιών. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε ότι οι δράσεις του εθνικού προγράμματος κατά της παχυσαρκίας θα βασιστούν σε αυτά τα ευρήματα.

Πηγή: kathimerini.gr