Ανησυχία για την αύξηση του επιπέδου σφάλματος στις δαπάνες του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Αύξηση του εκτιμώμενου επιπέδου σφάλματος στις δαπάνες του προϋπολογισμού της Ε.Ε καταγράφεται στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), η οποία δημοσιεύεται ενόψει των συζητήσεων για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό που αναμένονται το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, το εκτιμώμενο επίπεδο σφάλματος ανέρχεται σε 5,6%, αυξημένο από 4,2% το 2022 και 3,0% το 2021, με τις συνολικές δαπάνες της Ε.Ε. για το 2023 να φτάνουν τα 191,2 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της ελέγχου, το ΕΕΣ εντόπισε ότι τα ταμεία Συνοχής, που αφορούν στην περιφερειακή ανάπτυξη και αποτελούν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ε.Ε., αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εσφαλμένων δαπανών, με αύξηση των σφαλμάτων κατά 45% σε σύγκριση με πέρυσι. Επιπλέον, παρατυπίες εντοπίστηκαν σε κονδύλια ύψους 48,0 δισ. ευρώ, που σχετίζονται με τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Το ΕΕΣ εξέτασε 53,5 δισ. ευρώ σε πληρωμές που σχετίζονται με την ανάκαμψη από την πανδημία και διαπίστωσε ότι σε 16 από τις 452 περιπτώσεις συνεχίστηκαν οι πληρωμές παρά το γεγονός ότι οι χώρες δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημάδι ανησυχίας, ιδιαίτερα για τα κράτη μέλη που είναι καθαροί αποδέκτες κονδυλίων της Ε.Ε.

«Βρισκόμαστε σχεδόν στη μέση της δημοσιονομικής περιόδου 2021-2027 και τα ευρήματα της έκθεσης αναδεικνύουν σοβαρές προκλήσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΕΣ, Τόνο Μέρφι, επισκεπτόμενος την ανάγκη για ισχυρές διαδικασίες εποπτείας και λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα.

Η έκθεση επισημαίνει πως οι ελεγκτές εντόπισαν επίσης 20 περιπτώσεις εικαζόμενης απάτης, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. Πέρυσι, σχεδόν 11 δισ. ευρώ από 191,2 δισ. ευρώ στις πληρωμές του προϋπολογισμού υπολογίστηκαν ότι δαπανήθηκαν εσφαλμένα, δείχνοντας τη συνεχιζόμενη αύξηση των σφαλμάτων.

Αναφορικά με τον υψηλό πληθωρισμό, διαπιστώνεται ότι αυτός συνεχίζει να επηρεάζει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., με εκτιμήσεις ότι έως το τέλος του 2025 θα μπορούσε να χαθεί σχεδόν το 13% της αγοραστικής του δύναμης. Ο προϋπολογισμός αντιμετωπίζει και άλλες προκλήσεις, καθώς η Κομισιόν σχεδιάζει αναθεώρηση που θα απαιτεί αύξηση των εισφορών από τα κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο οποίος θα αρχίσει το 2028.

Πηγή: kathimerini.gr