Αρχική Ελλάδα Κοροναϊός: Αυξάνεται η ηλικία των νέων κρουσμάτων – Φόβοι για νέες νοσηλείες

Κοροναϊός: Αυξάνεται η ηλικία των νέων κρουσμάτων – Φόβοι για νέες νοσηλείες

Στα «κόκκινα» βρίσκονται η Ρόδος, η Νάξος, το Ηράκλειο και τα Χανιά, με το φορτίο του κοροναϊού να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο και να «μετακινεί» την καμπύλη των νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, φοβίζοντας τους ειδικούς ότι εκτός από τα χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά, θα αρχίσουμε σύντομα να έχουμε και αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών.

Η γρήγορη άνοδος των κρουσμάτων συνδυάζεται και με σειρά περιοχών που εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, αφήνοντας περιθώριο στον ιό να εξαπλώνεται ταχύτερα, αλλά και από το γεγονός ότι η ταχύτερη και ευκολότερη μετάδοση είναι χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής Δέλτα.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη συνεδρίαση της επιτροπής των επιδημιολόγων, η οποία εξέτασε την πορεία της πανδημίας σε ολόκληρη τη χώρα, ανά περιοχή.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η αύξηση των νέων περιστατικών συνεχίζει αμείωτη σε ολόκληρη τη χώρα, εντονότερα στα νησιά και τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς.

Το θετικό είναι ότι η Πάρος, η Μύκονος και η Ζάκυνθος έχουν σταθεροποιηθεί τελευταία.

Κινητικότητα πολιτών και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ όμως, η σταθεροποίηση αυτή δεν φαίνεται ακόμη στα συγκεκριμένα νησιά, καθώς μετράται ο αριθμός των κρουσμάτων, όχι όμως σε σχέση με τον αριθμό των επισκεπτών – τουριστών, αλλά σε σχέση με τον αριθμό των μονίμων κατοίκων.

Έτσι, οι λοιμωξιολόγοι χρησιμοποιούν πρόσθετα στοιχεία για να αξιολογούν την κατάσταση, λαμβάνοντας κάθε φορά υπόψιν και τον αριθμό των επισκεπτών από λιμάνια και αεροδρόμια, ο οποίος πολλές φορές είναι τριπλάσιος ή και τετραπλάσιος από τον συνολικό πληθυσμό των περιοχών αυτών.

Οι αυξημένες μετακινήσεις από και προς τις τουριστικές περιοχές ή τους τόπους καταγωγής, έχουν αυξήσει την κινητικότητα των πολιτών, διευκολύνοντας τη μεταφορά του κοροναϊού από τους νεότερους σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Στη διευκόλυνση της μετάδοσης όμως, οι ειδικοί συνυπολογίζουν και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα είναι εξαιρετικά χαμηλά, καθώς μετά βίας κινούνται μεταξύ 37-40% του γενικού πληθυσμού.

Στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη με ταυτόχρονη αύξηση των κρουσμάτων, είναι η Ευρυτανία, η Λευκάδα, η Φλώρινα, η Ροδόπη και ο Έβρος, η Κομοτηνή και η Πιερία.

Ποιες περιοχές σαρώνει η Δέλτα

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στις περιοχές αυτές παρατηρείται μια καθυστέρηση των κατοίκων να εμβολιαστούν και γι΄αυτό τονίζουν ότι είναι απολύτως απαραίτητη η συμμετοχή τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ακριβώς επειδή η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται ταχύτατα, έχει ήδη φτάσει τον τελευταίο μήνα σχεδόν το 10% του συνόλου των περιστατικών από την αρχή της πανδημίας, ενώ μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχει προσβάλλει πάνω από το 65% του συνόλου των περιστατικών σε ολόκληρη τη χώρα.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα της συγκεκριμένης παραλλαγής στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – όπου ταυτόχρονα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι εξαιρετικά μειωμένη, αλλά επίσης και στην Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, την Πελοπόννησο, την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

Ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθά σημαντικά στην αποτροπή της νοσηλείας ή στην ηπιότερη νόσηση από τον ιό, έστω κι αν η προσβολή του ασθενή έχει γίνει από την παραλλαγή Δέλτα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φρίκη στις ΗΠΑ: Ανάγκαζε την κόρη της να ζει επί εβδομάδες με το πτώμα του πατέρα της

Μια γυναίκα συνελήφθη την Τρίτη σε ένα μικρό χωριό στο βόρειο Τέξας, αφότου η αστυνομία ανακάλυψε πως υποχρέωνε εδώ και πολλές...

Τράπεζα της Ελλάδος: Πάνω από 14 εκατ. οι τουρίστες στο 11μηνο του 2021 – Από ποιες χώρες ήρθαν οι περισσότεροι

Άνοδο κατά 96,8% στον αριθμό των τουριστών από το εξωτερικό την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021 με 14.324.000 ταξιδιώτες έναντι 7.278.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2020 δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.Ειδικότερα...

Χαμός με το νέο Εξοικονομώ: Επιδότηση και για επιπλέον αιτήσεις – Εξετάζεται ακόμη και παράταση

Στο «τραπέζι» παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στο νέο Εξοικονομώ, παρά το ότι δεν έχει λήξει ακόμα αυτή που «τρέχει».Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι σχεδόν...

Σιαμαία κοριτσάκια διαχωρίστηκαν μετά από δεκάωρη επέμβαση

Τα δύο κοριτσάκια μπορούν να ελπίζουν πλέον σε μια φυσιολογική ζωή Σιαμαία κοριτσάκια διαχωρίστηκαν μετά από δεκάωρη επέμβαση και οι γιατροί...

Eurostat: Η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη στο γ’ τρίμηνο του 2021

Η Ελλάδα είχε με διαφορά το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο τρίτο τρίμηνο του 2021, το οποίο διαμορφώθηκε στο 200,7% του...