Μάχη με τη φωτιά στην Κορινθία: Συνεχιζόμενες προσπάθειες κατάσβεσης και δύσκολες συνθήκες
Η εικόνα της φωτιάς στην Κορινθία παραμένει σταθερή για δεύτερο 24ωρο, με τις αναζωπυρώσεις να έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν ολοκληρωτικά αντιμετωπιστεί. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, συμμετέχουν στην κατάσβεση, ενώ ενισχύονται από εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας καθώς και δυνάμεις της δασικής υπηρεσίας και της αστυνομίας. Από αέρος επιχειρούν 24 εναέρια μέσα, περιλαμβάνοντας 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εξ αυτών τα δύο για τον συντονισμό των ενεργειών.

Ειδικότερα, η κατάσταση αξιολογείται με προσοχή καθώς η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν ισχυρές, κυρίως στην περιοχή δυτικά προς Ευρωστίνα. Ωστόσο, η νύχτα έφερε δραματικές εξελίξεις καθώς εντοπίστηκαν δύο απανθρακωμένες σοροί μετά την αναφορά για δύο αγνοούμενους, που φαίνεται να κυκλώθηκαν από τις φλόγες ενώ προσπαθούσαν να βοηθήσουν έναν γνωστό τους σε μαντρί. Ο ένας από αυτούς είχε τρία παιδιά, ενώ ο δεύτερος ήταν έτοιμος να γίνει πατέρας για τρίτη φορά.

Η κατάσβεση της φωτιάς είναι ιδιαίτερα προκλητική, με την πυρκαγιά να έχει επεκταθεί γρήγορα λόγω των θυελλωδών ανέμων. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, δήλωσε ότι έχει καεί μεγάλη δασική έκταση και εξοχικές κατοικίες, χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει ακριβής εκτίμηση των ζημιών. Παρά τις προκλήσεις, ευτυχώς η φωτιά δεν εισήλθε σε οικισμούς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η Πολιτική Προστασία είχε προγραμματίσει πολλές προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους μέσω του 112, καλώντας τους να εκκενώσουν συγκεκριμένες περιοχές όπως η Πύργος και η Χελυδόρεο. Η φωτιά ξέσπασε νωρίς χθες το πρωί σε ένα δασικό χώρο με πυκνή βλάστηση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, και οι κάτοικοι έξι χωριών κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Η ιδιαίτερη αυτή κατάσταση στην Κορινθία έρχεται σε μια περίοδο που η περιοχή έχει πλήξει από πολλές φωτιές στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι ένα ακόμη τραγικό κεφάλαιο στην αυξανόμενη καταστροφή που βιώνει η φύση και οι άνθρωποι εκεί.

Πηγή: kathimerini.gr