Μέτρα για την Ανάκαμψη των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών στην Ελλάδα
Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας, και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, παρουσίασαν μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί η μείωση των εισακτέων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές. Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στις σχολές αυτές έχει υποχωρήσει δραματικά, από 99% το 2020 σε 64% το 2024, με τη Σχολή Ευελπίδων να έχει πέσει από 100% σε μόλις 34%. Σημείωσε επίσης την αυξανόμενη αποχώρηση σπουδαστών κατά την πρώτη χρονιά σπουδών, με ποσοστά που από το 6% το 2020 φτάνουν έως και το 20% το 2021.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν μια εκστρατεία για την προσέλκυση νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις και κίνητρα για την ενίσχυση της εισαγωγής και φοίτησης στις στρατιωτικές σχολές. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα εισαγωγής από τρία επιστημονικά πεδία και τα επαγγελματικά λύκεια, αύξηση αποδοχών για τους σπουδαστές, βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και συστήματα που θα προωθούν την έρευνα.

Ειδικότερα, οι αποδοχές των σπουδαστών ανώτατων στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα αυξηθούν από 165 ευρώ σε 609 ευρώ, ενώ οι αποδοχές των σπουδαστών στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών θα διπλασιαστούν. Επιπλέον, θα εισαχθεί φοιτητικό πάσο και θα διπλασιαστούν τα κονδύλια υποστήριξης σπουδών.

Ο υπουργός Δένδιας ανακοίνωσε ότι στον τομέα του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, προγραμματίζονται έργα 19,7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για σημαντικές στρατιωτικές σχολές. Παράλληλα, θα γίνουν έργα αναβάθμισης 18,1 εκατ. ευρώ από δωρεές για υποδομές στη Σχολή Ευελπίδων και άλλες στρατιωτικές σχολές.

Η στήριξη των στελεχών και των οικογενειών τους αποτελεί επίσης προτεραιότητα. Ο κ. Δένδιας ανέφερε την κατασκευή 1.000 κατοικιών με στόχο τις 3.000 μέχρι το 2030, την αναβάθμιση των παιδικών σταθμών και τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, οι πρώτες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής θα ισχύσουν από το 2026, ενώ υποσχέθηκε τη χορήγηση φοιτητικού πάσου στους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών. Η εκστρατεία προσέλκυσης νέων περιλαμβάνει ενημερωτικές δράσεις και δράσεις στα σχολεία.

Πηγή: kathimerini.gr