Αρχική Κόσμος Κορωνοϊός – Ασθενείς: Τι διαφορετικό έχουν όσοι νοσούν ελαφρύτερα

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Τι διαφορετικό έχουν όσοι νοσούν ελαφρύτερα

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα ποσοστά των γυναικών που νοσούν σοβαρά από την ασθένεια είναι περίπου τα μισά από αυτά των ανδρών, χωρίς, ωστόσο, ο λόγος να έχει γίνει σαφής μέχρι σήμερα.

Τώρα, λοιπόν, ένα τυχαίο πείραμα από ερευνητή οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Duke οδήγησε σε κάποιες νέες γνώσεις: Οι γυναίκες διαθέτουν μεγαλύτερη αφθονία από έναν συγκεκριμένο τύπο ανοσοκυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις στον βλεννογόνο ιστό και συσσωρεύονται στους πνεύμονες, έτοιμα να επιτεθούν στον κορωνοϊό.

«Οι γυναίκες είναι καλύτερα εφοδιασμένες με αυτά τα εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα, γι’αυτό και φαίνονται πιο εξοπλισμένες να καταπολεμήσουν κάποιες από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της COVID-19. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως οι αναπνευστικές λοιμώξεις μπορούν δυνητικά να απειλήσουν τη ζωή του ανθρώπου», αναφέρει ο Daniel Saban, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στα Τμήματα Οφθαλμολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Duke.

Ο επιστήμονας, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Med, αναφέρει ότι η έρευνα του ξεκίνησε την προηγούμενη άνοιξη κατά το πρώτο κύμα της COVID-19.

«Δεν ξεκινήσαμε με μία θεωρία. Ήταν μια απόλυτα αμερόληπτη προσέγγιση, όπου καλέσαμε τους συνεργάτες μας να μας παράσχουν δείγματα αίματος και ιστών από ασθενείς με COVID-19 καθώς και από υγιείς ανθρώπους. Δεν είχαμε ιδέα τι θα βρίσκαμε, αν πράγματι βρίσκαμε κάτι», εξηγεί ο Δρ. Saban.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν γρήγορα ότι ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που λέγεται «αμετάβλητα Τ κύτταρα που σχετίζονται με την βλεννογόνο» ή αλλιώς κύτταρα MAIT, κυκλοφορεί σε περισσότερη αφθονία στο αίμα των υγιών γυναικών από ό,τι στους υγιείς άνδρες. Τα κύτταρα MAIT είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια που συμβάλλουν στην ανοσολογική απόκριση των οργάνων και των ιστών της βλεννογόνου.

Στους πάσχοντες από COVID-19, όμως, υπήρχαν πολύ λίγα κύτταρα MAIT που κυκλοφορούσαν στο αίμα ακόμα και των γυναικών. Επειδή, λοιπόν, ο πληθυσμός των κυττάρων MAIT είχε μειωθεί δραστικά, οδήγησε τους ερευνητές να αναρωτηθούν πού πήγαν αυτά τα κύτταρα.

Την απάντησή τους τη βρήκαν στα δείγματα ιστών από τους πνεύμονες των ασθενών με COVID-19. Συνολικά, υπήρχε μια κάποια αφθονία στα κύτταρα MAIT στους ιστούς των πνευμόνων των ασθενών, αλλά έπειτα από πιο ενδελεχή παρατήρηση, διαπιστώθηκαν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

«Πρώτα βρήκαμε αυτή τη διχοτομία σε υγιές αίμα. Τα κυκλοφορούντα κύτταρα MAIT στις γυναίκες εξέφραζαν γονίδια που υποδεικνύουν ένα ισχυρό προφίλ, έτοιμο για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης, αλλά αυτό δεν ίσχυε και για τους άνδρες. Στη συνέχεια εξετάσαμε τον ιστό και καταφέραμε να βρούμε στοιχεία του ίδιου αυτού μοτίβου σύμφωνα με το φύλο», αναφέρει ο Δρ. Saban.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα διαφορών του φύλου στις ανοσολογικές αποκρίσεις στις λοιμώξεις, σημειώνοντας ότι οι διαφορές αυτές επικρατούν ήδη από την εμφάνιση της COVID-19.

«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ένα προστατευτικό προφίλ συγκεκριμένο στις γυναίκες, το οποίο δημιουργείται από αυτά τα κύτταρα MAIT και θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στην ανάπτυξη θεραπειών», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Eκτός διασύνδεσης με POS 300.000 ταμειακές – Σίγουρη θεωρείται η παράταση

H παράταση της προθεσμίας σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS πιθανότατα για ένα μήνα φαίνεται να...

Πράκτορας της MI6 ο Ναβάλνι; – Τι απαντάει πρώην παρασημοφορημένος αξιωματούχος της CIA

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Μαθητές από το Ηράκλειο, θύματα κλοπής σε εκδρομή στη Ρώμη

Μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία είχαν στη Ρώμη τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας οι μαθητές της Α’ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου. Όπως αποκάλυψε στο...

Έζησε 24 χρόνια στη φυλακή ενώ ήταν αθώος – Η ιστορία ενός ανθρώπου που τώρα γνωρίζει ξανά τον κόσμο

Ο Γουέιν Μπάρτζις είναι 61 χρόνων και έχει περάσει 24 χρόνια της ζωή του στη φυλακή για ένα έγκλημα...

Απίστευτο: Ο Δ. Αθηναίων έσβησε τα 57 ονόματα των Τεμπών -Οργή κατά Δούκα, «δεν ήξερε» η αντιδήμαρχος

Συνέβη και αυτό! Πλυστικό μηχάνημα του Δήμου Αθηναίων πήγε και έσβησε μόλις μέσα σε λίγες ώρες μετά την πορεία τα...