Αρχική Ελλάδα ΚΟΚ: Φοράς σαγιονάρα και οδηγείς; – Δες το πρόστιμο

ΚΟΚ: Φοράς σαγιονάρα και οδηγείς; – Δες το πρόστιμο

Βαρύ το πρόστιμο για οδήγηση με σαγιονάρα – Ποιοι θα πληρώσουν ακριβά την συνήθεια του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι ήδη έχει μπει για τα καλά και οι μετακινήσεις για μπάνιο αυξάνονται σε συχνότητα, ωστόσο αν αποφασίσετε να μπείτε στο αυτοκίνητο με σαγιονάρα και να οδηγήσετε με προορισμό την παραλία, θα πρέπει να το σκεφτείτε καλά, καθώς οι κίνδυνοι παραμονεύουν.

Ειδικότερα, μια φαινομενικά αθώα ενδυματολογική επιλογή, μπορεί να μας βάλει σε μπελάδες καθώς μειώνει δραματικά την ελευθερία κινήσεων, κάτι που είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει ακόμα και ατύχημα.

Ο λόγος για την οδήγηση με σαγιονάρες, που θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητά του οδηγού να αντιδράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την κρίσιμη στιγμή.

Μια στιγμιαία «εμπλοκή» της σαγιονάρας μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και να εμποδίσει τη χρήση των πεντάλ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη θέση του αυτοκινήτου του μας στο οδόστρωμα.

Σαγιονάρα στην οδήγηση

Ωστόσο με τη χρήση της σαγιονάρας κατά την οδήγηση δεν κινδυνεύουμε να εμπλακούμε σε κάποιο ατύχημα αλλά και δεχθούμε ένα βαρύ πρόστιμο, καθώς η συγκεκριμένη επιλογή εμπίπτει σε εκείνη τη διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η οποία υποχρεώνει τον οδηγό ενός οχήματος να διατηρεί την πλήρη ελευθερία των κινήσεών του.

Τι αναφέρει ο ΚΟΚ

Παρά τους αδιαπραγμάτευτους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η… ελληνική συνήθεια, στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν υπάρχει κάποιο άρθρο του ΚΟΚ όπου να γίνεται σαφής αναφορά στην οδήγηση με σαγιονάρες ή σανδάλια.

Από την άλλη, στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 αναφέρεται ότι «ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς». Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και συνοδεύεται από την επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.

Σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου, εξαρτάται από τον εκάστοτε διενεργούντα τον έλεγχο το αν η οδήγηση με σαγιονάρες περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του οδηγού, και επομένως αν πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο ή όχι.

Οι οδηγοί θα πρέπει να αποφεύγουν να οδηγούν με ανοιχτά υποδήματα, μιας και αυξάνονται οι πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Καμπανάκι» για την μετάλλαξη Pirola που ήρθε στην Ελλάδα – «Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει»

Δεν έκρυψε την ανησυχία της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και...

Η Γερμανία ξεκινά το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας

Το 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε στο μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας στον κόσμο. Τώρα είναι η σειρά της...

Χαλκίδα: Συνελήφθη παπάς διευθυντής ορφανοτροφείου – Απειλούσε 12χρονο με βέργα

Χειροπέδες πέρασαν αστυνομικοί του τμήματος Χαλκίδας σε ιερέα, διευθυντή ορφανοτροφείου, ο οποίος απειλούσε ένα 12χρονο αγοράκι με...

Συντάξεις: Ψαλίδι στο επίδομα προσωπικής διαφοράς

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Πάνω από 16,1 εκατ. τουρίστες φέτος στην Ελλάδα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...