Αρχική Ελλάδα Κορωνοϊός – Omicron: Να τι θα δείξει το self test την 5η...

Κορωνοϊός – Omicron: Να τι θα δείξει το self test την 5η ημέρα της καραντίνας

Πενθήμερη καραντίνα υποχρεούνται να τηρούν όσοι μολυνθούν από το μεταλλαγμένο στέλεχος Omicron – Αρνητικοποιείται όμως το τεστ την πέμπτη ημέρα; Διαβάστε τι δείχνουν διεθνείς μελέτες για το ιικό φορτίο

Η επέλαση της μετάλλαξης Omicron έχει προκαλέσει καθοριστικές αλλαγές στη νέα καθημερινότητα που ζούμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πριν την εμφάνιση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους, οι κατευθυντήριες οδηγίες των υγειονομικών αρχών, περιλαμβανομένων και των ελληνικών, υποδείκνυαν την αυτο-απομόνωση (καραντίνα) για 10 ημέρες όσων είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Με την εμφάνιση της Omicron, που συνοδεύεται από ηπιότερη νόσηση λόγω του πλήρους εμβολιασμού μεγάλου αριθμού ατόμων, οι συστάσεις για την διάρκεια της καραντίνας άλλαξαν. Στην Ελλάδα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) -που βασίζεται στις επιστημονικές οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ- το θετικό κρούσμα τίθεται σε πενθήμερη αυτο-απομόνωση σε περίπτωση ήπιας νόσησης και εφόσον δεν υπάρχει πλέον κανένα σύμπτωμα και την πέμπτη ημέρα είναι αρνητικό το rapid test, οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινή δραστηριότητά τους με βασική προϋπόθεση να φορούν συνεχώς μάσκα υψηλής προστασίας και να τηρούν απαρέγκλιτα τους βασικούς κανόνες υγιεινής για επιπλέον πέντε ημέρες.

«Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μετά την 5η μέρα, χωρίς συμπτώματα και με τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε όλες τις επαφές, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Προφανώς τα ανωτέρω δεν ισχύουν για όσους έχουν συμπτώματα», έχει τονίσει χαρακτηριστικά το ελληνικό υπουργείο Υγείας.

Είναι αρνητικό το τεστ την πέμπτη ημέρα; 

Δεν είναι λίγοι ωστόσο εκείνοι που αναρωτιούνται αν όντως αρκούν πέντε ημέρες για να αρνητικοποιηθεί κάποιος και να βγει από την καραντίνα.

Σύμφωνα με ολοκληρωμένη συστηματική ανασκόπηση 79 δημοσιευμένων μελετών που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και εστίασε σε συνολικά 5.340 μολυσμένα άτομα, αξιολογήθηκε όχι μόνο το ιικό φορτίο που προσδιορίστηκε με το μοριακό (PCR) τεστ, το οποίο μπορεί να παραμείνει θετικό για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την ανάρρωση, αλλά και την ικανότητα καλλιέργειας βιώσιμου ιού από αυτούς τους ανθρώπους, που σημαίνει ότι εξακολουθούσαν να είναι σαφώς μολυσματικοί. Η ανασκόπηση έδειξε χαμηλό ιικό φορτίο τις πρώτες δύο ημέρες, αλλά στη συνέχεια μια κορύφωση γύρω στις τρεις έως έξι ημέρες, που ολοκληρώθηκε στις επτά έως εννέα ημέρες έως ότου δεν μπορούσε να ανακτηθεί βιώσιμος ιός τη δέκατη ημέρα. Με άλλα λόγια, τα δεδομένα υποστηρίζουν μια δεκαήμερη περίοδο απομόνωσης.

Μια άλλη ιαπωνική μελέτη, που δεν έχει προς το παρόν δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, μελέτησε το ιικό φορτίο με βάση την Omicron και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αποβολή του από τον οργανισμό είναι υψηλότερη στις τρεις με έξι ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων της Covid-19. Επίσης μια μικρή μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα στα τρία άτομα εξακολουθούν να είναι μολυσματικά και μετά την πέμπτη ημέρα.

Αυτό σημαίνει ότι την πέμπτη ημέρα πολλοί άνθρωποι θα εξακολουθούν να μεταδίδουν τον κορωνοϊό, κάτι που ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα σημαντική περαιτέρω εξάπλωση της Covid-19.

Συνεπώς δεν θα πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένο ότι την πέμπτη ημέρα της καραντίνας κάποιος αρνητικοποιείται επειδή εξαφανίστηκαν τα συμπτώματα και μπορεί να επανέλθει στην καθημερινότητά του χωρίς μέτρα προφύλαξης.

Ο κίνδυνος να είναι μεταδοτικός είναι υπαρκτός και ανεξαρτήτως αποτελέσματος του self ή του rapid test θα πρέπει μετά τη λήξη της πενθήμερης καραντίνας να συνεχίσει να είναι προσεκτικός στις οικογενειακές και κοινωνικές επαφές του, να φορά μάσκα υψηλής προστασίας και να τηρεί αυστηρά τα μέτρα υγιεινής.

Φυσικά στην περίπτωση που και μετά την πέμπτη ημέρα είναι έκδηλα τα συμπτώματα της Covid-19 η καραντίνα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθούν και να αρνητικοποιηθεί το self ή το rapid test.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πέτρος Φιλιππίδης: Μηνύσεις στις τρεις καταγγέλλουσες για ψευδή κατάθεση

Στην αντεπίθεση φαίνεται να περνάει ο Πέτρος Φιλιππίδης προχωρώντας σε μηνύσεις κατά των τριών καταγγελλουσών για ψευδή κατάθεση και ψευδή καταμήνυση.Σύμφωνα...

Βραζιλία: Αποφάσισε να βυθίσει το αεροπλανοφόρο Foch στον Ατλαντικό

Στο βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού αναμένεται να βρεθεί το παλιό αεροπλανοφόρο Foch που ανήκε στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και πουλήθηκε το...

Κηδεία Σμηναγού Τσιτλακίδη: Υποβασταζόμενη η αρραβωνιαστικιά του με μια φωτογραφία στην αγκαλιά της

Ανείπωτος πόνος στην κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη που έχασε τη ζωή του στο μοιραίο Phantom που κατέπεσε στην Ανδραβίδα κατα...

Ρόδος: Ένοχος αλλά ελεύθερος ο παππούς για ασέλγεια στην 9χρονη εγγονή του

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε έναν ημεδαπό που κρίθηκε ένοχος, με το ελαφρυντικό του πρότερου...

Καιρός: «Πάγωσαν» πάλι τα θερμόμετρα – Οι περιοχές με το περισσότερο κρύο

Παγετός σημειώθηκε σε αρκετές περιοχές κυρίως της ηπειρωτικής χώρας τις πρωινές ώρες σήμερα, τόσο στον Βορρά όσο και στο Νότο, με...