Αρχική Κόσμος Κορωνοϊός: Οι 7 μεγαλύτεροι μύθοι για τα εμβόλια

Κορωνοϊός: Οι 7 μεγαλύτεροι μύθοι για τα εμβόλια

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο δισταγμός και η επιφυλακτική στάση των πολιτών απέναντι στα εμβόλια υπήρξε μεταξύ των 10 κορυφαίων παγκόσμιων απειλών για την υγεία το 2019 – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα εμβόλια κατά της Covid-19

Οι συζητήσεις γύρω από το ζήτημα των εμβολίων κατά της Covid-19 είναι πράγματι πολλές. Αρκετοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εν λόγω εμβολίων, τις αναπτυξιακές τους πρακτικές αλλά και το χρόνο που χρειάστηκαν για να κατασκευαστούν. Ακόμη και σήμερα και ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει ήδη ξεκινήσει, ερωτήματα όπως εάν τα εμβόλια πράγματι τηρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας και ποια είναι η επικινδυνότητά τους απασχολούν ακόμη αρκετούς.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο δισταγμός και η επιφυλακτική στάση των πολιτών απέναντι στα εμβόλια υπήρξε μεταξύ των 10 κορυφαίων παγκόσμιων απειλών για την υγεία το 2019. Ο εμβολιασμός, «αποτρέπει 2-3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και επιπλέον 1,5 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν στο μέλλον με την βελτίωση των προγραμμάτων εμβολιασμού.» υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Συγκεκριμένα, ως προς τα εμβόλια κατά της Covid-19, ειδικοί και αξιωματούχοι δημόσιας υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ζητούν την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης γύρω από ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους 7 μεγαλύτερους μύθους για τα εμβόλια του κορωνοϊού.

Μύθος νο. 1:

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν είναι ασφαλή επειδή αναπτύχθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Γεγονός: Τα εμβόλια με τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία όλες τις φάσεις που προβλέπονται ώστε να καταστεί ένα εμβόλιο έτοιμο προς ανάπτυξη και παραγωγή. Ακόμη, έχουν εμβολιαστεί σε πειραματικό στάδιο αρχικά ζώα και στη συνέχεια χιλιάδες άτομα από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Έχει αποδειχθεί πως τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna είναι αποτελεσματικό κατά 95% και 94,1% αντίστοιχα κατά του κορωνοϊού. Και το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca βρέθηκε να έχει μέση αποτελεσματικότητα 70%.

Ακόμη πριν λάβουν έγκριση για ευρεία χρήση, τα εμβόλια υποβλήθηκαν σε αυστηρούς ελέγχους από ρυθμιστικές αρχές, όπως η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ, ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων αλλά και ο ρυθμιστικός οργανισμός φαρμάκων και προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης στη Βρετανία.

Μύθος νο. 2:

Τα εμβόλια αλλάζουν το DNA μας 

Γεγονός: Τα εμβόλια κορωνοϊού που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και Moderna πρόκειται για mRNA εμβόλια ή αλλιώς  messenger RNA.

Ο εν λόγω τύπος εμβολίου περιέχει μέρος των «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν μια πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον συγκεκριμένο ιό. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19. Επομένως, πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο ανάπτυξης εμβολίων και δεν τίθεται θέμα ανησυχίας. 

Μύθος νο. 3:

 Τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα

Γεγονός: Ορισμένες γυναίκες ανησυχούν πως τα εμβόλια κατά της Covid-19 θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητά τους. Την Τρίτη, το Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώνεται πως το εμβόλιο δεν σχετίζεται με την γονιμότητα. 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά Covid-19 επηρεάζουν τη γονιμότητα. Οι ισχυρισμοί πως τα εμβόλια επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα μιας γυναίκας είναι αναληθείς και ψευδείς. Ως μόνο στόχο έχουν να παραπληροφορήσουν και να τρομοκρατήσουν τους πολίτες.»

Μύθος νο. 4:

Το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές για μένα επειδή είμαι έγκυος

Γεγονός: Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων Covid-19 για εγκύους σύμφωνα με το CNBC.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν επιτρέπονται ακόμη οι εμβολιασμοί σε εγκύους μέχρι να υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για το εμβόλιο και τη συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων. Παρόλα αυτά, στοιχεία από μη κλινικές μελέτες τόσο του εμβολίου της Pfizer όσο και της AstraZeneca έχουν ελεγχθεί από τον ΠΟΥ και τους ρυθμιστικούς φορείς σε όλο τον κόσμο και δεν έχουν εγείρουν την ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια στην εγκυμοσύνη.

Μύθος νο. 5:

Εάν έχω εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να φοράω πλέον μάσκα 

Γεγονός: Ακόμα κι αν έχετε εμβολιαστεί είναι πιθανό να μπορείτε να μεταδώσετε ακόμη τον ιό σε άλλους συμπολίτες μας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε τη μάσκα εως ότου επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης πράγμα που θα συμβεί όταν θα έχει εμβολιαστεί το 70 – 80% του πληθυσμού.

Μύθος νο. 6:

Έχω νοσήσει και άρα δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ.

Γεγονός: Ακόμη και σε περίπτωση που κάποιος έχει νοσήσει θα έχει αντισώματα μόνο για μερικούς μήνες μετά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί από Covid-19 ήταν πιθανό να έχουν κάποια μορφή ανοσίας για τουλάχιστον πέντε μήνες μετά από την μόλυνσή τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να σας ενημερώσει και να σιγουρευτείτε πότε και κυρίως πόσο καιρό μετά θα πρέπει να εμβολιαστείτε σε περίπτωση που έχετε νοσήσετε από κορωνοϊό.

Μύθος νο. 7:

Εάν εμβολιαστώ θα έχω μέσα μου τον ιό

Γεγονός: Δεν μπορείτε να πάρετε τον ιό ούτε από το εμβόλιο της Pfizer ούτε από το εμβόλιο της μοντέρνα καθώς δεν περιέχουν ζωντανό ιό.

newmoney.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πέτρος Φιλιππίδης – Θέλει να… βγει από τη φυλακή ο ηθοποιός – Καταθέτει αίτηση αποφυλάκισης

Εκτός φυλακών Τριπόλεως ευελπιστεί να βρεθεί ο Πέτρος Φιλιππίδης, καθώς ο κατηγορούμενος, για βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, ηθοποιός αναμένεται να...

Αργεντινή – Διώροφο σπίτι καταρρέει και βυθίζεται στον ωκεανό – Συγκλονιστικό βίντεο

Σπίτι χτισμένο στην άκρη ενός γκρεμού κατέρρευσε στη θάλασσα στην Αργεντινή καθώς η άνοδος της στάθμης των υδάτων διάβρωσε τα θεμέλιά του.Σε βίντεο,  που τραβήχτηκε...

Ενισχυτικές δόσεις εμβολίων: Πότε και για ποιούς κρίνονται απαραίτητες

Τον τελευταίο καιρό αυξάνεται η συζήτηση για την ανάγκη ενισχυτικής δόσης εμβολίου Covid-19. Ενώ για τον γενικό πληθυσμό φαίνεται ότι ακόμα είναι σχετικά νωρίς...

Κρήτη – πτώμα σε βαρέλι: Ορατό το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας – Ο αγνοούμενος με τις περίεργες πεποιθήσεις

Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας στην Κρήτη προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση με το πτώμα που εντοπίστηκε μέσα σε βαρέλι στον...

Κάτω Πατήσια – Νεκροί μετά από φωτιά γιαγιά και εγγονός

Δύο νεκροί εντοπίστηκαν από τους Πυροσβέστες έπειτα από φωτιά σε διαμέρισμα στην οδό Φολεγάνδρου στα Πατήσια, την Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021. Οι...