Καταδίκη πρώην δημάρχου και προϊσταμένης οικονομικών υπηρεσιών Εδεσσας για απιστία και έλλειμμα στα ταμεία του δήμου
Πέντε χρόνια κάθειρξη επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε πρώην δήμαρχο Εδεσσας και τη τότε προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για απιστία. Η υπόθεση σχετίζεται με έλλειμμα που υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του δήμου, το οποίο επήλθε από το 2001 έως το 2010. Παρά την καταδικαστική απόφαση, και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι εν όψει της δευτεροβάθμιας δίκης, καθώς αποφασίστηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής.

Προτού καταδικαστούν, οι δύο κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί τον Νοέμβριο του 2021 λόγω έλλειψης δόλου, όπως είχε διαπιστωθεί τότε από το Δικαστήριο. Ωστόσο, η αθωωτική απόφαση προσβλήθηκε από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς λόγοι στην αιτιολογία της απόφασης, γεγονός που οδήγησε την υπόθεση να επιστρέψει στο Εφετείο για νέα εκδίκαση.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι δεν πραγματοποίησαν τις απαραίτητες ενέργειες για τη διεξαγωγή ελέγχων στις οικονομικές δραστηριότητες του δήμου. Ειδικότερα, φέρεται ότι δεν παρακολουθούσαν το χρηματικό υπόλοιπο της ετήσιας διαχείρισης, ενώ υπήρξε και αταξία στους λογαριασμούς εσόδων και εξόδων.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσης, ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή τους, επισημαίνοντας ότι δεν αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι ενεργούσαν με δόλο και ότι δεν παρείχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ιδιοτελή κίνητρα. Οι κατηγορούμενοι, μάλιστα, στην απολογία τους υποστήριξαν ότι από το 2002 είχαν προσληφθεί ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι δεν αναφέρθηκαν ποτέ σε πραγματικό έλλειμμα.

Πηγή: kathimerini.gr