Αγωγές κατά του TikTok για εθισμό και βλάβη στην ψυχική υγεία των νέων
Δεκατρείς πολιτείες των ΗΠΑ, μαζί με την Ουάσιγκτον, έχουν καταθέσει αγωγές την Τρίτη, κατηγορώντας το TikTok για επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων. Οι αγωγές αυτές, οι οποίες υποβλήθηκαν σε πολιτειακά δικαστήρια στη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια και σε άλλες πολιτείες, εντείνουν τη νομική αντιπαράθεση της κινεζικής εταιρείας Byte Dance, που κατέχει το TikTok, με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, προτείνοντας την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της.

Οι πολιτείες υποστηρίζουν ότι το TikTok είναι σχεδιασμένο με σκοπό τον εθισμό των παιδιών και ότι δεν παρέχει τις απαιτούμενες προστασίες. Ένας διακομματικός συνασπισμός εισαγγελικών αρχών άρχισε μια εκτενή εθνική έρευνα πάνω στην πλατφόρμα τον Μάρτιο του 2022.

«Το TikTok καλλιεργεί τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενισχύσει τα εταιρικά κέρδη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια, Ρομπ Μπόντα. Σημείωσε ότι η πλατφόρμα έχει εγκληματικά στοχευμένο σχεδιασμό προς τα παιδιά, οι οποίοι δεν έχουν αναπτύξει τις ικανότητες να θέτουν όρια στο εθιστικό περιεχόμενο.

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, τόνισε ότι «οι νέοι παλεύουν με την ψυχική τους υγεία εξαιτίας εθιστικών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok». Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας της Ουάσιγκτον, Μπράιαν Σβαλμπ, χαρακτήρισε την πλατφόρμα επικίνδυνη λόγω του τρόπου που έχει σχεδιαστεί, ώστε να κρατά τους χρήστες όσο το δυνατόν περισσότερο, δημιουργώντας έτσι τεράστια έσοδα από τις διαφημίσεις. Επιπλέον, η αγωγή της Ουάσιγκτον αναφέρεται στο γεγονός ότι διευκολύνει τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων.

Όσον αφορά τη θέση του TikTok, η εταιρεία αναφέρεται στους ισχυρισμούς ως «ανακριβείς και παραπλανητικούς» και εκφράζει την απογοήτευσή της για την απόφαση των πολιτειών να προχωρήσουν σε αγωγές αντί να συνεργαστούν για εποικοδομητικές λύσεις. Η εταιρεία αναγνωρίζει ότι παρέχει χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως προεπιλεγμένα όρια χρόνου προβολής και ρυθμίσεις απορρήτου για ανηλίκους κάτω των 16 ετών. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μήνυσε το TikTok για αδυναμία προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών.

Πηγή: kathimerini.gr