Αρχική Ελλάδα Κορωνοϊός: Πάσχα με μάσκες στους ναούς – Το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων

Κορωνοϊός: Πάσχα με μάσκες στους ναούς – Το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων

Με μάσκες και self tests θα περάσουμε τις γιορτές του Πάσχα, ώστε να είμαστε προστατευμένοι, όπου υπάρχει συγχρωτισμός, ιδιαίτερα τις ημέρες των γιορτών, τόνισαν οι ειδικοί κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα. Ταυτόχρονα, τη χθεσινή ημέρα άλλοι τέσσερις ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή στην Κρήτη, όπου σημειώθηκαν 544 νέες μολύνσεις.

Στη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία κατέστη σαφές ότι το φετινό Πάσχα θα εορταστεί με μέτρα, προσέχοντας τις επαφές στα τραπέζια, φορώντας μάσκες σε χώρους συγχρωτισμού, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις υγειονομικές δομές και τα σχολεία, και κάνοντας self test όταν πρόκειται να συναντήσουμε ηλικιωμένα άτομα.

Αυτά τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία ξεκίνησε την ενημέρωση κάνοντας λόγο για σημαντική ύφεση της πανδημίας. Σημειώνεται ότι στη χθεσινή ενημέρωση συμμετείχαν και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, όπως και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ο αριθμός των κρουσμάτων σε μία εβδομάδα μειώθηκε κατά 32%. Ο δείκτης Rt, όπως τόνισε, βρίσκεται στο 0,85, σημαντικά κάτω από τη μονάδα, ένδειξη του περιορισμού της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Η διάρκεια της έξαρσης που προκάλεσε η Ο2 ήταν βραχεία, όπως είχαμε προβλέψει», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, και αναφερόμενη στις επαναλοιμώξεις, είπε ότι είναι ιδιαίτερα συχνές, καθώς όπως εξήγησε 1.000 από τα νέα κρούσματα κάθε μέρα αφορούν επαναλοίμωξη.

Η βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα φαίνεται και από τη μείωση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν περιοριστεί στις 114.000 σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών, με τη διάμεση ηλικία των κρουσμάτων να κυμαίνεται στα 43 έτη.

Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μειώθηκαν κατά 12%, ενώ οι νοσηλευόμενοι από COVID σε όλη τη χώρα είναι 3.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι άνω των 65 ετών.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι αργή η αποκλιμάκωση των νέων διασωληνώσεων και νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Το 50% των απλών κλινών για COVID είναι κατειλημμένο και το 80% των κλινών ΜΕΘ COVID είναι επίσης κατειλημμένο, παρότι έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες. Ο αριθμός θανάτων δεν έχει μειωθεί, με σημαντικό ποσοστό των θανάτων να αφορά σε άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πολλά υποκείμενα νοσήματα, που ενώ νοσηλεύονται γι’ αυτά τα νοσήματα στο νοσοκομείο, μολύνονται με COVID και χάνουν τη ζωή τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «χάνονται με COVID αλλά όχι από COVID».

Σύμφωνα με τελευταία μελέτη από το Ισραήλ, φαίνεται ότι η χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου, όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προστατεύει κατά 68% από νοσηλεία και κατά 74% από θάνατο.

«Βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών»

Ενισχύεται το σενάριο που προβλέπει επιπλέον συρρίκνωση της πανδημίας COVID-19 τις επόμενες μέρες, που θα οδηγήσει σε επιπλέον ελάφρυνση στο σύστημα Υγείας, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας COVID-19. Έκανε μάλιστα λόγο για μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, σημειώνοντας όμως ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εξαφάνιση του ιού. Το σενάριο αυτό έχει εξαιρετικά μικρή πιθανότητα έως μηδενική».

«Σημαντικά μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια, σε ποσοστό 27%», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση (μείωση) της τάξης του 4%. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα και βαίνει μειούμενη. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 10%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες μειώθηκε κατά 18%.

«Η πανδημία ελέγχεται»

«Η πανδημία ελέγχεται, καθώς έχουμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Παράλληλα, είπε ότι ο καιρός φτιάχνει και «ξεκινάμε σε μια καινούργια κανονικότητα, και τα πράγματα είναι καλά».

Ευχήθηκε Καλό Πάσχα σε όλους, υπογραμμίζοντας όμως «ιδιαίτερη προσοχή και μάσκες σε χώρους με συγχρωτισμό».

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός σε συνέντευξή της υπογράμμισε ότι «θα το γιορτάσουμε με τα ισχύοντα μέτρα», ενώ αναφέρθηκε και στην προετοιμασία του ΕΣΥ σε περίπτωση νέου κύματος, υποστηρίζοντας ότι «η εμπειρία είναι πλέον μεγαλύτερη, ενώ το σύστημα έχει ενισχυθεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω».

Καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικό και μάσκες – Πότε καταργούνται τα self test στα σχολεία

Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφει η ζωή στη χώρα μετά την 1η Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ειδικότερα, από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου δεν θα χρειάζεται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, το γνωστό COVID pass. Το μέτρο θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, έως τις 31 Μαΐου παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Επίσης, από την 1η Μαΐου, και για την ακρίβεια από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν ξανά τα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία χωρίς να χρειάζεται να κάνουν self test. Στο εξής, από την 1η Μαΐου θα κάνουν ένα rapid τεστ την εβδομάδα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για να προσέρχονται στην εργασία τους.

Από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων με πληρότητα 100% και αίρεται κάθε περιορισμός. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, και αυτό το μέτρο θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά το Πάσχα, θα εορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα, ενώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, συστήνεται η χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους. Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι εφέτος όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά, για πρώτη φορά μετά από την έναρξη της πανδημίας.

Ο κ. Πλεύρης έχει ήδη προαναγγέλλει την αναστολή των μέτρων κατά της πανδημίας από την Πρωτομαγιά. Σε συνέντευξή του ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για τις συνθήκες που «μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε αναστολή των μέτρων από την Πρωτομαγιά».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, «αναστέλλεται – προσοχή, δεν καταργείται – η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης και απλοποιούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές δραστηριότητες, όπως και οι έλεγχοι (testing) στους πολίτες για την είσοδό τους σε διάφορους χώρους». Παράλληλα ανέφερε ότι τα μέτρα «θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ: Ξεκινάει η ιστορική ποινική δίκη Τραμπ εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας – Τι θα συμβεί αν καταδικαστεί

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Καταδικάστηκε 48χρονος για έγκλημα μέσα στο ΑΠΘ που παρέμενε ανεξιχνίαστο από το 2015 -Πώς αποκαλύφθηκε

Σε ποινή κάθειρξης 12 ετών καταδικάστηκε από το Εφετείο ένας 48χρονος που κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο 40χρονης τοξικομανούς,...

ΕΝΦΙΑ: Πώς να διορθώσετε τα λάθη και να μειώσετε τον λογαριασμό

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Μπαράζ κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία – Ξεπερνούν τις 1.500 την ημέρα

Μεγάλα τα προβλήματα με το ιδιωτικό χρέος – Πότε θα διαγραφεί; Μπαράζ κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μισθούς, ενοίκια έχει εξαπολύσει...

Μιλγουόκι: Εβγαλε για φαγητό 19χρονη, τη σκότωσε και μετά τη διαμέλισε με πριόνι

Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση αντιμετωπίζει ο Maxwell Anderson, 33 ετών, ο οποίος αφού έβγαλε για φαγητό την...