Αρχική Ελλάδα Κοινωνικό μέρισμα: Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι 3 ακόμη κατηγορίες δικαιούχων – Μέσα...

Κοινωνικό μέρισμα: Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι 3 ακόμη κατηγορίες δικαιούχων – Μέσα στην βδομάδα οι τελικές ανακοινώσεις

Κοινωνικό μέρισμα και στους χαμηλοσυνταξιούχους σχεδιάζει να καταβάλει τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση, ως αντιστάθμισμα για τον αποκλεισμό τους από τα αναδρομικά των συντάξεων, που καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο.

Συνολικά οι κατηγορίες των πολιτών που εντάσσονται στους δυνητικά δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος 2020 είναι 4, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές και εκπλήξεις.

Οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένονται μέσα στην εβδομάδα, μέχρι την Πέμπτη, πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή από το Μ. Μαξίμου στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, να μελετήσουν το κόστος.

Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, τα δύο υπουργεία ήδη μελετούν το δημοσιονομικό βάρος της χορήγησης κοινωνικού μερίσματος που εξήγγειλε άλλωστε από το βήμα της βουλής ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με το υπουργείο Οικονομικών να είναι διστακτικό, καθώς διαπιστώνει, ότι, μετά και τα νέα μέτρα στήριξης λόγω του νέου lockdown, οι δαπάνες του προϋπολογισμού ξεφεύγουν.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν και προειδοποιούν, ότι όσο ανοίγει η περίμετρος των δικαιούχων του μερίσματος, τόσο θα μικραίνει το ποσό που θα λάβει ο καθένας, καθώς τα περιθώρια είναι στενά.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, οι αντιρρήσεις των τεχνοκρατών του ΥΠΟΙΚ κάμπτονται με «άνωθεν παρεμβάσεις».

Ο προβληματισμός για τους χαμηλοσυνταξούχους

Το πρόβλημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι ο μεγάλος αριθμός τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», κύριες συντάξεις μέχρι 500 ευρώ λαμβάνουν 506.796 άτομα, ενώ από 501έως 1.000 ευρώ, λαμβάνουν 735.932 άτομα.

Αθροιστικά, οι λήπτες συντάξεων έως 1.000 ευρώ είναι 1.242.738, επί συνόλου 1.880.617 καταβαλλόμενων  κύριων συντάξεων.

Τα νούμερα δεν βγαίνουν, προκειμένου να καταβληθεί κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές έως 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο πήχης θα κατέβει παρακάτω στην κλίμακα των συντάξιμων αποδοχών έως 500 ευρώ.

Οι άλλοι δικαιούχοι

Οι άλλοι δυνητικοί δικαιούχοι του φετινού κοινωνικού μερίσματος, όπως αποκάλυψε το Σin, από την Παρασκευή θα είναι βασικά όσοι πλήττονται άμεσα και έμμεσα από την πανδημία.

Σε ότι αφορά στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε το Σάββατο ότι «μέσα στον σχεδιασμό δεν συμπεριλαμβάνονται αυτή τη φορά οι υγειονομικοί». Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές, έλεγαν χθες, ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μπορεί να μην είναι μέσα στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, αλλά μπορεί να ανακοινωθεί «άλλου είδους οικονομική ενίσχυση», εκτός του κοινωνικού μερίσματος.

Οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένονται μέσα στην εβδομάδα, μέχρι την Πέμπτη, πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, την ερχόμενη Παρασκευή.

Ακολούθως, για την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων, θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα στη διεύθυνση https://www.koinonikomerisma.gr  η οποία θα έχει την ένδειξη «Κοινωνικό Μέρισμα 2020». Όπως έχει γράψει το Σin, μεταξύ των δικαιούχων του νέου κοινωνικού μερίσματος θα είναι:

  1. Τα 275.000 νοικοκυριά που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
  2. Οι μακροχρόνια άνεργοι, που δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα.
  3. Οι απολυμένοι στη διάρκεια της πανδημίας, από τον Μάρτιο και μετά.
  4. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Από το κοινωνικό μέρισμα του 2020, κόβονται γενικά όσοι έλαβαν οποιαδήποτε μορφή ενίσχυσης από τα «πακέτα» που καταβλήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας είτε 534 είτε 800 ευρώ τον μήνα.

Επίσης αποκλείονται όσοι δεν υπέστησαν απώλεια εισοδήματος στο δεκάμηνο που μαστίζεται η οικονομία από τον κορονοϊό και συγκεκριμένα οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πλην των νοσοκομείων και οι συνταξιούχοι με «υψηλές» αποδοχές.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από την ευρωπαϊκή ολιγωρία και να συγκρουστεί με την κερδοσκοπία

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει σταθερά 3 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο«Η Ευρώπη είναι προς το παρόν ο μεγάλος...

Καυσόξυλα: Τροπολογία του ΥΠΑΝ για πλαφόν στην τιμή τους

Μέχρι 1 εκατ. ευρώ τα προβλεπόμενα πρόστιμαΠλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τα στερεά καύσιμα θέρμανσης (καυσόξυλα, πέλλετ κ.λπ.) θέτει το υπουργείο...

Reuters: Φόβοι για μπλακ άουτ στην κινητή τηλεφωνία τον Χειμώνα

Μπορεί μέχρι τώρα να έμοιαζε ίσως αδιανόητο, όμως οι ειδικοί δεν αποκλείουν μες στον χειμώνα ένα μπλακ άουτ στην κινητή τηλεφωνία,...

Ώρες κοινής ησυχίας: Αλλάζουν από 1η Οκτωβρίου – Τι απαγορεύεται

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην Αστυνομία σε περίπτωση που κάποιος δεν σέβεται τις ώρες κοινής ησυχίας.Αλλάζουν από 1η Οκτωβρίου οι...

Πυραυλάκατος «Βλαχάκος»: Αυτό είναι το νέο όπλο του Πολεμικού Ναυτικού

Στην ονοματοδοσία της πυραυλάκατου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως το Ναυτικό μας έτσι γίνεται πιο ισχυρό.Ο πρωθυπουργός, στο...