Αρχική Κόσμος «Κομμένο» ντους, φούρνος και σιδέρωμα: Η Ευρώπη βγαίνει από την πρίζα λόγω...

«Κομμένο» ντους, φούρνος και σιδέρωμα: Η Ευρώπη βγαίνει από την πρίζα λόγω ενεργειακής κρίσης

Τέρμα το σιδέρωμα, η χρήση φούρνου και ντους στη δουλειά. Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να διατηρήσουν τη κατανάλωση ενέργειας χαμηλά, αλλά οι λογαριασμοί συνεχίζουν να ανεβαίνουν, σημειώνεται σε ανάλυση του Reuters για την ενεργειακή κρίση.

Καθώς οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ξοδεύουν τώρα ένα ποσό ρεκόρ του εισοδήματός τους στην ενέργεια, σύμφωνα με στοιχεία.

Στην πόλη Grimsby της ανατολικής Αγγλίας, ο Philip Keetley δεν άνοιξε τον ανεμιστήρα του στο σπίτι ενώ η Βρετανία βρέθηκε σε ιστορικό καύσωνα αυτό το καλοκαίρι.

Μια ματιά στον τραπεζικό του λογαριασμό έδειξε ότι δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά.

«Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί. Μπορώ είτε να ανάψω τη θέρμανση μου είτε να φάω», είπε ο Keetley.

Πολίτες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναλαμβάνουν εθελοντικά μέτρα για να μειώσουν την κατανάλωση καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων εκτοξεύονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των κυρώσεων στη Ρωσία και των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Η τιμή αναφοράς στην Ευρώπη του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 550% τους τελευταίους 12 μήνες. Το κόστος της ενέργειας για τους Βρετανούς καταναλωτές θα αυξηθεί κατά 80% από τον Οκτώβριο, δήλωσε την Παρασκευή η ρυθμιστική αρχή Ofgem, ανεβάζοντας τους μέσους ετήσιους οικιακούς λογαριασμούς στις 3.549 λίρες (4.188 δολάρια).

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχει κάνει σημαντική διαφορά στα νοικοκυριά.

Αυτό το χειμώνα, οι Βρετανοί θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο το 10% του εισοδήματος των νοικοκυριών τους σε φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό και άλλα μέσα θέρμανσης, καθώς και σε καύσιμα, διπλάσιο ποσό το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Carbon Brief.

Αυτό καθιστά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση πιο σοβαρή από εκείνες της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Το εμπάργκο πετρελαίου ενός παραγωγού πετρελαίου και η ιρανική επανάσταση το 1979 προκάλεσαν μπλακ άουτ και μεγάλες ουρές στα πρατήρια καυσίμων στη Δύση. Στην κορύφωση εκείνης της κρίσης το 1982, οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πλήρωναν το 9,3% του εισοδήματός τους σε ενέργεια.

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση National Energy Action (NEA) εκτιμά ότι 8,9 εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά ενδέχεται να βρίσκονται σε φτώχεια καυσίμων μετά τον Οκτώβριο, όταν το ανώτατο όριο της Βρετανίας αυξάνεται, από 4,5 εκατομμύρια τον περασμένο Οκτώβριο.

Ένα νοικοκυριό ορίζεται ότι ζει σε συνθήκες φτώχειας καυσίμων εάν διαθέτει χαμηλό εισόδημα και χρειάζεται να ξοδέψει το 10% ή περισσότερο του εισοδήματός του σε ενέργεια.

«Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας που βλέπουμε είναι εντελώς άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Peter Smith, διευθυντής πολιτικής και υπεράσπισης στo NEA.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι ιστορικές τάσεις των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος που δαπανούν δυσανάλογα περισσότερο από το εισόδημά τους στην ενέργεια είναι ακόμα πολύ εμφανείς».

Ο Keetley έχασε τη δουλειά του ως σύμβουλος του δήμου τον Απρίλιο και ζει με 600 λίρες (706,44 $) το μήνα. Το μισό από αυτό πηγαίνει στο ενοίκιο, είπε, με το υπόλοιπο να καλύπτει μόλις τα απαραίτητα.

Τώρα τρώει ένα γεύμα την ημέρα και παρά τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο ελάχιστο, ξοδεύει περισσότερο από το 15% του εισοδήματός του σε λογαριασμούς ενέργειας.

Το ένα τρίτο των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μειωμένη χρήση κουζίνας και φούρνου, έδειξε μια μελέτη του Financial Fairness Trust, το ένα τρίτο μείωσε τον αριθμό των ντους που κάνουν και τα μισά έχουν μειώσει τη θερμοκρασία στα σπίτια τους.

“Οι άνθρωποι κάνουν πολλά για να κρατήσουν τους λογαριασμούς τους χαμηλούς, αλλά ανεβαίνουν ούτως ή άλλως. Γι’ αυτό θέλουμε να δούμε περισσότερη δράση από την κυβέρνηση”, δήλωσε ο Jamie Evans, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που συμμετείχε στη Financial Fairness Trust’s.

Η Dawn White, η οποία έχει νεφρική ανεπάρκεια, λέει ότι φοβάται ότι το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος της Βρετανίας σημαίνει ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να αντέξει οικονομικά τη θεραπεία της.

«Χωρίς το μηχάνημα (αιμοκάθαρσής μου) πέντε φορές την εβδομάδα, 20 ώρες, θα πεθάνω», είπε στο Reuters.

Η Ευρώπη φαίνεται σε χειρότερη θέση από άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, ο δείκτης τιμών του φυσικού αερίου του ΟΟΣΑ ήταν ακόμη χαμηλότερος από την κορύφωση των προηγούμενων κρίσεων.

Τα στοιχεία του IEA που χρονολογούνται από το 1978 δείχνουν ότι παρόλο που τα αμερικανικά νοικοκυριά πλήρωσαν κατά μέσο όρο υψηλότερες τιμές για φυσικό αέριο τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η τιμή του φυσικού αερίου για τις ευρωπαϊκές οικογένειες έχει ξεπεράσει τα αμερικανικά επίπεδα το 2022.

Στην Τουρκία, οι τιμές του φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 67% από έτος σε έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η Şeyda Bal, 27 ετών, στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι έχει περιορίσει τη χρήση του φούρνου σε τρεις φορές το μήνα για εξοικονόμηση ενέργειας. Ο σύζυγός της πηγαίνει στη δουλειά με λεωφορείο για να εξοικονομήσει καύσιμα, αν και του παίρνει τρεις φορές περισσότερο χρόνο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιταλικές και γερμανικές οικογένειες είναι από τις πιο πληγείσες από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία του IEA.

Οι λογαριασμοί ενέργειας σε μια μέση ιταλική οικογένεια, κυρίως για φυσικό αέριο και ρεύμα, εκτινάχθηκαν στο 5% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών.

Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, οι λογαριασμοί φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούλιο από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία από την πύλη τιμών Check24, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 78% από έτος σε έτος τον Μάιο.

Ο 58χρονος Ercan Erden, 58, ζει στην πόλη Nidda, βορειοανατολικά της Φρανκφούρτης, και εργάζεται ως χειριστής μηχανών σε ένα εργοστάσιο μεταλλικού νερού. «Τώρα κάνω το ντους μου στο χώρο εργασίας μετά τη δουλειά και ξυρίζομαι στη δουλειά», είπε.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Nέα πεντάδα υποψηφίων ανακοίνωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας

Ο Τάκης Νινιός, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό του Βασίλη Κοσμόπουλου και η Χριστίνα Γεωργακίλα-Φέστα, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν...

Ανακαλύφθηκε μία από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν βρεθεί ποτέ

Την ανακάλυψη μιας από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες -με μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου- αξιοποιώντας το...

Βιασμός 11χρονου στην Κρήτη: 29 άτομα στο μικροσκόπιο – Ανοίγουν στόματα για τον λυράρη

Σύμφωνα με πληροφορίες του από την τοπική ιστοσελίδα cretapost, στις έρευνες θα συμμετάσχει και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η οποία αναμένεται να «χτενίσει» όλα...

Τ.Ο. Μεσσηνίας ΚΚΕ: Δύο εκδηλώσεις – συζητήσεις με Βασίλη Μπίζα και Διονύση Τσακνή

Δύο εκδηλώσεις – συζητήσεις διοργανώνει για το επόμενο διάστημα η Τ.Ο. Μεσσηνίας του ΚΚΕ.Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 3 Απριλίου, στις 8.00 το βράδυ, στο...

Δραπετσώνα: Βίασε και μαχαίρωσε τη σύζυγό του στον λαιμό

Ένας 43χρονος άνδρας συνελήφθη καθώς κατηγορείται ότι βίασε και στη συνέχεια μαχαίρωσε τη 45χρονη σύζυγό του μέσα στο σπίτι τους στη...