Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών Ζητά Ανάκληση Περιορισμών για τον Θεσμό του Προσωπικού Γιατρού
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού». Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Α. Γεωργιάδη, ζητά την ένταξη όλων των ιατρικών ειδικοτήτων στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, σημειώνοντας ότι αυτή η αρμονία ήταν αίτημα του ΙΣΑ από τη στιγμή καθιέρωσής του.

Η νομοθεσία, που ισχύει από τον Νόμο 4931/2022, προέβλεπε αρχικά ότι ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ειδικότητες γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για ενήλικες. Μάλιστα, υπήρχε η δυνατότητα η υπουργός Υγείας να διορίζει και απλούς ιατρούς ή παιδιάτρους. Ωστόσο, σύμφωνα με το τρέχον νομοσχέδιο, οι ειδικότητες περιορίζονται μόνο στους γενικούς/οικογενειακούς ιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους.

Επιπλέον, ο ΙΣΑ αναφέρει ότι στο άρθρο 34 προβλέπεται ρητά η λήξη των συμβάσεων υφιστάμενων προσωπικών ιατρών άλλων ειδικοτήτων, χωρίς αποζημίωση, αμέσως μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου. Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι όλοι οι ιατροί είναι ισότιμοι στην επιστημονικότητά τους και τονίζει την ανάγκη να αρθεί ο αποκλεισμός, ώστε να μπορούν όλοι οι γιατροί που το επιθυμούν να συμβάλλουν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει και άλλες παραλείψεις, όπως την απουσία δυνατότητας σύναψης συμβάσεων για παιδιάτρους που δεν είναι ήδη συμβεβλημένοι, καθώς και την αδυναμία των γιατρών να λειτουργούν υπό μορφή νομικού προσώπου. Για το λόγο αυτό, ο ΙΣΑ ζητά από τον υπουργό Υγείας να εξετάσει αυτές τις παρατηρήσεις και να ενισχύσει τις σχετικές προβλέψεις, προκειμένου να ενδυναμωθεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού.

Πηγή: kathimerini.gr