Διακυβέρνηση Μετανάστευσης στην Ευρώπη: Προβλήματα και Διεργασίες Συμφωνίας
Στο διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκινά τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες, το μεταναστευτικό ζήτημα θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων, με το κλίμα να είναι προδιαγεγραμμένο ως «συγκρουσιακό», σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Οι διαπραγματεύσεις για ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου διαρκούν σχεδόν μια δεκαετία, χωρίς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκουν «κοινό έδαφος» στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος. Υπάρχουν ήδη τρία διαφορετικά γκρουπ εντός του Συμβουλίου: αυτοί που δεν επιθυμούν καταγεγραμμένα συμπεράσματα, αυτοί που θέλουν περαιτέρω αξιολόγηση και αυτοί που επιδιώκουν να επιτευχθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Αυτή τη στιγμή, χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία ζητούν την ταχύτερη εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του νέου συμφώνου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες. Ιδιαίτερα το Βερολίνο ασκεί πιέσεις για βελτίωση των διαδικασιών ασύλου και ζητά να γίνει ειδική αναφορά στο κανονισμό του Δουβλίνου, ώστε οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να αναλάβουν την ευθύνη για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Εν μέσω πολιτικής πίεσης από την αυξημένη στήριξη της Ακροδεξιάς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το «μπλοκ» των κρατών-μελών φαίνεται πως αναζητά σκληρότερα μέτρα για την παράτυπη μετανάστευση. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής ατμόσφαιρας, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της στην πρόταση για δημιουργία «κόμβων επιστροφών» για όσους απορρίπτονται στους αιτούντες άσυλο, είτε σε τρίτες χώρες είτε εντός της Ε.Ε. Στην επιστολή της προς τους ηγέτες της Ε.Ε., υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μελλοντική κατεύθυνση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα έχει αναφέρει την αντίθεσή του σε αιτήματα για τη λειτουργία παρόμοιων κέντρων από άλλες χώρες στην Αλβανία, τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία έγινε αποκλειστικά για την Ιταλία. Τελικά, η ύπαρξη αυτών των κέντρων, που προγραμματίζεται να φιλοξενήσουν έως 36.000 μετανάστες ετησίως, έχει προκαλέσει την αντίδραση ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η συμφωνία «προστατεύει σύνορα, αλλά όχι ζωές».

Σε παράλληλη εξέλιξη, η γαλλική κυβέρνηση προγραμματίζει νέο μεταναστευτικό νόμο για το 2025, ο οποίος θα επεκτείνει την προθεσμία κράτησης επικίνδυνων παράτυπων μεταναστών. Οι προτάσεις για αυστηρότερα μέτρα σημειώνουν διαφωνίες εντός του πολιτικού σκηνικού της Γαλλίας, καθώς ορισμένοι βουλευτές εκφράζουν αντίθεση στις σκληρές θέσεις της κυβέρνησης. Τα κράτη μέλη της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, καταψήφισαν το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, με τους πολιτικούς τους ηγέτες να επισημαίνουν ότι θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν την προσωρινή αναστολή του δικαιώματος ασύλου.

Πηγή: kathimerini.gr