Η Τεχεράνη έχει ήδη εκφράσει την καταδίκη της για τις ισραηλινές επιθέσεις, τονίζοντας ότι “έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί” σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό καταγράφεται σε ανακοίνωση του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, δύο Ιρανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιθέσεις του Ισραήλ, γεγονός που προσθέτει βάρος στις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις.
Ο Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ να αποφύγει πλήγματα κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Στην ίδια γραμμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι η στρατηγική των επιθέσεων μόνο σε στρατιωτικούς στόχους μπορεί να αποτρέψει ένα νέο γύρο επιθέσεων του Ιράν κατά του Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, φαίνεται να υιοθέτησε αυτή τη σύσταση, περιορίζοντας τις επιθέσεις του.
Ωστόσο, η αντίκρουση των επιθέσεων φαίνεται αναπόφευκτη, καθώς οποιαδήποτε μη απάντηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ένδειξη αδυναμίας. Ο κύκλος αυτός των αντιποίνων επιτείνει κινδύνους για μια ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή, όπως σημειώθηκε από αναλυτές.
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από τη δραστηριότητα του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα, την οποία ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τερκ, έχει χαρακτηρίσει ως την πιο σκοτεινή στιγμή του πολέμου της Γάζας. Ίσως, οι τελευταίες επιθέσεις θυσιάζουν την προσοχή από τα γεγονότα στη Γάζα, στρέφοντας τη δημόσια συζήτηση προς το Ιράν.
Για την αποφυγή κλιμάκωσης της σύγκρουσης, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Τεχεράνη πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά το μέγεθος των ζημιών στην αεράμυνά της και να ζυγίσει τις προοπτικές και το πολιτικό κόστος πριν από την αντίδραση της. Επιπλέον, το Ιράν αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε έναν ευρύτερο, επικίνδυνο πόλεμο.
Πηγή: kathimerini.gr