Αρχική Κόσμος Κολομβία: Αυτός είναι ο αμύθητος θησαυρός που βρέθηκε στον πάτο της θάλασσας...

Κολομβία: Αυτός είναι ο αμύθητος θησαυρός που βρέθηκε στον πάτο της θάλασσας (βίντεο)

Ο στρατός της Κολομβίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ανέκδοτες εικόνες του θρυλικού γαλιονιού Σαν Χοσέ, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία της ισπανικής αρμάδας, το οποίο βυθίστηκε πριν από τρεις αιώνες, μαζί με τον αμύθητο θησαυρό που μετέφερε, στα ανοιχτά των ακτών της χώρας.

Το Πολεμικό Ναυτικό κατάφερε να φτάσει σε βάθος 950 μέτρων και να παρατηρήσει από κοντά το ναυάγιο, χάρη κυρίως σε ένα τηλεχειριζόμενο βαθυσκάφος. Από την επιχείρηση αυτή, υπό την επίβλεψη του υπουργείου Πολιτισμού, «επαληθεύτηκε ότι το γαλιόνι Σαν Χοσέ δεν έχει υποστεί καμία παρέμβαση λόγω ανθρώπινης δράσης», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Στις εικόνες διακρίνονται τα κανόνια του πλοίου, πορσελάνινα σκεύη, κεραμικά, γυάλινα μπουκάλια, αλλά και αντικείμενα που φαίνονται να είναι από χρυσό. Ένα τμήμα της πλώρης είναι καλυμμένο από άλγη και κοχύλια ενώ σώζεται και ο ξύλινος σκελετός του σκαριού.

ΚΟΛΟΜΒΙΑΚΟΛΟΜΒΙΑΚΟΛΟΜΒΙΑ

«Χάρη στον τεχνολογικό εξοπλισμό και τη δουλειά του Πολεμικού Ναυτικού της Κολομβίας καταφέραμε να δούμε εικόνες του Σαν Χοσέ, πρωτοφανούς ακρίβειας, διατηρώντας ανέπαφη και προστατεύοντας, ενόψει μιας ανέλκυσης σε μεταγενέστερο χρόνο, αυτήν την κληρονομιά της ανθρωπότητας», είπε ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε.

Σύμφωνα με τις κολομβιανές αρχές, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν άλλα δύο ναυάγια, σε κοντινή απόσταση. Πρόκειται για ένα γαλιόνι της αποικιοκρατικής περιόδου και μια γολέτα του 18ου αιώνα. Απομένουν να ερευνηθούν άλλες 13 ζώνες στα ανοιχτά της πόλης Καρταχένα όπου πιθανολογείται ότι υπάρχουν ναυάγια.

Το Σαν Χοσέ, που βυθίστηκε από τον βρετανικό στόλο στις 7 Ιουνίου 1708, περιέχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, τουλάχιστον 200 τόνους χρυσού, ασημιού και σμαραγδιών. Στα τέλη του 2015, ενώ οι κυνηγοί θησαυρών αναζητούσαν επί δεκαετίες το ναυάγιο, ο τότε πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το ακριβές σημείο της βύθισης του πλοίου, χάρη κυρίως στα μοναδικά κανόνια του που είναι διακοσμημένα με ανάγλυφα δελφίνια. Ο Σάντος παρουσίασε το ναυάγιο ως «τον πολυτιμότερο θησαυρό που έχει βρεθεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας» και πρότεινε να χρηματοδοτηθεί η ανέλκυση με ένα μέρος του φορτίου.

Όμως ο διάδοχός του, ο Ιβάν Ντούκε, απέρριψε την ανάμιξη ιδιωτών στη διάσωση του θησαυρού, τον οποίο θέλει να κρατήσει για την Κολομβία. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει επίσης ότι σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν με αυτόν ένα μελλοντικό «μουσείο των ναυαγισμένων πλοίων».

Η Ισπανία και οι ιθαγενείς της Βολιβίας εξακολουθούν να διεκδικούν το φορτίο του Σαν Χοσέ, το οποίο μετέφερε τον θησαυρό του Αντιβασιλέα του Περού. Όμως η Κολομβία επιμένει πως ό,τι απέμεινε από το πλοίο και το πολύτιμο φορτίο είναι αποκλειστικά δική της ιδιοκτησία.

Δείτε το:

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μετά το στέγαστρο του ΟΑΚΑ, συναγερμός και για τη γέφυρα Καλατράβα στην Κατεχάκη

Μετά το ΟΑΚΑ, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το στέγαστρο του σταδίου, εμφανή είναι τα σημάδια...

Επικουρικές συντάξεις: Ποιες θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2023

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι μισές από τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις θα έχουν δοθεί μέχρι το τέλος του...

Περιοδεία Κουτσούλη στη Μεσσηνία

Επίσκεψη στους Γαργαλιάνους, πραγματοποίησε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Κουτσούλης, στο πλαίσιο του εορτασμού του...

Η Apple κατηγορεί το Instagram για την υπερθέρμανση των iPhone 15

Η Apple κατηγορεί το Instagram και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές για ένα πρόβλημα υπερθέρμανσης με το iPhone 15. Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας είπε ότι ένα σφάλμα...

Ο ΕΚΦΑ ζητά 28.726 ευρώ από 24χρονο ανάπηρο φοιτητή – Στα κάγκελα στο ΑΠΘ

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να στηρίξουν 24χρονο, συμφοιτητή τους ο οποίος βρίσκεται σε...