Αρχική Ελλάδα Κορονοϊός: Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος της πανδημίας;

Κορονοϊός: Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος της πανδημίας;

Πότε θα «καθαρίσουμε» από τον κορονοϊό; Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα του κορονοϊού.

Με αργά αλλά σταθερά βήματα η Ελλάδα αιρεί τα περιοριστικά μέτρα, πλησιάζοντας στην κανονικότητα και στην προ covid εποχή. Πότε θα τελειώσει η πανδημία; Πότε θα «καθαρίσουμε» εντελώς από τον κορονοϊό; Στα ερωτήματα αυτά απαντά, η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Σύμφωνα με την κα. Τσικρικά, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η χρονική στιγμή μετάπτωσης της πανδημίας στην ενδημική φάση, και ακόμα πιο παρακινδυνευμένη είναι η πιθανή πρόβλεψη για τον τερματισμό της.

Η κ. Τσικρικά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: «Μπαίνοντας στην Σαρακοστή και με το βλέμμα στραμμένο στο Πάσχα, η ευχή όλων μας είναι να ‘καθαρίσουμε’ όσο πιο σύντομα από τον κορονοϊό, που μετρά εκατομμύρια απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. Να μπορέσουμε να αγκαλιαστούμε και να φιληθούμε όπως δυο χρόνια πριν, να απαλλαχθούμε από τις μάσκες και τα αντισηπτικά και η καθημερινότητα μας να επανέλθει στους ρυθμούς της προ covid εποχής».

Στο ερώτημα για το «πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα» η ίδια τόνισε: «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο γνώσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης που ήμασταν όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Η συμβολή των έγκριτων δημοσιευμένων ερευνών, των εξειδικευμένων γνώσεων και των αθροιστικών νικών της επιστήμης, βασισμένες στη μάχη και θυσιαστική προσφορά των επαγγελματιών υγείας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν.

Ήδη από τις αρχές του 2020, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα κατάφερε για πρώτη φορά να επικεντρωθεί και να ενώσει τις δυνάμεις αποκλειστικά σε ένα νόσημα, με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθεί ταχύτατα η γενετική αλληλουχία του sars cov-2 και να ακολουθήσει η μαζική παραγωγή και διάθεση των εμβολίων. Επιπρόσθετα, με την πρόοδο της έρευνας σε λίγους μήνες, προστέθηκαν νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα και αντιϊικά σκευάσματα ικανά και αποτελεσματικά να δράσουν έναντι του ιού».

Η κ. Τσικρικά, επεσήμανε ότι: «Η καθημερινή ζωή δεν δύναται να συνεχίσει με συνεχείς περιορισμούς και απαγορεύσεις. Οι ψυχικές, κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις, είναι ιδιαίτερα επώδυνες και τρομερά απρόβλεπτες. Ήδη, χώρες της Ευρώπης, εκτιμώντας τη μικρότερη σοβαρότητα νόσησης από την παραλλαγή Όμικρον, αλλά κυρίως στηριζόμενες στα υψηλότατα ποσοστά εμβολιασμού, τόσο του γενικού πληθυσμού, όσο και των ευπαθών και ευαίσθητών ομάδων, άρουν σταδιακά τα μέτρα, με πρώτο την αποδέσμευση από τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους».

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η χρονική στιγμή μετάπτωσης της πανδημίας στην ενδημική φάση, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, και ακόμα πιο παρακινδυνευμένη είναι η πιθανή πρόβλεψη για τον τερματισμό της. Η χάραξη και ο σχεδιασμός συγκεκριμένων δράσεων που θα οριοθετούν την επόμενη φάση της πανδημίας, οφείλουν να είναι παγκόσμια υγειονομική προτεραιότητα τόσο για τις πολιτειακές ηγεσίες υγείας, όσο και για τους παγκόσμιους οργανισμούς.

Η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση κρίσεων, η επάνδρωση με εξειδικευμένο προσωπικό των δημοσίων συστημάτων υγείας, η ενισχυτική δόση εμβολιασμού, η εφαρμογή προγραμμάτων κατ’ οίκον θεραπείας, η απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε κατάλληλες θεραπείες, η εξασφάλιση ποιοτικού αέρα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και η διάθεση εύκολων και με χαμηλού κόστους διαγνωστικών τεστ, αποτελούν μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση του οραματισμού της λύσης της πανδημίας».

Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, υπογράμμισε πως κάτι το οποίο διδαχτήκαμε από την πανδημία: «είναι να μη βιαζόμαστε και να προχωράμε με γερά και σταθερά βήματα! Ας ευχηθούμε, του χρόνου ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας να είναι covid free και οι μόνες μάσκες να είναι οι αποκριάτικες!».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Εθελοντής πυροσβέστης τιμήθηκε σε εκδήλωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μελιγαλά στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας στην Καλαμάτα, παρουσία...

Έκοψε στη μέση το κεφάλι ενός ιερέα με τσεκούρι: Έτοιμος για αποφυλάκιση ο «Μαθητής του Διαβόλου»

Ο «ξεχασμένος» κατά συρροή δολοφόνος της Βρετανίας, Πάτρικ Μακέι – ο οποίος έκοψε στη μέση το κεφάλι ενός καθολικού ιερέα με τσεκούρι – θα εξεταστεί...

Η Ελλάδα στο πλευρό της Τουρκίας: Αναχωρεί C-130 με κλιμάκιο της ΕΜΑΚ

Στο πλευρό της Τουρκίας βρίσκεται και έμπρακτα η Ελλάδα προκειμένου να παράσχει βοήθεια στις έρευνες από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.Με...

Πάνω από 1.320 τροχαίες παραβάσεις στην Πελοπόννησο σε μια εβδομάδα

100.547 τροχονομικοί έλεγχοι και 22.720 παραβάσεις το διάστημα από 29 Ιανουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου 2023.Το 67% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική...

Βόλος: 83χρονος κατέρρευσε πάνω στο γλέντι και έχασε τη ζωή του

Σηκώθηκε να χορέψει και κατέρρευσε μπροστά στα μάτια όλων.Σε θρήνο εξελίχθηκε ο χορός των Βλάχων Αλμυρού στο Βόλο, καθώς έπεσε νεκρός...