Καταπολέμηση της Υπερσυνταγογράφησης και Προστασία της Δημόσιας Υγείας
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε νέα μέτρα για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης, προκειμένου να περιοριστεί η σπατάλη στον τομέα του φαρμάκου. Όπως ανέφερε, η προσπάθεια αυτή γίνεται για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ορθολογική αξιοποίηση των χρημάτων των πολιτών. Στόχος του υπουργείου είναι η εξοικονόμηση πόρων, η μείωση των ελλείψεων και η καλύτερη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις γιατρών που υπερσυνταγογραφούν φάρμακα για προσωπικό όφελος. Παρουσίασε νέα στοιχεία που καταδεικνύουν παραβάσεις όπως η συνταγογράφηση ασυνήθιστα μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων, οι συχνές επαναλήψεις συνταγών χωρίς σαφή ιατρική αιτιολόγηση, και η συγκέντρωση συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία, ενδεικτικές πιθανών συμφωνιών.

Η πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι πάνω από 100 γιατροί φαίνεται να έχουν υπερσυνταγογραφήσει, με ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια ανά ασθενή. Ο υπουργός προειδοποίησε ότι οι αρχές μπορούν να ελέγξουν τις συνταγές που έχουν εκδοθεί από το 2014 και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ασθενείς θα είχαν σοβαρές συνέπειες αν είχαν λάβει αυτά τα φάρμακα.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο υπουργός αναφέρθηκε και σε 10 συγκεκριμένες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, περιγράφοντας λεπτομερώς τις δραστηριότητες των γιατρών που εντόπισαν. Αυτές οι περιπτώσεις περιλάμβαναν γιατρούς που συνταγογράφησαν εκατοντάδες σκευάσματα σε συγγενικά τους πρόσωπα ή σε μέλη συγκεκριμένων ομάδων, γεγονός που οδήγησε στην αποκλεισμό τους από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Πηγή: kathimerini.gr