Ανεξάρτητη Επιτροπή του ΟΗΕ καταγγέλλει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα της Γάζας
Η Διεθνής Ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών έχει εκδώσει μια έκθεση που καταλογίζει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ισραήλ, κατηγορώντας τη χώρα ότι στοχεύει σκόπιμα εγκαταστάσεις υγείας στη Λωρίδα της Γάζας και ότι έχει βασανίσει και σκοτώσει ιατρικό προσωπικό. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι το Ισραήλ εφαρμόζει μια συντονισμένη πολιτική καταστροφής του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επίθεσης.

Η έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 30 Οκτωβρίου, αναφέρει ότι το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων εσκεμμένων επιθέσεων σε ιατρικό προσωπικό και εγκαταστάσεις. Επίσης, εντοπίζει πλήγματα σε ιατρικά οχήματα και περιορισμούς στις άδειες ασθενών να εγκαταλείψουν την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 10.000 ασθενείς θα χρειαστούν επειγόντως απομάκρυνση για ιατρικούς λόγους.

Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο δράμα που υφίστανται τα παιδιά, τα οποία φέρουν το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων. Η πρώην Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, δήλωσε ότι τα παιδιά υποφέρουν τόσο άμεσα όσο και έμμεσα από την κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος. Παράλληλα, αναφέρεται ο θάνατος μιας Παλαιστίνιας κοπέλας, της Χιντ Ραζάμπ, μαζί με μέλη της οικογένειάς της και δύο γιατρούς που προσπάθησαν να τη σώσουν.

Η Επιτροπή, που συστάθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το Μάιο του 2021, έχει εκδώσει τη δεύτερη έκθεσή της μετά την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για κακομεταχείριση Παλαιστινίων κρατουμένων και ομήρων από το Ισραήλ και παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει κατηγορήσει την Επιτροπή για «συστηματική διάκριση» και έχει απορρίψει τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση. Υποστηρίζει ότι οι ένοπλοι της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και ότι οι μάχες διεξάγονται υπό την κάλυψη κατοικημένων περιοχών. Η χώρα δηλώνει ότι προσπαθεί να αποφύγει τις απώλειες αμάχων, ενώ η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες για κίνηση μαχητών ανάμεσα σε αμάχους.

Πηγή: kathimerini.gr