Αρχική Κόσμος Κορωνοϊός: «Φρένο» από την Καλιφόρνια στο εμβόλιο της Moderna, λόγω παρενεργειών

Κορωνοϊός: «Φρένο» από την Καλιφόρνια στο εμβόλιο της Moderna, λόγω παρενεργειών

Την απόφαση να σταματήσει προς το παρόν τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της εταιρείας Moderna, λόγω κάποιων παρενεργειών που παρατηρήθηκαν έλαβε η Πολιτεία της Καλιφόρνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, αξιωματούχοι υγείας στην Καλιφόρνια είπαν στα εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη την πολιτεία να μην χορηγούν δόσεις από το εμβόλιο της Moderna, ενώ διερευνούν πιθανές σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Περισσότερες από 330.000 δόσεις από την παρτίδα διανεμήθηκαν σε 287 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την πολιτεία από τις 5 έως τις 12 Ιανουαρίου.

Σε ένα εμβολιαστικό κέντρο

Το υπουργείο Υγείας της Πολιτείας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι περίπου 10 άτομα σε μια κλινική στο Σαν Ντιέγκο που έλαβαν δόσεις από τη συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα για τουλάχιστον 24 ώρες προσθέτοντας ότι δεν γνώριζε κανέναν από οποιονδήποτε από τα άλλα 286 εμβολιαστικά κέντρα που να είχε παρόμοιες αλλεργικές αντιδράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υγειονομικές αρχές συνέστησαν την παύση χρήσης ολόκληρης της παρτίδας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν άμεσες δόσεις αντικατάστασης εκτός από αυτές που είχαν ήδη παραγγελθεί.

«Επειδή πρέπει να είμαστε απολύτως προσεκτικοί και αναγνωρίζοντας επίσης την εξαιρετικά περιορισμένη διάθεση του εμβολίου, συνιστούμε στις υπηρεσίες εμβολιασμού να χρησιμοποιούν άλλο εμβόλιο από το διαθέσιμο απόθεμα», δήλωσε η δρ. Έρικα Παν, επιδημιολόγος.

Link για αναφυλαξία

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά παρείχαν ένα link για την ιστοσελίδα του CDC των ΗΠΑ, όπου έχει αναφορές σχετικά με την αναφυλαξία – μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση – η οποία μπορεί να συμβεί μετά τον εμβολίασμό.

Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, χαμηλή αρτηριακή πίεση, γρήγορο καρδιακό παλμό, ζάλη και λιποθυμία. Το CDC θεωρεί ότι μια αλλεργική αντίδραση σε ένα εμβόλιο Covid-19 είναι σοβαρή εάν το άτομο πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία με επινεφρίνη ή πρέπει να πάει στο νοσοκομείο.

Η Moderna δήλωσε στο CNN ότι «η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με το υπουργείο Υγείας της Καλιφόρνια για τη διερεύνηση αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών. Σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργείου, σε αυτό το σημείο η Moderna δεν γνωρίζει για παρόμοια ανεπιθύμητα συμβάντα σε άλλα κέντρα εμβολιασμού που ενδέχεται να έχουν χορηγούνται εμβόλια από την ίδια παρτίδα».

Μικρός ο κίνδυνος σοβαρής παρενέργειας

Αξιωματούχοι της Καλιφόρνια αναγνώρισαν ότι ο κίνδυνος σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης στο εμβόλιο είναι μικρός, σημειώνοντας ότι αν και υπάρχουν λιγότερα δεδομένα για το εμβόλιο της Moderna, μόνο περίπου 1 στα 100.000 άτομα εμφανίζουν αναφυλαξία με το εμβόλιο αυτό, που είναι παρόμοιο της Pfizer.

«Το θέμα της αναφυλαξίας αν και είναι τρομακτικό όταν συμβαίνει, εύκολα αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται γρήγορα και εύκολα με επινεφρίνη», δήλωσε υγειονομικός. «Δεν καταλαβαίνω πώς το να το βγάζεις από την αγορά είναι ένα συντηρητικό πράγμα που πρέπει να κάνεις ή επειδή θέλεις να είσαι απόλυτα προσεκτικός. Νομίζω ότι το μόνο που κάνει είναι να θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο άσκοπα».

Τα κέντρα εμβολιασμού υποτίθεται ότι παρακολουθούν τους εμβολιασμένους πολίτες για ανεπιθύμητες ενέργειες, για 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό τους. Επίσης, πρέπει να διαθέτουν τα μέσα για τη θεραπεία ενός ατόμου σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης, εάν απαιτείται.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Πέτρος Τατούλης κάνει λόγο για αδιαφάνεια και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»“Ο κ.Νίκας μη έχοντας πλέον κανένα πολιτικό επιχείρημα και βρισκόμενος σε πανικό διαπιστώνοντας τη δυναμική που παρουσιάζει ο Πέτρος Τατούλης και...

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα φυτικά επιδόρπια Δωδώνη Plant’d

Για την διακίνηση από την Ολλανδία στην εταιρεία ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, πρωτεΐνης μπιζελιού στην οποία ανιχνεύτηκε η ουσία Chlorate σε υψηλή συγκέντρωση...

Βόρεια Κορέα: Κατηγορεί το Νότο ότι της στέλνει μπαλόνια με Covid

Ευθύνες στο Νότο επιρρίπτει η Βόρεια Κορέα για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, κάνοντας λόγο για μπαλόνια που...

Κεραμέως: Όσα όσα αλλάζουν τη νέα χρονιά σε σχολεία και πανεπιστήμια

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για τα θέματα της Παιδείας, προχώρησε σήμερα η υπουργός Νίκη Κεραμέως, η οποία τόνισε ότι οι βαθμολογίες των...

Ειδοποιητήρια σε λογιστές για υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος

Επιστολές από τις αρμόδιες εφορίες προς λογιστές και λογιστικά γραφεία, με τις οποίες ζητείται να γνωστοποιηθούν τα μέτρα που εφαρμόζονται από...