Ανδρική Γρίπη και Ανοσολογικές Διαφορές Ανάμεσα σε Άνδρες και Γυναίκες
Το λεξικό του Κέμπριτζ περιγράφει την «ανδρική γρίπη» ως μια κατάσταση που μοιάζει με το κρυολόγημα. Αν κι αυτή δεν είναι σοβαρή, ο άνδρας που την έχει συνήθως την αντιμετωπίζει ως κάτι πιο σοβαρό. Στο χιουμοριστικό λεξικό Urban Dictionary, η ανδρική γρίπη χαρακτηρίζεται ως «πιο επώδυνη από τον τοκετό». Παρόλο που η έννοια της «ανδρικής γρίπης» έχει γίνει αντικείμενο σάτιρας στο Διαδίκτυο για χρόνια, δεν αναγνωρίζεται ως ιατρική κατάσταση. Εντούτοις, πίσω από αυτή την αστεία εικόνα, υπάρχουν ενδιαφέρουσες ανοσολογικές διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνδρες φαίνεται να εμφανίζουν πιο σοβαρές λοιμώξεις σε σχέση με τις γυναίκες όταν αρρωσταίνουν. Παρόμοια παραδείγματα παρατηρήθηκαν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, όπου οι άνδρες παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θνησιμότητας. Αυτό είχε παρατηρηθεί και στην πανδημία γρίπης του 1918, όπου περισσότερες γυναίκες επιβίωσαν από την ασθένεια.

Η δρ Μάθιου Μέμολι, επικεφαλής ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, υπογραμμίζει ότι οι συμπεριφορές των ανδρών μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες υποχωρούν πιο συχνά από προφυλάξεις που θα μπορούσαν να τους προστατεύσουν από ασθένειες, ενώ ταυτόχρονα είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Υπάρχουν και βιολογικές διαφορές που επηρεάζουν την ανοσολογική αντίδραση. Όπως επισημαίνει η δρ Σάμπρα Κλάιν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, οι γυναίκες συνήθως παράγουν ισχυρότερες ανοσολογικές αντιδράσεις, δρουν ταχύτερα και παράγουν περισσότερα αντισώματα σε απαντήσεις λοιμώξεων. Ακόμα και πριν από την εκδήλωση της λοίμωξης, το γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα ανιχνεύει πιο γρήγορα τους εισβολείς.

Όσον αφορά τις αιτίες αυτών των διαφορών, οι γενετικές διαφορές παίζουν σημαντικό ρόλο. Πολλά γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκονται στο χρωμόσωμα X, το οποίο, όπως γνωρίζουμε, οι γυναίκες έχουν δύο, ενώ οι άνδρες ένα. Η λειτουργία των γονιδίων αυτών ενισχύεται σημαντικά στις γυναίκες.

Επιπλέον, οι ορμόνες του φύλου μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, η τεστοστερόνη μπορεί να καταστέλλει ορισμένες πτυχές του ανοσοποιητικού, ενώ τα οιστρογόνα φαίνεται να ενισχύουν τη λειτουργία του.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες συχνά αναφέρουν πιο σοβαρά συμπτώματα κατά τη διάρκεια ήπιας λοίμωξης. Υποδεικνύεται ότι ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό μπορεί να εκφράζεται με πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως πυρετό και κόπωση, καθώς αυτές οι αντιδράσεις προκύπτουν από τον ίδιο τον οργανισμό στις λοιμώξεις.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ασθένεια είναι δυσάρεστη για όλους. Εάν κάποιος στο περιβάλλον σας είναι απογοητευμένος λόγω ύφεσης της υγείας του, προσπαθήστε να τον υποστηρίξετε, προτρέποντάς τον να συμβουλευτεί έναν επαγγελματία υγείας.

Πηγή: kathimerini.gr